Mikor van a metszés ideje? – olvasó tapasztalatok

Tavasszal és ősszel a kertészkedők egyik legnagyobb dilemmája, hogy az egyes növényeket mikor és hogyan vágják vissza. Tavasszal vagy ősszel jobb metszeni? Általános válasz nem létezik arra a kérdésre, hogy mikor van a metszés ideje, hisz növényenként, sőt időnként fajtánként különböző időpontban kell elvégezni a metszést. Olvasók mondják el saját bevált tapasztalataikat.

klametisz metszés ideje

Mikor van a metszés ideje? – olvasó tapasztalatok

Kindris Brigitta: Vannak tavaszi virágzású növények, amelyeket ősszel nem metszek, mert a virágzás kárára mehet pl. : futók közül klemátiszok között ilyen a Piilu, Justa, a cserjék közül Philadelphust (jezsáment amit sokan tévesen jázminnak hívnak), gyöngyvirágcserjét sem. Ha már jázmin, a sokvirágú jázmint (Jasminum polyanthumot) sem. Érdemes a tavaszi virágzás után metszeni ezeket.

A mediterránok között pl. murvafürt (bougainvillea) esetén előfordul hogy tavaszra visszaszáradnak ágai, így csak annyit vágok bepakolás előtt amit muszáj pl. dugványozni pótpéldánynak. Citromnak, ha túlzottan nyúlik szezonban egy egy ága azt vissza lehet vágni, ilyenkor már nem igazán csinálunk nagy metszést, murvafürttel együtt tél végén jobb metszeni, átültetésük is majd tavasszal.
Átültetni ilyenkor csak azt szoktam, amit nagyon muszáj.

A klemátiszok metszés szerint 3 csoportba vannak osztva, nem mindegy milyen fajta. A korai virágzású Montana klemátisz például elméletileg nem igényel erős metszést.

Anikó Csepregi: Én is sokáig gondban voltam a metszéssel. A kora tavasszal virágzókat nem metsszük tavasszal, mert ezzel eltávolítanánk a virágrügyek nagy részét is. Az ő metszésük csak a virágzás után történik.
A tavasz végén, nyár elején virágzókat szintén nem metsszük tavasszal, ugyanaz okból, mint a kora tavasszal virágzóakat. Szintén virágzás után metszünk.
A nyáron virágzókat metszhetjük tavasszal, mert ők a virágzásig kinevelik a hajtásokon a virágrügyeket.

A klematiszom, (nagy, kékeslila virága van) tavasz végén virágzik, de ezt akkor még nem tudtam, amikor tél végén visszavágtam 10 cm- re a földtől. Szépen hajtott, de virágot nem hozott. Most, virágzás után nem vágtam vissza (elmaradt, térkövezés, stb.), de jövőre 0.5-1 m- re a földtől vágom vissza……vagy lejjebb megyek, hogy ne legyen sok a csupasz szárrészből. Virágzás után. Ez a terv.🙂

Rózsa Fekete: A cserjéknél a tavasszal virágzókat virágzás után, az ősszel virágzókat tavasszal metszem, mikor már látni lehet az esetleges fagykárokat, de március vége-áprilisban mindenképpen.

A leándereket ősszel célszerű metszeni. De lehet szakaszosan, így mindig lesz virágzó és fejlődő ág. Ritkítani bármikor. Ha túl nagy vagy beteges, akkor tövig bármikor. 

Nagyon köszönöm az olvasói tapasztalatokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük