A legszebb nyári hagymások ültetése és gondozása

A nyári kert elengedhetetlen díszei a színpompás, illatos hagymás növények a nyári hagymások. A dáliától a liliomon át a kardvirágig rengeteg faj közül válogathatunk, hogy kertünk júniustól szeptemberig káprázatos pompába öltözzön. A továbbiakban elmondom, mikor és hogyan ültessük és gondozzuk a legszebb nyári hagymás növényeket, hogy csodájára járjanak kertünknek.

rózsaszín Kardvirág (Gladiolus)

Nyári hagymások ültetése

Az ősszel ültetendő tavaszi hagymás növények a kert tavaszi szépségéről gondoskodnak. Az évelő és egynyári növények mellett a nyári hagymások nyár elejétől késő őszig színesíthetik a kerteket.

Amikor a nyár beköszönt, a kertek tele vannak élettel és színekkel, és a hagymás növények gyakran az egyik leglátványosabb színfoltjukká válnak. Ezek a növények rendkívül változatosak és színpompásak lehetnek, és lenyűgöző virágaikkal és illatukkal igazi élményt nyújtanak a kertben.

A gumós és hagymás növényeket általában tavasszal vagy korai nyáron ültetjük, hogy időben virágozzanak a nyár folyamán. Válasszunk napos vagy részlegesen árnyékos helyet a kertben, és ültessük a hagymákat megfelelő távolságra egymástól, figyelembe véve a fajta ajánlásait.

 • Időpont: A nyáron virágzó hagymákat tavasszal, a fagyok elmúltával kell elültetni. A pontos időpont fajonként változhat, de általában áprilisra tehető.
 • Hely: A legtöbb hagymás növény napos, meleg helyet kedvel. A talaj legyen jó vízáteresztő, hogy ne pangjon benne a víz.
 • Mélység: A hagymákat 10-20 cm mélyre kell ültetni, a faj méretétől függően. A liliomoknak ennél mélyebb ültetési mélységre van szükségük.
 • Távolság: A hagymákat egymástól 10-40 cm távolságra kell ültetni, attól függően, hogy mekkora növényekké fejlődnek.

Nyári hagymások gondozása

Bármilyen sokfélék is a nyári hagymások, gondozásuk szinte azonos.

Öntözés

A hagymás növényeket rendszeresen kell öntözni, de ügyelni kell arra, hogy ne álljon vízben a talaj. Az egyenletes nedvesség segíti a virágok egészségét és a gazdag virágzást.

Trágyázás

A virágzás előtti időszakban kétszer-háromszor trágyázzuk a növényeket virágfölddel vagy komplex műtrágyával.

Elvirágzás után

A virágzást követően el kell távolítani a hervadt virágokat, de a leveleket ne vágjuk le, amíg azok meg nem sárgulnak.

Nyári hagymások teleltetése

A nem télálló fajok gumóit és hagymáit ősszel ki kell ásni, és fagymentes helyen kell teleltetni.

A nyár legszebb hagymás növényei

Az itt felsorolt növényekről már külön bejegyzést is készítettem. A fotóra kattintva részletes ismertetőt találsz az adott növényről.

Dália

A dália (Dahlia) igen kedvelt kerti növény, számos színben és formában kapható, igazi dísze a kertnek. Júniusban már virágzik, és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik. Igazán igénytelen, gondozása egyszerű. Nem fagytűrő, de ha télre felszedjük a dáliagumókat és fagymentes helyen tároljuk, majd tavasszal újra elültetjük, évekig örülhetünk szépségének. A dáliafajták kombinálásával igazi szivárványt varázsolhatunk a kertünkbe.

Liliom

A liliom elegáns virágaival és illatával kápráztat el. Az ázsiai vagy kerti liliom (Lilium) méltán az egyik legkedveltebb nyáron virágzó hagymás növény. A páratlan formavilágú és színben is nagyon változatos lilom gyakran igen intenzív illatot áraszt. Sokan a virágok királynőjének is hívják, a legrégebben termesztett kerti virág. Vannak könnyen gondozható és nagy odafigyelést igénylő liliom fajok is. Kertbe kiültetve vagy cserépben egyaránt tarthatjuk, de legjobb, ha egyszerű gondozású fajokkal kezdjük az ismerkedést.

Kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) nyáron virágzó növény, aminek gumóit (hagymáit) tavasszal ültetjük szabadföldbe vagy cserépbe, ősszel pedig ki kell szedni, mert nem fagytűrőek. Az ősszel felszedett gumókat (tévesen hagymákat) száraz, fagymentes helyen teleltethetjük át a tavaszi újraültetésükig. Olvasónk elárulta, nála milyen praktika vált be a kardvirág gondozása terén. Tanácsot ad a kardvirág gumók felszedéséhez és ültetéséhez is, amivel szép hosszú szárúak lesznek a kardvirágok és még karózni sem kell azokat.

Kánna

A kánna virág vagy más néven rózsanád (Canna indica) dekoratív kinézetű, fagyérzékeny évelő, egyszerűen gondozható kerti és dézsában is nevelhető növény. Az egzotikus hatású, trópusi származású ehető kanna egyetlen hátránya, hogy nem télálló, ezért a kardvirághoz és a dáliához hasonlóan tavasszal ültethetjük ki a kertbe és ősszel fel kell szedni. A kicsit több gondoskodást viszont csodálatos virágpompával hálálja meg. Cserépben nevelésre is alkalmas.

Begónia

Az élénk virágszínekben pompázó nagyvirágú gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) igen kedvelt balkon vagy kerti növény. A cserépbe vagy szabadföldbe ültetve, szűrt napos vagy félárnyékos helyen tartva, megfelelően gondozva májustól októberig örvendhetünk szépségének. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A megfelelő gondozást sok virággal hálálja meg.

Kála

A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a télikertben érzi magát.

Tubarózsa

A tubarózsa (régen: Polianthes tuberosa, most: Agave Amica) Mexikóból származó rendkívül illatos és gyönyörű kerti növény. A nyáron virágzó hagymás növény hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít. Talán azért nem terjedt el széleskörben, mert nem télálló. Olvasónk is elárulta a tubarózsa gondozása terén szerzett több éves tapasztalatait.

Óriás hagyma

A mésfél méter magasra is megnövő szárakon jól érvényesül a lila hatalmas,gömbalakú virágzat.

Zefírvirág

A zefírvirág (Zephyranthes carinata) hazánkban kevésbé ismert hagymás növény, ami nyáron hozza gyönyörű virágait. Kertbe is ültethetjük, de mivel nem télálló, szerencsésebb viráglábában tartani és azzal együtt teleltetni. Olvasónk árulta el, nála mi vált be, hogy lett sikeres a zefírvirág gondozása, mitől hoz rengeteg gyönyörű virágot.

Nyári hagymások szaporítása

 • Magról: Egyes hagymás növényeket magról is szaporíthatunk, de ez hosszabb időt vesz igénybe, mint a vegetatív szaporítási módok.
 • Hagymákról: A hagymák fiókhagymákat nevelne, ezek tavasszal leválasztahatjuk és külön ültethetjük.

Tippek:

 • A szaporításhoz mindig egészséges, hibátlan növényi anyagot használjunk.
 • A szaporítási munkálatokat tiszta eszközökkel végezzük.
 • A frissen ültetett növényeket tartsuk nedvesen, amíg meg nem gyökereznek.

Leggyakoribb kártevők és betegségek a nyári hagymásoknál

Kártevők

 • Hagymalégy: A legyek petéket raknak a hagymákra, a kikelő lárvák pedig a hagyma belsejében táplálkoznak, károsítva azokat.
 • Tripszek: Apró, szúró-szívó rovarok, amelyek a levelek nedveit szívogatják, foltokat és deformációkat okozva.
 • Levéltetvek: Szintén nedvszívó rovarok, amelyek mézharmatot is ürítenek, ami gombásodáshoz vezethet.
 • Csigák és meztelencsigák: A növények leveleit és hajtásait fogyasztják.

Betegségek

 • Botrytisz: Gombás megbetegedés, amely a leveleken és a virágokon barna foltokat okoz.
 • Lisztperonoszpora: Gombás megbetegedés, amely fehér bevonatot képez a levelek fonákján.
 • Vírusos megbetegedések: Számos vírusfertőzés károsíthatja a hagymás növényeket, mozaikfoltosodást, levél deformációt okozva.

Megelőzés és védekezés

 • Megelőzés: Válasszunk ellenálló fajtákat, és tartsuk a kertünket gyommentesnek. Ügyeljünk a megfelelő öntözésre, ne öntözzük túl a növényeket.
 • Védekezés: Kártevők esetén használhatunk rovarölő szereket, de részesítsük előnyben a vegyszermentes megoldásokat, mint a feromoncsapdák, a neemolaj vagy a csalánlé. Beteg növényeket távolítsunk el, és gombaölőkkel védekezzünk a gombás megbetegedések ellen.

Tippek a nyári hagymás növényekhez

 • Kombináljuk a különböző fajtákat és színeket, hogy változatos és izgalmas legyen a kertünk.
 • Ültessünk hagymás növényeket cserépbe is, hogy a teraszon vagy balkonon is gyönyörködhessünk bennük.
 • Használjunk tőzeget a talaj javításához, a legtöbb hagymás növény ezt kedveli.
 • Ne felejtsük el eltávolítani a gyomokat a növények körül, hogy azok ne versenyezzenek a tápanyagokért.
 • Ha szeretnénk élvezni a hagymás növények szépségét a lakásban is, ne habozzunk levágni virágaikat, és tegyük őket vízbe. Így hosszabb ideig élvezhetjük a friss és illatos virágokat otthonunkban is.

A nyári hagymás növények gondozása nem bonyolult, de a fenti tanácsok betartásával szebb és hosszabb virágzásban gyönyörködhetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük