Orchidea virágoztatása – bevált olvasói tippek

Amennyire kedvelt, annyira kényes növény a lepkeorchidea. Származásából adódóan elég speciális körülményeket igényel. Jó hír, hogy ezeket otthon is megteremthetjük. Olvasónk árulta el, milyen praktikákat igényel az orchidea virágoztatása.

orchidea virágoztatása

Orchidea virágoztatása – bevált olvasói tanácsok

Mindig vannak olyan olvasók, akik minden, a nagy könyvben megírt tudományos okosságra rácáfolva gondozzák növényeiket és azok hihetetlenül jó eredményt érnek el. Egy ilyen ügyes kezű fiatalba botlottam az interneten. Boti  – így hívják a fiatalembert -, amikor látta a lepkeorchidea gondozásáról írt bejegyzésemet, rögtön felajánlotta, hogy megmutatja Ő egzotikus büszkeségeit és elárulja, mit tesz annak érdekében, hogy éveken át virágozzanak a lepkeorchideái.

„A fenti csoportkép a nyáron készült. Többségüknek másod-, harmadvirágzása van. Télen pihennek,  mert nincs elegendő fény.

Nyáron egy részük a teraszon nyaral, mert ott jobban érzik magunkat. A régi virágágakat nem szabad visszavágni, csak akkor ha elszáradt vagy ronda. Hetente egyszer jól fel kell szívatni őket vízzel és két hetente tápoldatozni, de csak a bimbósokat meg a virág nélkülieket, a már virágzókat nem szabad.

Az átlátszó cserép nem kötelező, én sose használok.

Mindig virág nélkül kerülnek hozzám, mert így olcsóbb. Meg jobban esik, ha nálam virágoznak ki és nem virágos állapotban veszem. Az elmondatottakon túl nem csinálok velük semmit, mégis van, amelyiken 6 virágszár nő. Szerintem igénytelenek és sokszor azért mennek tönkre, mert az emberek elkényeztetik őket.”

Tényleg csak ennyi lenne a titok? Nem tudom.De egy próbát megér!

Nagyon köszönjük Botinak a csodálatos képeket és a hasznos tippeket!

További tanácsok az orchidea gondozásához és virágoztatásához

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. A lepkeorchidea kisokosban kitérek a származásuk, gondozásuk és szaporítások kérdésére, valamint kártevőire és a beteg orchideák meggyógyításának lehetőségeire is.

Bármennyire is szeretjük a trópusi származású kedvenceinket, nem mindig tudjuk hosszútávon megtartani azokat. A leggyakoribb orchidea gondozási hibák összegyűjtésével segítek elkerülni a legnagyobb buktatókat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük