Az álomszép leander három titka – olvasói tanácsok

Nem tudom, Te hogy van vele, de én sokkal jobban szeretem a tapasztalt olvasók bevált praktikái alapján gondozni a növényeimet, mint az interneten található, néha nem túl hiteles forrásokra alapozva kísérletezni. Balogh Elekné Marika elbűvölő leanderei mellett megosztotta azt is, mi az álomszép leander három titka leander és elárulta leander magról való szaporításának trükkjeit is.

Az álomszép leander három titka

Az álomszép leander három titka

A Dél-Európából érkezett leander igen kedveltté vált hazánkban is. Mutatós formája, változatos színvilágú és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell.

A leandernek három dolog kell a hosszantartó és dús virágzáshoz:

 • sok víz,
 • tápanyag,
 • napfény.

Azt mondják, a leander lába lubickoljon, a feje a napon legyen. Rengeteg vizet igényel és sok más növénnyel ellentétben azt sem bánja, ha áll alatta a víz. Az idén eddig túl sok napsütést nem kaptak, így ne csodálkozz, ha neked sem túl szépek még a leandereid.

Tápanyagként nagyon jó pl. a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya és persze a legolcsóbb csodaszer, az élesztős locsolás.

Az álomszép leander három titka

A dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetünk. A metszéssel egyben formáljuk is növényt. Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt. A leander metszést érdemes kora őszre időzíteni, így a következő évben is fog virágozni és a levágott ágak hajtásaiból új növényeket gyökereztethetünk. Egy befőttes üveg vízbe, egy csokor hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Nyáron időnként megpermetezhetjük a növényt. Télen hideg helyen, pl. fűtetlen garázsban tartsuk.

Na de nézzük, az olvasói tanácsokaat!

Olvasói tanácsok az álomszép leanderhez

No akkor most megmutatom a leandereimet az új csoporttagoknak is. Ezeket magról neveltem. Egy fának a magját vetettem el. Kb 4 évre kezdtek virágozni. A szebbeket, különlegeseket meghagytam. A többit eladtam vagy elajándékoztam. Volt vagy 400 db.

Leander szaporítása magról

A magról szaporítással nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű növényeket. Csak hajtásból lesz ugyanolyan virág, magról kelve bármilyen színű lehet. Épp ez a magvetés izgalma, hogy nem tudjuk milyen lesz belőle.

Ha nem akarunk magot szedni, akkor az elvirágzott növényrészeket érdemes azonnal levágni. Magvetéshez hagyjuk fent az elhalt virágokat, hogy kifejlődhessen a termés. A virág helyén a zöldbabhoz hasonló csövek nőnek. Ebben bújnak meg a magok, amik télen beérnek. A megbarnult tokokból február-márciusban már ki lehet szedni a magokat. Nem kell megvárni, hogy kinyíljon. A pitypang magra hasonlító magokat ekkor kell elvetni.

Én egy nagy műanyag ládába egyszerű kerti földet tettem. Tömörítettem, a magokat rászórtam. Meghintettem finom homokos földdel. Az első időkben csak szórófejes flakonból nedvesítettem a földet. Üveglappal lefedtem kis levegőt hagyva.

Elég soká kél ki a mag. Fontos, hogy mindig nedves legyen a föld. Kb. 4 hét múlva lett két leveles.

Amikor 4-5 cm magasak lettek átültettem kisebb cserepekbe. Óvtam a tűző naptól, vigyáztam, hogy ki ne száradjon.

Amikor 15-20 cm-esek kicsípem a közepét, hogy bokrosodjon. Ahogy nő a növény, egyre nagyobb cserepekbe ültetem át.

Nagyon köszönöm Marikának a tanácsokat és a fotókat!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 2.7K
 • 12
 •  
 •  
 • 2.7K
 •  
 • 12
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük