Így lesz újra színes a mikulásvirág

Akinek sikerült a tavalyi mikulásvirágot életben tartania, annak már csupán egy kérdése és megoldandó feladata maradt: hogy lesz újra színes a mikulásvirág. Már is mondom a megoldást!

színes a mikulásvirág

Így lesz újra színes a mikulásvirág

A hiedelemmel ellentétben a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) nem egy szezonos növény, némi praktikával évekig életben tartható és újravirágoztatható. Aki tavaly megfogadta a tanácsaimat és elvirágzás után nem dobta ki a mikulásvirágot, most a virágoztatás és színes fellevelek előcsalogatásának kihívásával áll szemben. Elárulom, mit tegyél, hogy a tavalyi mikulásvirág idén is virágozzon és karácsonykor ismét a szoba éke legyen.

Az természetes folyamat, hogy a mikulásvirág elvirágzás után, január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ez annak a jele, hogy egy kis pihenésre van szüksége. Visszavágás és csökkentett öntözés mellett elpihenget a fagyok elmúltáig. Ekkor kikerülhet a szabadba árnyékos helyre. Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű formás növényt kapunk.

Szeptember végén, októberben ültessük át tápanyag-dús virágföldbe és vigyük be a lakásba. Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Rövid nappalos növény, azaz az újravirágzáshoz 14-15 óra sötétségre van szüksége. Ezért is érdemes délután háromtól másnap reggelig kartonpapírral letakarni, vagy akár egy szekrény aljába is betehetjük. Ha megkapta a kívánt sötétséget, akkor novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére.

A lakás egy hűvösebb részében érdemes tartani, hogy sokáig díszítsen apró virágaival és színes felleveleivel. Nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget. 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes növény lévén sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul.

Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de semmiképp ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel. Két-három naponta célszerű ellenőrizni a földjét és ha már kezd kiszáradni, akkor felszívatásos módszerrel vízhez juttatni.

A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tegyünk pár csepp tápoldatot vagy ecetet a langyos vízbe. Két öntözés között érdemes két számmal nagyobb kaspóban tartani, hogy a gyökerek kellőképpen lélegezni tudjanak. Az orchideához hasonlóan szereti a párás környezetet, így meghálálja az agyaggranulátumot, a kavicságyat vagy a kézi párásítást.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük