Kerti terasz a növények bűvületében

A kerti terasz nem az ott elhelyezett székektől, bútoroktól lesz hangulatos, hanem az azt körülvevő környezettől és legfőképp a növényektől. Persze a stílusos bútorok is kellenek, de csakis a növények nyugtató zöldje, a virágok szín- és illatkavalkádja teheti tökéletessé az ott töltött perceket. A Zöld Pagonyban minden adott a teljes kikapcsolódáshoz.

kerti terasz

Kerti terasz és növények

A Zöld Pagony olyan csodálatos hely, hogy minden kis szeglete megérdemes egy külön bemutatást. Sinka Erika most a kerti terasz felfedezésére invitál bennünket.

„A kerti tóval szemben, a lakóépület felé található a déli fekvésű terasz. Ez a lakóépület és a kert közös találkozási pontja, vagyis átmenetet képez a bent és kint között, ez a berendezési tárgyakon is visszatükröződik. Kör alakú hatalmas asztal ülőpárnákkal és díszpárnákkal kényelmessé tett karfás székek, valamint napozóágy teszi ezt a helyet még kellemesebbé.

kerti terasz

A hatalmas terasz felülete két növényszigettel van megszakítva. A kisebbikben: Kúszó hortenzia kapaszkodik kívülről az emelet felé (tavasszal hársfa virágához hasonlatos illatok töltik be a teraszt, ősszel a hortenzia sárgás levelei világítanak kellemesen) lábánál macskamenta, citromfű, kaméleon virág, hunyor.

A nagyobbik körben kora tavasztól tulipánok virítanak, később sásliliomok, árnyékliliomok, Legyező fű, ősszel (szinte az egész kertet uraló) Kínai szellőrózsa virágocskái lengedeznek a lágy szélben. A buja növényzet itt is a természetességet sugározza. A növények és a kiegészítő textilek színe a kertben lévő virágok színét tükrözik vissza. Tavasszal: a sárga-kék-rózsaszín dominál, nyáron: zöld-rózsaszín, ősszel: rózsaszín-kék.

A telek nem mindennapi, megszokottól eltérő határvonalaiból adódik, hogy a nagy felületű, kővel borított félköríves teraszt az „L” alakú épület fogja közre. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy védett legyen széltől, esőtől, télen-nyáron élvezni lehessen.

Déli fekvése miatt az igazán hideg téli napoktól eltekintve, alkalmassá teszi olvasgatásra, barátokkal való meghitt beszélgetésekre. Tavasszal már az első méhecske is itt élvezi a napsugarakat a korán kikelő virágokon (krókuszok, tulipánok, nefelejcsek, ibolyák, kutyatej, százszorszép, hunyor). Nyáron és ősszel kora reggeltől késő délutánig éri a közvetlen, vagy szűrt napsütés. Mivel sok időt töltünk a kertben és a teraszon, ezért jobbára illatos növények is megtalálhatóak (Lángvirágok, Liliomok), cserepekben fűszernövények.

Árnyékolásról 3 napernyő gondoskodik. Mobilizálhatósága miatt alkalmas az egész terasz naptól való védettségére. Kertben való étkezések tökéletes helye.

A terasz íves szélét közvetlenül virágágyás határolja, a sűrű beültetés miatt teljesen eltűnik a terasz íves széle, szinte teljesen egybeolvad a kerttel. Itt tavasszal Színeváltó kutyatej (Euphorbia epithymoides) tulipánok nyílnak vegyes színekben és formákban, valamint nefelejcs is megtalálható.

Nyáron lángvirágok, macskamentha, íriszek, sásliliomok, ősszel kínai szellőrózsa, krizantém, levendula fajták, Indián csalán (Monarda), Virginiai veronika (Veronicastrum virginicum), Sédkender (Eupatorium).

Cserepekben illatos fűszernövények találhatóak, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy akár a váratlan vendégeket meg lehessen kínálni frissen szedett citromfű,- menta, – zsálya teával. A főzéshez szükséges fűszerekért sem szükséges messze menni, Majoranna, Metélőhagyma, Tárkony, Petrezselyem Lestyán, Rozmaring, Chili paprika, Bazsalikom található terrakotta edényekben.

Ősszel a cserepesek is átalakulnak és még több színt visznek a kertbe (egynyáriak helyett díszkáposzták és krizantémok kerülnek a helyükre).”

Nagyon köszönöm Erikának, hogy ismét beengedett bennünket a gyönyörű oázisába! Ígérem, visszatlrünk még!

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük