Novemberi növényápolás az erkélyen

Azokban az években, amikor szép hosszú az ősz és a téli hideg elkerül bennünket, a novemberi növényápolás rendszeres elfoglaltságot jelent. Fagymentes időben a strapabíróbb teleltetendő növények még kint élvezik a napsugarakat és a virágzás fejében némi gondoskodást várnak. A hónap legnagyobb feladata kétségkívül a teleltetés lesz.

gyümölcsöktől roskadó citromfa

Novemberi növényápolás az erkélyen

A fényár és a napsütés nemcsak az emberekre hat pozitívan, hanem a különféle fajta és nagyságú növények is szépen fejlődnek a novemberi napfürdőben. Amíg lehet, hagyjuk, hogy a növények magukba szívják az éltető napsugarakat. Hónap végére azonban már biztos eljön a teleltetés ideje.

Érdemes tisztában lenni kedvenc növényeink eredetével, hisz a származási helyük meghatározza igényeiket is. A trópusi eredetű növények már kora ősszel igénylik a meleget. Ha meleg téli kertbe vagy lakásba szállításuk után még kényeztetjük is őket, virágzó és szépen zöldellő oázisnak örvendezhetünk.

A mediterrán növények a jó időnek köszönhetően még a legtöbb balkonon kint vannak, de most már naponta kell figyelni az időjárást. A most kint lévő növények, a leanderek, kaktuszok, pálmák, muskátlik mínusz 2-3 fokot még elviselnek, alacsonyabb értékeknél viszont be kell vinni őket.

A növények jelentős részének, főleg a mediterrán származásúaknak a teleltetés alatt nyugalmi időszakra van szükségük. Ilyenkor nem virágoznak, a kevesebb fény miatt kevesebb vízzel és tápoldattal is beérik és alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, mint a növekedési időszakban. A növények elhelyezésénél tartsuk szem előtt, hogy csak akkor tudnak szépen fejlődni, ha optimális fény-, és klimatikus viszonyokat teremtünk számukra. A legtöbb dézsás növény, így pl. a leánder, pozsgások, kaktuszok, clívia számára is a 2-8 fok közötti hőmérséklet az ideális.

A növények másik csoportja a 12-16 fokon érzi jól magát. Ebbe a csoportba tartoznak pl. a citrus félék, korallvirág, csónak orchidea, pálma félék.

balkonnövények metszése tavasszal

Meleg igényes növények részére 18-23 fokot kell biztosítani, a hőmérséklet semmiképp ne csökkenjen 16 fok alá. Itt kell teleltetni pl. a fikusz, a begóniákat, a lepke orchideát.

A teleltetésnél nem árt foglalkozni a szépészeti kérdésekkel sem, hisz harmonikus elrendezésnél sokkal jobban érezzük magunkat. Kellemes környezetet alakíthatunk ki, ha különböző magasságú és formájú növényeket állítunk egymás mellé, például a virágos dísznövényeket társítjuk a cserjékkel, csüngő- és kúszónövényekkel. Változatos kép alakul ki, ha a zöld levelek között egy-egy virágzó növényt is elhelyezünk.

A szabadban telelő növényeknek keressünk egy védett zugot a házfal közelében. A virágtartó edények legyenek fagyállóak. A gyökérlabda átfagyása ellen szigeteléssel védekezhetünk. A virágládákat helyezzük vastag hungarocell-lapra vagy deszkára és jutaanyaggal, zsákvászonnal, kókuszrosttal vagy fóliával burkoljuk be őket.

Erős fagy ellen érdemes a földet lombbal, fenyőágakkal, szalmával, kókuszrosttal vagy nehezékkel ellátott karton papírral takarni. Az érzékenyebb növények hajtásait lenvászonnal, kertészeti fóliával betekerve óvhatjuk.

Az örökzöld növényeket és cserépben telelő évelőket a fagymentes napokon ősszel is öntözzük, mert ilyenkor is párologtatnak és igénylik az utánpótlást.

Ne feledkezzünk meg a madárkák etetéséről és itatásáról sem.

A megüresedett ültető edényeket és a szerszámokat alaposan tisztítsuk meg, hogy tavasszal ezzel már ne kelljen foglalkozni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük