Tollas kakastaréj (Celosia Plumosa) gondozása

Tollas kakastaréj (Celosia Plumosa) színes bóbitája miatt igen kedvelt egynári növény. Gondozása egyszerű, élénk vörös, bordó, sárga vagy narancspiros virágait júniustól szeptemberig hozza.

celosia, kakastaréj gondozása

Tollas kakastaréj (Celosia Plumosa) gondozása

A tollas kakastaréj 30-70 cm magasra növő, feltűnő színű füzérvirágzatú egynyári dísznövény. Élénk vörös, bordó, sárga és narancspiros virágai júniustól szeptemberig díszítenek. Gyakran a szára is beszíneződik, különösképpen a bordó fajtáknál.

A tollas kakastaréj gondozása egyszerű. Mint a többi egynyári növényt, ezt is magvetéssel szaporítják. Apró magjait február-márciusban vethetjük, majd jöhet a tűzdelés és a cserepezés. A fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, tápdús talajba, napos helyre. Közepesen vízigényes.

Nagyobb virágágyásokba, parkokba, kőedényekbe ültetve szépen díszít, gyorsan bokrosodik, szép színfoltot ad. Vágott és szárított virágként is felhasználható.

Egy kis érdekessés a tollas kakastaréjokról

Érdemesnek tartom megemlíteni, hogy tollas kakastaréjnak van egy magyar nemesítésű változata is a Celosia Plumosa Arrabona. 

A narancspiros színű növényt Győr város római kori nevéről, Arrabonáról nevezték el. Nemesítése Dr. Kováts Zoltánnak, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet alapító munkatársának köszönhető. Az intézetben rideg körülmények között zajlik a nemesítés, hogy a növények minél jobban tűrjék a szélsőséges időjárást.

2013-ban a Celosia Plumosa Arrabona az év nemzetközileg elismert dísznövénye lett. Az első díjat megtisztelő címet a 2012-ben a Velencében rendezett Fleuroselect konferencián ítélték oda a magyar nemesítőknek. A következő évben hatalmas karriert futott be a növény. Amerikától Ázsiáig szerte a világon forgalmazták és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően nyerte el Dániában a megtisztelő címet.

A PanAmerican Seed, a világ egyik vezető vetőmagot forgalmazó cége elégedetten terjeszti a narancspiros virágú növény magjait, hisz már látható, hogy megtartja azokat a fajtatulajdonságokat, amelyek alapján kiérdemelte az aranyérmet.

Közel 10 évig tartó kutatómunka eredménye az aranyérem. Dr. Kováts Zoltánnak nem ez az első sikere, Ő rendelkezik a legtöbb egynyári dísznövények nemesítéséért kapott aranyéremmel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük