Az álomszép leander három titka – olvasói tanácsok

A Dél-Európából érkezett leander az egyik legkedveltebb mediterrán növény. Mutatós formája, változatos színvilágú és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell. A leander gondozása és magról való szaporítása is egyszerű. Most elárulom, mi az álomszép leander három titka és bemutatom a leander magról való szaporításának és metszésének trükkjeit is.

Az álomszép leander három titka

Az álomszép leander három titka

Nem tudom, Te hogy van vele, de én sokkal jobban szeretem a tapasztalt olvasók bevált praktikái alapján gondozni a növényeimet, mint az interneten található, néha nem túl hiteles forrásokra alapozva kísérletezni. remélem, hogy Balogh Elekné Marika csodálatos leanderei és a hozzájuk kapcsolódó gondozási tanácsok többek kedvét is meghozzák a leander neveléshez.

A Dél-Európából érkezett leander igen kedveltté vált hazánkban is. Mutatós formája, változatos színvilágú és egész nyáron tartó virágpompája még azt is feledteti velünk, hogy télen nem tartható kint a szabadban, teleltetni kell.

A leander három titka, ami a hosszantartó és dús virágzáshoz szükséges

  • sok víz,
  • tápanyag,
  • napfény.

Víz, víz, és még több víz

Azt mondják, a leander lába lubickoljon, a feje a napon legyen. Rengeteg vizet igényel és sok más növénnyel ellentétben azt sem bánja, ha áll alatta a víz.

Tápanyagként nagyon jó pl. a Voldünger és magas kálium tartalmú műtrágya és persze a legolcsóbb csodaszer, az élesztős locsolás.

Az álomszép leander három titka

A napsütés mennyiségét nem tudjuk befolyásolni, de mindenképp a legnaposabb helyre tegyük a leandert. Ugyan a fényárnyékban is megél, de túl sok virágot ne reméljünk tőle.

A leander három titka csak az alap a leander megfelelő gondozásához. Metszésre is szükség van ahhoz, hogy formás növényeink legyenek.

Leander metszése

A dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetünk. A metszéssel egyben formáljuk is növényt. Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt. A leander metszést érdemes kora őszre időzíteni, így a következő évben is fog virágozni és a levágott ágak hajtásaiból új növényeket gyökereztethetünk. Kártevők súlyos támadása esetén a drasztikus metszés, a leander tarra vágása is szükségessé válik.

A leander metszése a legtöbb növénnyel ellentétben nem tavasszal, hanem kora ősszel vagy méginkább nyár végén az ideális. A leander tavaszi és késő őszi metszésével a virágzást kockáztatjuk vagy késleltetjük. A nyár végi metszéssel a virágzást sem kockáztatjuk és a teleltetés is egyszerűbbé válik azáltal, hogy a visszavágott növénynek kisebb a helyigénye. Több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező olvasónk lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatja be a leander metszés szakszerű folyamatát. Továbbá hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogy szoktasd a szabadba a leandert a teleltetés után.

Leander gyökereztetése

Egy befőttes üveg vízbe, egy csokor hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Nyáron időnként megpermetezhetjük a növényt. Télen hideg helyen, pl. fűtetlen garázsban tartsuk.

Na de nézzük, az olvasói tanácsokat!

Olvasói tanácsok az álomszép leanderhez

„No akkor most megmutatom a leandereimet az új csoporttagoknak is. Ezeket magról neveltem. Egy fának a magját vetettem el. Kb 4 évre kezdtek virágozni. A szebbeket, különlegeseket meghagytam. A többit eladtam vagy elajándékoztam. Volt vagy 400 db.

Leander szaporítása magról

A magról szaporítással nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű növényeket. Csak hajtásból lesz ugyanolyan virág, magról kelve bármilyen színű lehet. Épp ez a magvetés izgalma, hogy nem tudjuk milyen lesz belőle.

Ha nem akarunk magot szedni, akkor az elvirágzott növényrészeket érdemes azonnal levágni. Magvetéshez hagyjuk fent az elhalt virágokat, hogy kifejlődhessen a termés. A virág helyén a zöldbabhoz hasonló csövek nőnek. Ebben bújnak meg a magok, amik télen beérnek. A megbarnult tokokból február-márciusban már ki lehet szedni a magokat. Nem kell megvárni, hogy kinyíljon. A pitypang magra hasonlító magokat ekkor kell elvetni.

Én egy nagy műanyag ládába egyszerű kerti földet tettem. Tömörítettem, a magokat rászórtam. Meghintettem finom homokos földdel. Az első időkben csak szórófejes flakonból nedvesítettem a földet. Üveglappal lefedtem kis levegőt hagyva.

Elég soká kél ki a mag. Fontos, hogy mindig nedves legyen a föld. Kb. 4 hét múlva lett két leveles.

Amikor 4-5 cm magasak lettek átültettem kisebb cserepekbe. Óvtam a tűző naptól, vigyáztam, hogy ki ne száradjon.

Amikor 15-20 cm-esek kicsípem a közepét, hogy bokrosodjon. Ahogy nő a növény, egyre nagyobb cserepekbe ültetem át.”

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszántabb kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis leandereink. Ráadásul a leanderág gyökereztetésével garantáltan az anyanövénnyel azonos színű és formájú virágaink lesznek. Ugyanez a leander magvetése esetén nem garantált. Talán ezért is olyan vonzó a magvetéses módszer a titkok kedvelői és a türelmesek számára. A továbbiakban tanácsaimmal segítek abban, hogy az apró magokból csodálatos leandert nevelhess.

Nagyon köszönöm Marikának a tanácsokat és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük