Leander metszése tavasszal lépésről lépésre

A leander metszése nem épp tavaszi teeendő, ugyanis erre az ősz az ideális. A leander tavaszi metszésével a virágzást kockáztatjuk vagy késleltetjük. Még is jobb ilyenkor formázni mediterrán szépségünket, mint soha. Olvasónk lépésről lépésre, fotókkal mutatja be, mit tegyél, ha ősszel elhalasztottad a leander formázását. Valamint tanácsokat ad ahhoz is, hogy szoktasd a szabadba a leandert a teleltetés után.

leander metszére, gondozása

A leander metszése alapvetően őszi teendő, érdemes teleltetés előtt megtenni. Így a teleltetéshez is kevesebb helyre van szükség és a leander virágzását sem veszélyezteti.

Vadady Mária olvasónk, akitől már sok jó lepkeorchidea gondozási tippet kaptunk, most a leanderek tavaszi metszéseinek és átültetésének bevált praktikáit mutatja be.

“Volt itt egy cikk a balkonnövények tavaszi metszéséről, amit kiegészítenék a leander érthető, képről remélem helyesen leolvasható metszésével. Bár a leandernél őszi metszés javasolt, jobb tavasszal, mint soha.”

Leander metszése lépésről lépésre

Sosem kell sajnálni a visszavágást, mert a növények szépülésére a jó isten pont a kurtítást találta fel! A természetben ezt elvégzik a vadállatok a hajtásvégek lerágcsálásával, lelegelésével.

Némelyik társunk megnyúlt, kikötözött kisze-kusza leánder fotójának láttán alig bírom visszafogni magam, hogy el ne induljak hozzá a metszőollómmal egy kis önkéntes kurtítást végezni.

Alap ugye, hogy éles és tiszta legyen a metszőollónk.
Élesíteni kaszakővel szoktam, párszor meghúzom óvatosan a kövön. Tisztítani mosogatószerrel, dörzsis szivaccsal. Ha több növényt metszek egyszerre, akkor egy kis hypós, vagy domestosos vízzel teli tálkába mártogatom közben az ollót.

A leander az ágain 3-3 levelet hoz egyszerre körben és ha a levélkék fölött egy centivel elvágjuk az ágat, akkor a levelek hónaljában levő három rügyből fognak kinőni az új hajtások. El kell dönteni, hogy milyen magas törzsű bokrot vagy fát szeretnénk és afölött kell elvégezni a metszést. Ez a törzs már nem fog magasabbra nőni, csak vastagodni, erősödni.

A dupla virágzatúak évente vastagabb ágakat, hosszabb ágközöket növesztenek, ha megkapnak minden szükséges tápot.

Nekem egy szimpla virágzatú, rövidebb ághosszakon nyíló, metszés után roppant mennyiségű rüggyel hajtó leanderem van, amit kb. 3 évente csutkára vágok. Azért szeretem ezt a fajtát mert különösebb kötözés, nyomorgatás nélkül elfér a teraszunkon. Egy időben gyűjtöttem a szebbnél szebb duplákat, aztán sajnos el kellett ajándékoznom mindet, mert nem tudtak a szép ernyős formájukkal kibontakozni, nagy helyre valók.

Ezt vagy 20 éve nyertem egy kertversenyen, még amikor nem tudtam, hogy ez a díjam már beleszerettem. 🙂
A képeken látszik hogy a három évenkénti visszavágások hol történtek. Gyakorlatilag mindig ugyanott.

leander metszése

Ami lomb most látszik az a tavalyi kicsit későn, májusban történt visszavágás eredménye. Tavaly nem virágzott, csak szép egészséges, vastag ágakat hozott. Némelyik ága bimbós, így hoztam be decemberben.

Leander teleltetés utáni kirakása a szabadba

A fagyok elmúltával kirakom, miután pár napig nem locsoltam. A rongyszőnyegre rakva átszánkáztatom a lépcsőházból a szobán és így a locsolásmegvonástól könnyebb cserepet át tudom akár egyedül is emelni a teraszküszöbön.

Majd némi földhöz ütögetés után kiemelem a cserepéből és kézi lapáttal, ásóval lefaragok 5-10 centit is a hajszál gyökérzetéből, azután ugyanabba az óriáscserépbe visszatéve jó marhatrágyás földdel visszatöltöm alul és körben a hézagot.

Wuxallal belocsolom párszor, aztán már csak virágzást segítő káliumban gazdagabb táppal. (A Dr.Garden muskátlitápját szoktam használni, de idén kipróbálom a vödör vízben áztatott banánhéjas, marhatrágyás oldatot.)

Pár éve a földjébe dugtam néhány tövecske csokrosindát, na ezt már nem tudom kiszedni, de teljesen jól bírják egymás társaságát. Ősszel azért kicsit megfagyott a csokrosinda levele a behozás előtti éjszakán.

Ráfér a permetezés is, ma kihúzom a lépcsőház elé és megkapja a Mosplian adagját…

A megvastagodott törzsön nem csak három, hanem rengeteg rügyből bújtak elő az ágak. Vagy 5-ször annyi volt mint amennyit hagytam megnőni.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Lakó Zsuzsa szerint:

    Köszönöm a cikk nagyon hasznos infokat tartalmaz. Ősszel igy fogom a metszést végezni.

  2. Szabó László szerint:

    Köszönöm szépen hasznos tanácsokat hasznosítom öket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét + 9 =