Leander metszése lépésről lépésre

A leander metszése a legtöbb növénnyel ellentétben nem tavasszal, hanem kora ősszel vagy méginkább nyár végén az ideális. A leander tavaszi és késő őszi metszésével a virágzást kockáztatjuk vagy késleltetjük. A nyár végi metszéssel a virágzást sem kockáztatjuk és a teleltetés is egyszerűbbé válik azáltal, hogy a visszavágott növénynek kisebb a helyigénye. Több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező olvasónk lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatja be a leander metszés szakszerű folyamatát. Továbbá hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogy szoktasd a szabadba a leandert a teleltetés után.

leander metszére, gondozása

Mikor kell metszeni a leandert?

Tavasszal és ősszel a kertészkedők egyik legnagyobb dilemmája, hogy az egyes növényeket mikor és hogyan vágják vissza. Tavasszal vagy ősszel jobb metszeni? Általános válasz nem létezik arra a kérdésre, hogy mikor van a metszés ideje. Növényenként, sőt időnként fajtánként különböző időpontban kell elvégezni a metszést.

A leanderrel kapcsolatban azonban egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kora őszi, nyár végi metszés az ideálisabb. A leander metszése alapvetően őszi teendő, érdemes teleltetés előtt megtenni. Így a teleltetéshez is kevesebb helyre van szükség és a leander virágzását sem veszélyezteti úgy, mint a tavaszi metszés.

Akár azt is megtehetjük, hogy szakaszosan, mindig csak egy részét, néhány ágát metszük meg a leandernek. Ezzel azt érjük el, hogy mindig lesz virágzó és fejlődő ág.

Ritkításra, alakformálásra bármikor sor kerülhet. Ha túl nagy vagy beteges a leander, akkor a tarra vágás segíthet orvosolni a problémát.

A leander metszés nemcsak esztétikai kérdés, nemcsak a leander formázása érdekében tesszük meg. A szakszerűen karbantartott leander hosszasan és dúsan virágzik. 

Az álomszép leander három titka – olvasói tanácsok

Vadady Mária olvasónk, akitől már sok jó lepkeorchidea gondozási tippet kaptunk, most a leanderek tavaszi metszéseinek és átültetésének bevált praktikáit mutatja be.

„Volt itt egy cikk a balkonnövények tavaszi metszéséről, amit kiegészítenék a leander érthető, képről remélem helyesen leolvasható metszésével. Bár a leandernél őszi metszés javasolt, jobb tavasszal, mint soha.”

Leander metszése lépésről lépésre

„Sosem kell sajnálni a visszavágást, mert a növények szépülésére a jó isten pont a kurtítást találta fel! A természetben ezt elvégzik a vadállatok a hajtásvégek lerágcsálásával, lelegelésével.

Némelyik társunk megnyúlt, kikötözött kisze-kusza leánder fotójának láttán alig bírom visszafogni magam, hogy el ne induljak hozzá a metszőollómmal egy kis önkéntes kurtítást végezni.

Alap ugye, hogy éles és tiszta legyen a metszőollónk.
Élesíteni kaszakővel szoktam, párszor meghúzom óvatosan a kövön. Tisztítani mosogatószerrel, dörzsis szivaccsal. Ha több növényt metszek egyszerre, akkor egy kis hypós, vagy domestosos vízzel teli tálkába mártogatom közben az ollót.

A leander az ágain 3-3 levelet hoz egyszerre körben és ha a levélkék fölött egy centivel elvágjuk az ágat, akkor a levelek hónaljában levő három rügyből fognak kinőni az új hajtások. El kell dönteni, hogy milyen magas törzsű bokrot vagy fát szeretnénk és afölött kell elvégezni a metszést. Ez a törzs már nem fog magasabbra nőni, csak vastagodni, erősödni.

A dupla virágzatúak évente vastagabb ágakat, hosszabb ágközöket növesztenek, ha megkapnak minden szükséges tápot.

Nekem egy szimpla virágzatú, rövidebb ághosszakon nyíló, metszés után roppant mennyiségű rüggyel hajtó leanderem van, amit kb. 3 évente csutkára vágok. Azért szeretem ezt a fajtát mert különösebb kötözés, nyomorgatás nélkül elfér a teraszunkon. Egy időben gyűjtöttem a szebbnél szebb duplákat, aztán sajnos el kellett ajándékoznom mindet, mert nem tudtak a szép ernyős formájukkal kibontakozni, nagy helyre valók.

Ezt vagy 20 éve nyertem egy kertversenyen, még amikor nem tudtam, hogy ez a díjam már beleszerettem. 🙂
A képeken látszik hogy a három évenkénti visszavágások hol történtek. Gyakorlatilag mindig ugyanott.

leander metszése

Ami lomb most látszik az a tavalyi kicsit későn, májusban történt visszavágás eredménye. Tavaly nem virágzott, csak szép egészséges, vastag ágakat hozott. Némelyik ága bimbós, így hoztam be decemberben.

Leander teleltetése – tippek, trükkök, praktikák

Leander teleltetés utáni kirakása a szabadba

A fagyok elmúltával kirakom, miután pár napig nem locsoltam. A rongyszőnyegre rakva átszánkáztatom a lépcsőházból a szobán és így a locsolásmegvonástól könnyebb cserepet át tudom akár egyedül is emelni a teraszküszöbön.

Majd némi földhöz ütögetés után kiemelem a cserepéből és kézi lapáttal, ásóval lefaragok 5-10 centit is a hajszál gyökérzetéből, azután ugyanabba az óriáscserépbe visszatéve jó marhatrágyás földdel visszatöltöm alul és körben a hézagot.

Wuxallal belocsolom párszor, aztán már csak virágzást segítő káliumban gazdagabb táppal. (A Dr.Garden muskátlitápját szoktam használni, de idén kipróbálom a vödör vízben áztatott banánhéjas, marhatrágyás oldatot.)

Pár éve a földjébe dugtam néhány tövecske csokrosindát, na ezt már nem tudom kiszedni, de teljesen jól bírják egymás társaságát. Ősszel azért kicsit megfagyott a csokrosinda levele a behozás előtti éjszakán.

Ráfér a permetezés is, ma kihúzom a lépcsőház elé és megkapja a Mosplian adagját…

A megvastagodott törzsön nem csak három, hanem rengeteg rügyből bújtak elő az ágak. Vagy 5-ször annyi volt mint amennyit hagytam megnőni.”

Nagyon köszönjük a részletes és hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Mi legyen a levágott leader ágakkal?

A leander metszése során levágott ágakat nem kell feltétlenül kidobni, azok egy része alkalmas a gyökereztetésre, így új kis növényeket nevelhetünk belőlük.

 Gyökerestetéshez 10 – 15 centis hajtásvégeket válasszunk, ezekről szedjük le a leveleket és tegyük egy üveg vízbe. Érdemes sötét üveget használni, mert az összegyűjti a napsugarakat és melegebben tartja a vizet. Ha a hajtás vége barnul, akkor cseréljük ki vizet és vágjuk le a barna részt. A vízbe tett hajtásokon általában 10 – 20 nap alatt jelennek meg a gyökér kezdemények. Csak akkor ültessük tápdús földbe a növényrészt, ha már eléggé megerősödtek a gyökerek.

Leander szaporítása gyökereztetéssel – olvasói tanácsok

További hasznos cikkek leander metszés témában

Leander metszése ősszel – így csináld

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Lakó Zsuzsa szerint:

    Köszönöm a cikk nagyon hasznos infokat tartalmaz. Ősszel igy fogom a metszést végezni.

  2. Szabó László szerint:

    Köszönöm szépen hasznos tanácsokat hasznosítom öket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük