Leander metszése ősszel – így csináld

Örök dilemma, hogy mikor kell metszeni a növényeket. Általánosságban elmondható, hogy a növények többségét tavasszal célszerű metszeni. Persze vannak szabályt erősítő kivételek is, mint például a leander. A leander metszése ősszel sokkal praktikusabb, mint tavasszal. A leander augusztus végi, szeptember elejei visszavágása nem veszélyezteti a következő évi virágzást, ugyanakkor a megmetszett leander sokkal kevesebb helyet igényel a teleltetés során. Elmondom azt is, hogy érdemes megmetszeni a leandert és mikor szükséges teljesen visszavágni.

Leander metszése ősszel

A leander metszését és drasztikus visszavágását kora őszre érdemes időzíteni. Ha augusztusban vagy a szeptember elején teljesen visszametsszük a növényt, akkor a fagyokig még van ideje megerősödni. Túl késői őszi metszéssel az kockáztatják, hogy télen kihajt a leander és a teleltető helyiségben gyenge, beteges hajtásokat nevel.

Az őszi leander metszés azért preferált, mert a leander a régi hajtás végeken hozza a virágot. Ha tavasszal metszünk, csak fiatal hajtásaink lesznek, amelyeken csak a következő nyáron, vagy legfeljebb késő ősszel remélhetünk virágokat.

A fiatal növényeket érdemes évente formázni metszéssel, míg a kifejlett növényeknél elég lehet a 2-3 évenkénti visszavágás is.

A több éves, megtermett növényeknél jó megoldás lehet, a részleges metszés, amikor is csak az ágak egy részét vágjuk le. Így a megmaradt ágakon a következő évben korán megjelennek a virágok, a visszavágott ágak pedig nyár végére vagy a következő évben borulnak majd virágba. A következő év őszén aztán azokat a leander ágakat vágjuk le, amelyek az előző évben kimaradtak a metszésből.

Az őszi metszés további hatalmas előnye, hogy kisebb a teleltés helyigénye.

A leander őszi metszése után nem szabad sajnálni a növényt, jót tesz neki a megfiatalítás. A leander tápoldatozására a metszés után már nincs szükség. Az csak gyors növekedéshez vezetne, ami a teleltetés előtt csak sérülékeny, gyenge ágakat eredményezne.

A metszéshez éles és tiszta metszőollót használjunk. Ha több növényt metszünk egymás után, akkor egy kis hypós, vagy domestosos vízzel teli tálkába mártogatva fertőtlenítsük az ollótkét metszés között, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A leander az ágain 3-3 levelet hoz egyszerre körben. Ha a levélkék fölött egy centivel elvágjuk az ágat, akkor a levelek hónaljában levő három rügyből fognak kinőni az új hajtások. El kell dönteni, hogy milyen magas törzsű bokrot vagy fát szeretnénk és afölött kell elvégezni a metszést. Az így megmetszett a törzs már nem fog magasabbra nőni, csak vastagodni, erősödni fog.

A metszés után nem kell átültetni a leandert, arra a teleltetés utáni tavaszi időszak a legmegfelelőbb.

Mi legyen a lemetszett leander ágakkal?

A levágott ágakat érdemes meggyökereztetni, hogy újabb kis növényekre tegyünk szert. Ez a leander szaporítás legegyszerűbb és leggyorsabb módja. Egy vízzel telt befőttes üvegbe tegyünk egy csokor leander hajtást. Párazacskóban (nylon tasakkal letakarva) kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

A leander gyökereztetése a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy leander gyűjteményünk fiatal növényekkel gyarapodjon. A magvetéssel ellentétben a vízben vagy dugványozással való gyökerezetetéssel szinte garantált a siker, és biztosak lehetünk benne, hogy fajta azonos növényünk lesz.

Leander teljes visszametszése, tarra vágása

Időnként érdemes fontolóra venni és meglépni a leander tarra vágását. A leander drasztikus visszavágásáról az alábbi képre kattintva olvashatsz bővebben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük