Zefírvirág gondozása, szaporítása

A zefírvirág (Zephyranthes carinata) hazánkban kevésbé ismert hagymás növény, ami nyáron hozza gyönyörű virágait. Kertbe is ültethetjük, de mivel nem télálló, szerencsésebb viráglábában tartani és azzal együtt teleltetni. Olvasónk árulta el, nála mi vált be, hogy lett sikeres a zefírvirág gondozása, mitől hoz rengeteg gyönyörű virágot.

zefírvirág gondozása

Zefírvirág származása, jellemzői

A zefírvirág (Zephyranthes carinata) Közép- és Dél-Amerikából származik. További ismert nevei: esőliliom, szellővirág. Nem télálló hagymásnövény, a klívia és az amarillisz rokona.

Keskeny, fűre emlékeztető sötétzöld levelei közül nőnek ki nagyméretű tölcsér virágai. Rózsaszín, sötét rószaszín, fehér vagy sárga virágai csupán néhány napig nyílnak, esténként rendre becsukódnak. Több tő egymás mellé ültetésével mutat a legjobban. Érdemes cserépbe vagy lábáda ültetni, így nem kell felszedni a fagyok előtt. Vágott virágként is használhatjuk.

A zefírvirága pont úgy viselkedik, mint a többi hagymás vagy gumós növény. Elvirágzás után levelei elsárgulnak, pihenésre vágyik. Az újravirágzásához 2-3 hónap pihenő időre van szüksége, ezért a telelő helyre kerülése után egy ideig egyáltalán ne locsoljuk. Tavasztól aztán bőségesen öntözzük.

A napos helyet kedveli, szereti, ha nyirkos a talaja, ezért nyáron gyakran öntözzük és időnként tápoldatozzuk is. Akkor a legszebb, ha a hagymák sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Ezért jobb, ha évkig nem is bolygatjuk.

Zefírvirág hagymáinak elültetése

A tulipán, nárcisz és a többi tavasszal virárgzó hagymás növényt ősszel, a nyugalmi időszakukban ültetjük, hogy télen hideghatás érje őket. A zefírvirág azonban nyáron virágzik, így ültetése tavasszal esedékes.

A hagymákat egyszerűen dugjuk a tápdús földbe a virág által megkívánt ültetetési mélységre és távolságra.

Az ültetési mélység alapszabálya: helyezzük a hagymát és a gumót háromszor olyan mélyre, mint amilyen magas. Egy 5 cm magas tulipánhagyma pl. 15 cm mélyre kerüljön a földbe.

Ügyeljünk arra, hogy hagymáknál a csúcs, gumóknál a pici hajtásrügyek (szemek) mutassanak felfelé. Legegyszerűbb, ha egy mércével rendelkező ültető lapáttal dolgozunk, így pontosan tudjuk, milyen mélyre kell ültetni.

A zefírvirágot teleltetni kell ezért jellemzően virágládába ültetjük. Egy 40 centis ládába 15-20 hagymát tegyünk, mert így szép dús lesz, és szépen mutat.

fehér zefírvirág cserépben

Teleltetése

A zefírvirág nem télálló, ezért mindenképp teleltetni kell fagymentes, 5-10 oC fokos helyiségben. Ezért érdemes virágládába ültetni, mert ősszel egyszerűen csak be kell vinni a virágládát a védett pihenőhelyre.

Zafírvirág szaporítása

A zefírvirág szaporítása roppant egyszerű:  sarjhagymáinak leválasztásával szaporíthatjuk. Laza, jó vízáteresztő képességű földet használjunk az ültetéshez.

Kártevői, betegségei

A kártevőknek, betegségeknek jól ellenáll, ellenségei nem igen ismertek.

Zefírvirág igényei és gondozása – olvasói tanácsok

Jekl Mónika olvasónknak nagy gyakorlata van a zefírvirág gondozásában, aminek titkánt megosztotta velünk is.

„20 éve van zefírvirágom. Kb egy maréknyit kaptam, de azt se tudtam micsoda. Aztán valahogy ráéreztem a gondozására, és csak virágzik, és sarjhagymákat növeszt. Sokan elosztogattam már. Van sötétebb hagymám is, meg fehér is.

Sok víz, sok fény, megfelelő tápoldat esetén egész nyáron virágzik. Sűrűsödés után virágzik. Kb 20-25 centi egy virágszár.

Zephyrantes grandiflora, vagy habranthus robusra néven lehet megtalálni.

Nem télálló, nyáron fényes, meleg, világos helyen van, sok sok vizet kap, néha tápot is. Egy hagyma többször is virágzik egy évben. Amikor virágzik nem szabad bolygatni, majd csak ősszel, amikor visszahúzódik a hagymájába, mint a tulipán.

Egy hagyma 4-5-6 sarjhagymát is nevel. Nagyon szapora. Én fehérben vettem 4 hagymát úgy 7 éve. Mostanra 6 db 40 cm-es ládányi lett belőle.

Ősszel ládástól beviszem a fagymentes garázsba. Mivel hagymásnövény, áttelelhet locsolás nélkül is. hűvös, fagymentes helyen.

Nincs illata, de azért a rovarok, méhek kedvelik. Tetűt egyéb kártevőt még nem láttam rajta.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Jekl Mónikának!

Még több hagymás és gumós növény

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Csatári-Nagy Gyula szerint:

    Tudom, hogy minden magától érthető, de az ültetési mélység, a föld összetétele vagy legalább jelölése is hiányzik.
    A megfelelő tápoldatot hasznos lett volna megnevezni vagy legalább jellemezni! NPK?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük