Bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása, jellemzése

Az évelő bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása nem tér el az egyéb kerti évelő virágok gondozásától. Az igénytelen, színes, hosszan virágzó és illatos növény méltán népszerű a kertekben. Minimális ápolás mellett júliustól szeptemberig enyhén illatozó virágokat hoz.

bugás lángvirág gondozása

Bugás lángvirág (Phlox paniculata) származása, jellemzése

Származása: A bugás lángvirág (Phlox paniculata) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe és a csatavirágfélék (Polemoniaceae) családjába tartozó faj. Az Amerikai Egysüslt Államokban és Kelet-Kanadában őshonos. Manapság világszerte közkedvelt kerti virág, parkokban dísznövényként ültetik.

Ismertetőjegyei: kerti évelő növény, lágy szárú, évelő növényfaj, az átellenesen elhelyezkedő levelei egyszerűek. Az átellenesen elhelyezkedő levelek egyszerűek. A szára karcsú és zöld színű.

Virágok: fehér, rózsaszín, lila vagy vörös színű, a virága 1,5 – 2,5 centiméter átmérőjű, bugavirágzatba tömörült virágai erős illatot árasztanak. A virágai lehetnek egyszínűek, de virágok közepének színe gyakran különbözik az alapszíntől.

Virágzási idő: júniustól október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 120 centiméter magasra nő meg és 100 centiméter szélesre terül el

Cserépben nevelhető-e: igen, nevelhetóő cserépben is, de lehetőség szerint inkább kertbe ültessük.

Bugás lángvirág gondozása

A bugás lángvirág imádja a meleget és napfényt. Jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Az ültetés előtti trágyázást vagy komposztot dús virágokkal hálálja meg. Rendszeresen öntözzük, a talaj állandóan legyen nedves, de ügyeljünk, hogy a növényre ne kerüljön víz. Két hetente tápoldatozzuk.

Elvirágzás után vágjuk le a virágfejeket, ezzel másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Lángvirág szaporítása

A lángvirágot elvirágzás után ősszel tőosztással vagy dugványozással szaporíthatjuk. Tavasszal kellő távolságra, legalább 15 -20 cm ültessük, hogy tudjon szellőzni, mert egyébként megtámadja a lisztharmat. Magokat nem érdemes szedni, mert a kikelt növények nem hasonlítanak az anyanövényre.

Felhasználása

A lángvirágot csak dísznövényként használhatjuk. Más évelőkkel összeültetve nagyon mutatós kert részek alakíthatók ki. Vágott virágként is használhatjuk.

Betegségei, kártevői

Tűző napon, száraz talajban könnyen áldoztauk eshet a lisztharmatnak. Ha túl sűrűn ültetjük egymás mellé és ezért nem tud szellőzni, szintén lisztharmat áldozata lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük