Zefírvirág gondozása, szaporítása

A zefírvirág (Zephyranthes carinata) hazánkban kevésbé ismert hagymás növény, ami nyáron hozza gyönyörű virágait. Kertbe is ültethetjük, de mivel nem télálló, szerencsésebb lábában tartani és azzal együtt teleltetni. Olvasónk árulta el, nála mi vált be, hogy lett sikeres a zefírvirág gondozása, mitől hoz rengeteg gyönyörű virágot.

zefírvirág gondozása

Zefírvirág származása, jellemzői

A zefírvirág (Zephyranthes carinata) Közép- és Dél-Amerikából származik. További ismert nevei: esőliliom, szellővirág. Nem télálló hagymásnövény, a klívia és az amarillisz rokona.

Keskeny, fűre emlékeztető sötétzöld levelei közül nőnek ki nagyméretű tölcsér virágai. Rózsaszín, sötét rószaszín, fehér vagy sárga virágai csupán néhány napig nyílnak, esténként rendre becsukódnak. Több tő egymás mellé ültetésével mutat a legjobban. Érdemes cserépbe vagy lábáda ültetni, így nem kell felszedni a fagyok előtt. Vágott virágként is használhatjuk.

Elvirágzás után levelei elsárgulnak, pihenésre vágyik.

Az újravirágzásához 2-3 hónap pihenő időre van szüksége, ezért a telelő helyre kerülése után egy ideig egyáltalán ne locsoljuk. Tavasztól aztán bőségesen öntözzük.

A napos helyet kedveli, szereti, ha nyirkos a talaja, ezért nyáron gyakran öntözzük és időnként tápoldatozzuk is. Akkor a legszebb, ha a hagymák sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Ezért jobb, ha évkig nem is bolygatjuk.

A zefírvirág szaporítása roppant egyszerű:  sarjhagymáinak leválasztásával szaporíthatjuk. Laza, jó vízáteresztő képességű földet használjunk az ültetéshez.

Zefírvirág gondozása

Jekl Mónika olvasónknak nagy gyakorlata van a zefírvirág gondozásában, aminek titkánt megosztotta velünk is.

„20 éve van zefírvirágom. Kb egy maréknyit kaptam, de azt se tudtam micsoda. Aztán valahogy ráéreztem a gondozására, és csak virágzik, és sarjhagymákat növeszt. Sokan elosztogattam már. Van sötétebb hagymám is, meg fehér is.

Sok víz, sok fény, megfelelő tápoldat esetén egész nyáron virágzik. Sűrűsödés után virágzik. Kb 20-25 centi egy virágszár.

Zephyrantes grandiflora, vagy habranthus robusra néven lehet megtalálni.

Nem télálló, nyáron fényes, meleg, világos helyen van, sok sok vizet kap, néha tápot is. Egy hagyma többször is virágzik egy évben. Amikor virágzik nem szabad bolygatni, majd csak ősszel, amikor visszahúzódik a hagymájába, mint a tulipán.

Egy hagyma 4-5-6 sarjhagymát is nevel. Nagyon szapora. Én fehérben vettem 4 hagymát úgy 7 éve. Mostanra 6 db 40 cm-es ládányi lett belőle.

Ősszel ládástól beviszem a fagymentes garázsba. Mivel hagymásnövény, áttelelhet locsolás nélkül is. hűvös, fagymentes helyen.

Nincs illata, de azért a rovarok, méhek kedvelik. Tetűt egyéb kártevőt még nem láttam rajta.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Jekl Mónikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Csatári-Nagy Gyula szerint:

    Tudom, hogy minden magától érthető, de az ültetési mélység, a föld összetétele vagy legalább jelölése is hiányzik.
    A megfelelő tápoldatot hasznos lett volna megnevezni vagy legalább jellemezni! NPK?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük