Bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása, jellemzése, szaporítása

Az évelő bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása nem tér el az egyéb kerti évelő virágok gondozásától. Az igénytelen, színes, hosszan virágzó és illatos növény méltán népszerű a kertekben. A talajtakaróként kitűnő, alacsony növésű árlevelű lángvirággal szemben a bugás virágú változat akár egy méter magasra is megnőhet. A bugás lángvirág minimális ápolás mellett júliustól szeptemberig virágba borítja a kerteket, parkokat. Vágott virágként is használhatjuk.

bugás lángvirág gondozása

Bugás lángvirág (Phlox paniculata) származása

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe és a csatavirágfélék (Polemoniaceae) családjába tartozó faj. Az Amerikai Egysüslt Államokban és Kelet-Kanadában őshonos.

A lángvirág nemzetségbe több faj is tartozik, melyek változatos kinézetükkel csaknem folyamatosan virágba borítják a kerteket, parkokat. Díszíthetik a sziklakertet, de magasabb fajtái is gyakoriak, jól kombinálhatóak más virágokkal.

A bugás és az árleveleű lángvirág évelő növény, de létezik egynyári fajtája is, amelyt leginkább balkonnövényként használunk.

Magyarul szokták még floxnak is hívni.

Bugás lángvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: kerti évelő növény, lágy szárú, évelő növényfaj, az átellenesen elhelyezkedő levelei egyszerűek. Az átellenesen elhelyezkedő levelek egyszerűek. A szára karcsú és zöld színű.

Magasra törő, elágazó szárain az ép szélű, lándzsa alakú levelek átellenesen fejlődnek.

Virágok: A hajtások végein bugavirágzatban nyílnak az apró, ötszirmú virágok, amelyek gyakran a közepüknél sötétebb színűek. Fehér, rózsaszín, lila vagy vörös színű, a virága 1,5 – 2,5 centiméter átmérőjű, bugavirágzatba tömörült virágai erős illatot árasztanak. A virágai lehetnek egyszínűek, de virágok közepének színe gyakran különbözik az alapszíntől. Teljesen kinyílva a virágzat gömb formát alkot.

Virágzási idő: júniustól október, akár az első fagyokig virágozhat

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 120 centiméter magasra nő meg és 100 centiméter szélesre terül el

Cserépben nevelhető-e: igen, nevelhetóő cserépben is, de lehetőség szerint inkább kertbe ültessük.

Lángvirág (Phlox) fajták

Bugás vagy évelő lángvirág

A bugás vagy évelő lángvirág fajtái 70-150 cm magasra nőnek, és június és szpetember között virágoznak. A színskálán megtalálható a fehér, a rószaszínű, a piros és az élénk liláskék.

Sok fajta a viárg közepén rendelkezik világos vagy sötét pöttyel. Hasonlóan néznek ki a hosszabb szárakon valamivel kisebb Phlox maculatum hibridek.

Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

Sziklakertbe általában az árlevelű lángvirágot ültetik, amely alacsony, legyökerező, elágazó szára miatt talajtakaróként is funkcionál. Ezt nevezik kúszó lángvirágnak is. Alacsony szárain keskeny, hosszú levelei zöldek, színváltozattól függően lehet a fiatal hajtások szélein lilás árnyalat. Tavasz végétől nyár közepéig virágzik.

Virágai fehér, rózsaszín vagy lila színűek, melyek megfelelő gondozás mellett szinte eltakarják a növényt.

Meghálája, ha pár évente frissítik az elöregedett töveit, melyet onnan lehet megismerni, hogy a közepén kifoltosodnak.

árlevelű lángvirág

Bugás lángvirág gondozása

Amikor az árlevelű lángvirág elvirágzott, hamarosan nyílik a bugás lángvirág.

A bugás lángvirág imádja a meleget és napfényt. Jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Az ültetés előtti trágyázást vagy komposztot dús virágokkal hálálja meg. Rendszeresen öntözzük, a talaj állandóan legyen nedves, de ügyeljünk, hogy a növény leveleire lehetőleg ne kerüljön víz. Kiszáradástól óvni kell. Kéthetente tápoldatozzuk.

Elvirágzás után, még a felmagzás előtt vágjuk le a virágfejeket, ezzel másodvirágzásra ösztönözhetjük. A nagyobb virágzat érdekében a szárait is érdemes ritkítani.

Lángvirág szaporítása

A lángvirágot elvirágzás után ősszel tőosztással vagy dugványozással szaporíthatjuk. Tavasszal kellő távolságra, legalább 15 -20 cm ültessük, hogy tudjon szellőzni, mert egyébként megtámadja a lisztharmat. Magokat nem érdemes szedni, mert a kikelt növények nem hasonlítanak az anyanövényre.

Teleltetése

Tekintettel arra, hogy a bugás lángvirág évelő növény, különösebb teleltetést nem igényel. Tövét esetleg takarhatjuk lombokkal.

Felhasználása

A lángvirágot csak dísznövényként használhatjuk. Más évelőkkel összeültetve nagyon mutatós kert részek alakíthatók ki. Vágott virágként is használhatjuk.

Betegségei, kártevői

Tűző napon, száraz talajban könnyen áldoztauk eshet a lisztharmatnak. Ha túl sűrűn ültetjük egymás mellé és ezért nem tud szellőzni, szintén lisztharmat áldozata lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük