Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) gondozása, szaporítása

A gondos kertész úgy tervezi a kertjét, hogy minden évszakban színes és izgalmas legyen. A szárnyas kecskerágó élénkvörösre színeződő levelei és élénk rózsaszín vagy narancssárga termése miatt nagyon jó választás az őszi kert megszínezésére. A lassan növő lombhullató cserje nem nő túl magasra, így előkertekbe is ajánlható. Olvasónk mondja el, miből áll a szárnyas kecskerágó gondozása.

szárnyas kecskerágó

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) származása, jellemzése

Nem csoda, hogy az igénytelen szépséggel Sinka Erika többszörös díjnyertes kertjében is találkozunk. A Közép- és Észak-Kínában, Japánban és Koreában őshonos növény meghódította Európát és az egész világot.

Szokták égő bokornak is hívni, amit az élénkvörös őszi színéről kapott. Elsősorban emiatt és élénk rózsaszín vagy narancssárga termése miatt kedvelt.

„A szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) kb. 2-2,5 méter magas, inkább széltében növekvő, terebélyesedő lombhullató cserje. Az év, jelentős időszakában, nem túl karakteres, szinte észrevétlenül meglapul kertünkben. Azonban őszi lombszíne miatt megéri ültetni. Létezik törpe változata is. Kerekded, kissé hegyesedő, üde zöld levelei, őszre, bordós-rózsaszín árnyalatúra színeződnek.

Tavasszal világoszöld virágokat is hoz, de ezek nem túl mutatósak. A szárnyas kecskerágó a mérgező növények sorát gyarapítja, az egész növény enyhén mérgező!

Szárnyas kecskerágó gondozása, igényei

Világos, napos, vagy félárnyékos helyre is ültethető, bár utóbbi esetben kevésbé szépen színeződik a lombja ősszel (ilyenkor inkább fakó rózsaszínes). Talajok közül az átlagos, lúgos vagy semleges kémhatású talajt kedveli leginkább, főleg ha jó vízáteresztő is. A Zöld pagonyban homokos talajon is kiválóan megél!

Vízigénye nem jelentős, általában elegendő számára a csapadékból származó nedvesség is….de azért az időszakonkénti locsolást meghálálja. Őszi elszíneződése egyébként is sokkal szebb, ha napfényes és szárazabb helyen él!

Metszése

Metszeni nem nagyon kell, esetleg gömbölyű formára, mint én, itt az utcán, lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevőkre nem érzékeny, lisztharmat esetenként károsíthatja (tavaszi lemosó permetezés érheti!).

Szaporítása

Szaporítása félfás dugvány segítségével történhet.”

Figyelem: A növény minden része enyhén mérgező.

Nagyon köszönjük Erikának az ismertetőt!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük