Leander metszése ősszel

Örök dilemma, hogy mikor kell metszeni a növényeket. Általánosságban elmondható, hogy a növények többségét tavasszal célszerű metszeni. Persze vannak szabályt erősítő kivételek is, mint például a  leander. A leander metszése ősszel sokkal praktikusabb, mint tavasszal. A leander augusztus végi, szeptember elejei visszavágása nem veszélyezteti a következő évi virágzását, ugyanakkor a megmetszett leander sokkal kevesebb helyet igényel a teleltetés során.

Leander metszése ősszel

A leander metszését és drasztikus visszavágását kora őszre érdemes időzíteni. Ha augusztusban vagy a szeptember elején teljesen visszametsszük a növényt, akkor a fagyokig még van ideje megerősödni. Túl késői őszi metszéssel az kockáztatják, hogy télen kihajt a leander és a teleltető helyiségben gyenge, beteges hajtásokat nevel.

Az őszi leander metszés azért preferált, mert a leander a régi hajtás végeken hozza a virágot. Ha tavasszal metszünk, csak fiatal hajtásink lesznek, amelyeken csak a következő nyáron, vagy késő ősszel remélhetünk virágokat.

Jó megoldás lehet, a részleges metszés. Csak az ágak egy részét vágjuk le. Így a megmaradt ágakon a következő évben korán megjelennek a virágok, a visszavágott ágak pedig nyár végére vagy a következő évben borulnak virágba. A következő év őszén aztán azokat a leander ágakat vágjuk le, amelyek az előző évben kimaradtak a metszésből.

Az őszi metszés további hatalmas előnye, hogy kisebb a teleltés helyigénye.

Mi legyen a lemetszett leander ágakkal?

A levágott ágakat érdemes meggyökereztetni, hogy újabb kis növényekre tegyünk szert. Ez a leander szaporítás legegyszerűbb és leggyorsabb módja. Egy vízzel telt befőttes üvegbe tegyünk egy csokor leander hajtást. Párazacskóban (nylon tasakkal letakarva) kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

A leander őszi metszése után nem szabad sajnálni a növényt, jót tesz neki a megfiatalítás. A leander tápoldatozására a metszés után már nincs szükség. Az csak gyors növekedéshez vezetne, ami a teleltetés előtt csak sérülékeny, gyenge ágakat eredményezne.

Időnként érdemes fontolóra venni és meglépni a leander tarra vágását. A leander drasztikus visszavágásáról az alábbi képre kattintva olvashatsz bővebben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük