Liliomfa vagy tulipánfa? – Ilyen az igazi tulipánfa

Gyakran tapasztalom, hogy a kora tavasszal virágba boruló liliomfát vagy más néven magnóliát tévesen tulipánfának hívják. Pedig az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) egészen más kinézetű, hazánkban ritkábban látható, kevésbé ismert. Sokkal később, május végén kezd nyílni és külsőleg is a teljesen más. Ismerd meg a két növény közötti különbséget és azt, milyen az igazi tulipánfa.

tulipánfa és liliomfa

Liliomfa vagy tulipánfa?

Liliomfa és a tulipánfa teljesen más növény. A liliomfát elsősorban gyönyörű virágai, míg a tulipánfát inkább díszes levelei miatt tartjuk. Azonosságokat nemigen találuk köztük, eltérést viszont annál többet.

Nézzük, melyik milyen!

Liliomfa (magnólia)

A liliomfa vagy magnólia már lombfakadás előtt, márciusban virágba borul. Pont emiatt igen kedvelt növény. A virágzás idején az új levelei még nem fejlődtek ki, ezért az igen látványos virágai még feltünőbbek.

liliomfa vagy magnólia

A liliomfa kissé savanyú, tápanyagban gazdag, és jó vízáteresztő képességgű  talajban érzi jól magát. Meszes talajban csak sínylődik, sőt akár ki is pusztul. Tavasszal komposzttal vagy érett trágya talajba dolgozásával segíthetjük a fejlődését.

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet keressünk számára. Vízigényes, a száraz időszakokban és nyáron alaposan öntüzzük meg.

Liliomfa (Magnolia) gondozása, szaporítása

Tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Az amerikai tulipánfa nem a tulipánok rokona, nevét a tulipánra emlékeztető formájú levelei és virágai miatt kapta. Az Észak-Amerikában őshonos, különleges szépségű díszfa hazájában akár az 50 métert is elérheti, fájából bútort készítenek. Hazánkban csak 10-20 méteresre növekszik és lenyűgöző lombozata miatt díszfaként tartjuk.

Virágai hat szirmúak, kívül zöldessárgák, belül aranysárga színűek, a színes levelek miatt szinte láthatatlanok. Virágai a nyár elején bomlanak ki, de csak a fa 7-8 éves korától kezdve.

tulipánfa

Tulipánfa gondozása

A nyirkosabb talajokat kedveli, de átlagos kerti viszonyok között is jól fejlődik. A sikeres telepítés érdekében konténeres tulipánfát érdemes választani. Elég kényes növény, az átültetést nem kedveli, ezért rögtön a végleges helyére ültessük.

Igazán dekoratív lombkoronát nyári metszéssel érhetünk el. Tavaszi csak az elfagyott, sérült vesszőket vágjuk le. Nyáron megszabadulhatunk a túl hosszú ágaktól vagy a túl dús fát is ekkor ritkíthatjuk.

A nyirkos közeget kedveli, nedvesség hiányában fejlődése lelassul.

Szaporítását csak a nagyon elszántaknak ajánlom. Csak az idős fák hoznak csíraképes magot, de ezek csíraképessége sem haladja meg a 20%-ot. A magokat tavasszal hidegágyba, rétegezve ültethetjük. Egyenetlenül, sokszor csak a második évben kel ki.

Nagyon köszönjük a fotókat Némethné Jerkó Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük