A négyévszakos kert őszi pillanatai

A négyévszakos kert legfőbb erénye, hogy az év minden időszakában izgalmas és tud valami újat villantani. A virágzó növények a tavaszi, a nyári és az őszi hónapokban élénk, vidám színekbe öltöztetik a kertet. A fák, a cserjék és az örökzöldek pedig a virágszegény hónapokat díszítik fel termésükkel, lombjukkal vagy vesszőjükkel. Gondosan megválogatott növényekkel élvezhetjük igazán a mérsékelt égöv ajándékát, azt , hogy négy évszakon át szemlélhetjük a kert változását és folyamatosan új növényekben gyönyörködhetünk.

négyévszakos kert őszi pillanatai

A négyévszakos kert őszi pillanatai

Pár évvel ezelőtt egy szép őszi napon volt szerencsém ellátogatni Sinka Erikához a Zöld pagonyba, ami a négyévszakos kert mintapéldája. Természetesn nem hagyhattam ki, hogy fotózzak és követendő példaként megmutassam ezt a csodakertet.

négyévszakos kert őszi pillanatai

A négyévszakos kert az ősz beköszöntével sem unalmas. Még virítanak benne a késői virágzású egynyáriak és évelők, a sárga, a narancs, és a vörös színbe öltözött fák különleges látványt nyújtanak.

A színes termésbogyók (díszalma, a galagonya, a berkenye, madárbirs,  tűztövis, borostyán, fagyal) mindemellett madarak kedvenc eledelei lesznek a hideg, téli napokon.

négyévszakos kert őszi pillanatai

Bár Erika szerényen csak azt mondja, hobbi szinten űzi a kertészketést, az évek alatt igazán tökéletesre fejlesztette tudását és máig nem szégyell tanulni, új dolgokat kipróbálni. Megtapasztalta, milyen növényeket hova és mikor érdemes ültetni, melyik növény melyikkel érzi jól magát és hogy mutatnak egymás mellett, hogy tudják egymás szépségét kiemelni, erősíteni. Természtesen nem hiányozhat egy sütőgető hely, egy pihenősarok sem a kertből.

négyévszakos kert őszi pillanatai

A kertben a természetesség uralkodik. Nem egy sterilkert, nem vágják le rögtön az elnyílott virágfejeket, szárakat, hagyják, hogy azok termést hozzanak és a későbbiekben is díszítsenek. Jó példa erre a szellőrózsa, amiről sokan nem is sejtik, hogy télen is ilyen mutatós lehet. Gondolnád, hogy ez ugyanaz a növény két különböző évszakban?

A kerti tó építésénél a kiásott hatalmas mennyiségű földet nem szállíttatták el, hanem egyszerűen kialakítottak belőle egy dombot, ami természetes hatásával jó hátterek biztosít a tónak és a kerti pihenőnek.

négyévszakos kert őszi pillanatai

A négyévszakos kert a növényeken túl egyéb élőlényeknek is életteret biztosít. Erika kertjébe szívesen visszajárnak a madarak, a tóban békák és halak lakoznak, de a növények közül is gyakran kikukucskál egy-egy kis szépség.

Gratulálok a gyönyörű kerthez Erikának!

Tudtad, hogy a Zöld Pagony Facebook oldalán előre meghirdetett időpontokban személyesen is megcsodálhatod a kertet és Erika szívesen ad tanácsokat, válaszol kérdéseidre?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Százdi Antal szerint:

    Ez az összeállítás is csodás lett! Gratulálok kedves Jucó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük