Természetes növényvédő szerek és tápanyagok – Zöld Pagony tanácsok

Magam is a természetes növényvédő szerek és tápanyagok híve vagyok. Sinka Erika, a Zöld pagony „főkertésze” azonban teljesen tökéletesre fejlesztette ezek alkalmazását. Többszörös díjnyertes kertjében csak is vegyszermentes alapanyagokat használ. A házilag, egyszerű alapanyagokból készülő csodaszerek táplálják a növényeket, segítik a virágzást, elpusztítják a kártevőket és emellett olcsók is. Nézd meg, mire jó az élesztő, a kidobásra ítélt citrom- és banánhéj, a kávézacc és társaik. Alkalmazd a kitűnő recepteket és legyenek neked is egészséges és vegyszermentes zöldségeid és gyümölcseid!

természetes növényvédőszerek és tápanyagok

Természetes növényvédőszerek és tápanyagok

💚Kertlátogatáson szóba került…
Kertemben elsősorban a természetes növényvédő szereket és tápanyagokat részesítem előnyben. Ezekből néhány…

Artis

Tavasszal és ősszel használom az Artis nevű készítményt, mely a talajban lakó kártevők számára kedvezőtlen feltételeket teremt.

Keserűsó

Rendszeresen alkalmazom, főleg a cserepes növényeim körében, mivel könnyebben magnéziumhiányossá válnak, mint a szabadföldiek, ezért, adjunk 5 l vízhez kb 1 evőkanálnyit. Édesebbek lesznek a gyümölcsök, a növények több tápanyagot képesek felvenni a talajból, gazdagabbá teszi a rózsák virágzását, gyeptrágyának is kiváló. Alkalmazhatjuk egészségesebb és szép bokrokhoz, fákhoz: a bokrok környezetében 1 evőkanálnyit, a fák esetében 2 evőkanálnyi sót szórjunk szét a gyökérzóna területén, majd gondosan locsoljuk be.

Citromhéj

Kiáztatva a savanyú közeget kedvelő növényeknek juttatok ki.

Tojáshéj

A tojáshéj apróra összetörve, csigairtószerrel (Detia) keverve alkalmazható a csigák ellen, jó vastag rétegben.

Kávézacc

A kávézacc nitrogénben gazdag, ezért időnként minden kerti és szobanövényeinket megajándékozhatjuk egy kis adaggal. De ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mert a levegőn megpenészedik. Arra vigyázz, hogy túlzásba azért ne vidd, mert a kávézacc nagy mennyiségben túlságosan savanyúvá teszi a talajt….ezért a savanyú közeget kedvelőknek viszont mehet (rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák, örökzöldek).
Természetesen kifejezetten értékes eleme a komposztnak is. Segít a hő létrehozásában és fenntartásában, valamint a komposzt nedvességtartalmának kezelésében.
Hangyák és csigák ellen is hatásos!

Teafilter

Dobjuk a használt teafiltert a komposztba, ez majd felgyorsítja a bomlási folyamatokat! Valamint elősegíti a növények talajának nedvesség fokozását is, ha a gyökérzóna köré szórjuk és virágfölddel befedjük- hogy esztétikusabb legyen.

Banánhéj

A banánhéjat komposztba is dobhatjuk, de megszárítva, összetörve mehet a virágföldbe összekeverve. Egyébként a banánhéj remek szerves trágya a legtöbb kerti növény számára, mivel az érett banán szárított héja kb. 12%-nyi ásványi anyagot tartalmaz. Ennek nagy része kálium, de jelentős a magnézium- és kalciumtartalma is. Kisebb mennyiségben nitrogén és kén is található a sárga héjban. Inkább bio banán héjával dolgozzunk!

Élesztő

Élesztős lötyi: 5l-es desztitlált vizes flakonban feloldok egy kocka friss élesztőt, felöntöm csapvizzel, ázik pár napig, mig teljesen feloldódik. Ez lesz az alaplé, majd ezt higítom tovább. Öntözés alkalmával ebből az alapléből öntök kb 1-2 dl-nyit az 5 literes locsolókannába, felöntöm vizzel…és már mehet is a növényeknek. Érdemes zárt állapotban tárolni, mert szaga van!

Fontos! Bármelyik tápanyagot juttatjuk is ki, mindig nedves talajra locsoljuk, szárazra soha!…és inkább többször keveset, mint ritkán a nagy töménységet!
💚💚💚

Nagyon köszönöm Erikának a hasznos tanácsokat!

Ugye mondtam, hogy hasznos lesz?

Arra is van mód, hogy személyesen is találkozz Erikával, hogy megcsodáld a gyönyörű kertjét és első kézből kapj növénygondozási tanácsokat. Az idén ugyan már nem lesz nyitott kert, de tavasszal újraindulnak a látogatások.

„A Zöld pagony egy magánkert, melyet időről-időre megnyitok a kertlátogatók előtt.
💚Érdeklődni: sinkaerika66@gmail.com oldalon lehet.”

Erika díjnyertes kertjét más sok bejegyzésben bemutattam. Itt megnézhetsz néhányat ezek közül:

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük