Vörös madársóska (Oxalis Triangularis) gondozása

Az igen dekoratív vörös madársóska (Oxalis Triangularis) vagy más néven háromszög levelű madársóska kedves kis növény, aminek a gondozása nem túl nehéz. Hosszútávú sikeres megtartásához nem árt azonban ismerni az életciklusát. Ennek hiányában sok növény végezte már a kukában.

vörös madársóska gondozása

Vörös madársóska (Oxalis Triangularis) származása, jellemzése

A madársóska (Oxalis) a madársóska-virágúak (Oxalidales) rendjébe és a madársóskafélék (Oxalidaceae) családjába tartozik.

A vörös madársóskát (Oxalis) levelei formája miatt szokták még háromszög levelű madrásóskának is hívni. Szára, levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát kristályoktól savanykás ízűek, erre utal a neve is. A heresóska, lóheresóska népi neveit a lóherééhez hasonló alakú és állású leveleiről kapta.

Az ókori kelta, illetve germán kultúrában ez a növény volt a szerencse szimbóluma. Zöld színű változatát szerencsehere néven szilveszter környékén szokták árulni.

A színes levélpárnát alkotó leveleivel önmagában is díszít, de a levelek közül nyáron kiemelkedő rózsaszínű, ritkán fehér virágai még látványosabbá teszik. A virágok és a levelek fényérzékenyek, ezért reggel kinyílnak, este pedig becsukódnak.

Szára, levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát kristályoktól savanykás ízűek. Csakúgy, mint a többi madársóskának, a vörösmadársóskának is fogyasztható a levele, virága és a hagymája is.

Vörös madársóska igényei, gondozása

A vörösmadársóska félárnyákos helyet kedvel, de jól megvan teljes árnyékban is. A teljes napot viszont nem torlerálja.

Laza, jó vízáteresztő képességű talajt kíván. Nem túl vízigényes. Inkább szárazon tartsuk, mint állandóan nedvesen. A gumók ugyanis nem szeretik, ha állandóan nedves a környezetük, könnyen berohadnak.

Fontos, hogy a téli pihenő időszakban alaposan vegyük vissza az öntözést, mert a visszahúzódott növény főleg nem szereti, ha tocosg a vízben. Havonta egy öntözéssel is simán túléli  telet.

Átültetésére tavasszal a kihajtás előtt kerülhet sor. Általános virágföld a legmegfelelőbb számára.

Teleltetése

Nem télálló növény, ezért fagymentes helyen kell teleltetni. Ekkor többnyire visszahúzódik a gumóba. Sokan ilyenkor azt hiszik, hogy elpusztult, pedig csupán egy kis pihenőre van szüksége.

Szaporítása

A gumók szétválasztásával egyszerűen szaporítható.

Négylevelű madársóska, azaz szerencsehere

A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt megválnak tőle. Az alábbi tanácsokkal évekig örülhetünk a pénzteremtő tulajdonsággal is felruházott növénynek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük