Krizantém, az őszi kedvenc gondozása

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém. Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját.

krizantem

Származása:  A Kínából származó krizantém (Chrysanthenum grandiflorum) népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelképek, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett.

Európában csak a XIX. században vált ismertté, hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. A krizantém botanikai nevének magyar jelentése: napvirág.

Keleten a krizantém elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszúéletet, elmélkedést jelképezi. Japán nemzeti virága. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szirmú krizantém a japán császár “monja” (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti. Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.

A fészkesek családjába tartozik, többnyire egynyáriként nevelt évelő, de egyes fajtái fagytűrőek.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, néhány fajtája fagytűrő

Virágzási idő: szeptembertől novemberig

Hely: napos

Öntözés: közepes vízigényű

Virágok: a kék és fekete kivételével minden színben létezik, lehet egyszerű margaréta szerű, telt vagy pomponvirágú, kis és nagy fejű változata is létezik

Habitus: kompakt, elágazó

Ültetés: szezonális növény, augusztus- szeptemberben ültethető 20-30 cm távolságra

Ápolás: rendszeresen öntözzük, teljes nyílásban egyszer tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatot távolítsuk el

Teleltetés: visszavágás után világos, hűvös helyen átteleltethetjük,

Szaporítás: elsősorban dugványról, néhány fajtája magról is szaporítható

Felhasználás: vágott virágként is igen tartós, szárításával nem érdemes foglalkozni

Köszönöm a megosztásokat!
  • 175
  • 24
  •  
  •  
  • 175
  •  
  • 24
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük