Japánbirs (Chaenomeles japonica) gondozása, szaporítása, felhasználása

A japánbirs (Chaenomeles japonica) vagy díszbirs bokor a tavaszi kertek színpompás és hálás növénye, díszcserje. Ezt szinte mindenki tudja, de az kevesek előtt ismert, hogy a japánbirs termése a birsalmához hasonlóan fogyasztható, sőt igazi vitaminbomba. Kikeletkor virágzó cserjeként szépségével, ősszel pedig vitamindús, aranyalmának is hívott gyümölcseivel ajándékozza meg a kerttulajdonosokat. A japánbirs gondozása nagyon egyszerű, az időnkénti metszésen túl szinte semmi teendőnk nincs vele. 

japánbirs

Japánbirs származása, jellemzése

A japánbirs vagy díszbirs (Chaenomeles) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, ezen belül a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség, amely fás szárú fajokból tevődik össze.

A díszbirs 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje, bokor. Mint neve is mutatja, Japán az őshazája, 1000-2100 magas hegyoldalakon, tó és folyópartokon honos.

A lombfakadás kezdetén nyíló nagy, téglapiros virágai miatt közkedvelt. Ágrendszere széles, sűrű, ezért sövénynövényként is használhatjuk. Az idősebb ágakon tüskék is megjelennek.

japánbirs virágai tavasszal

Levelei sötétzöldek, fényesek, tojásdadok. Sötét rózsaszín, narancsvörös, illatos virágait április végén, májusban hozza.

A virágokból őszre illatos, 5 – 10 átmérőjű sárgás zöld gyümölcsök, birsalmák teremnek, amit a népnyelven aranyalmaként ismernek. Ezek a hagyományos birsalmához hasonlóan ehetőek és felhasználhatóak. Nyers fogyasztásra nem alkalmas, de kiváló befőtt és lekvár készíthető belőle. Íze kissé fanyarabb, így eltevésekor több cukrot igényel.

japánbirs gyümölcse ősszel

Japánbirs gondozása

A japánbirs jó vízellátású, tápdús talajt, napos vagy félárnyékos fekvést igényel. Érzékeny a magas mésztartalomra. 

Tavasztól őszig ültethetjük. Sövényként alkalmazva 50 cm tőtávolságot hagyjunk az egyes tövek között.

Díszbirs metszése

A japánbirs nagyon jól formálható. Metszésre az elvirágzás, méginkább a gyümölcsök beérése utáni időszak a legalkalmasabb. Ha virágzás után közvetlenül metsszük, új hajtások képzésére ösztönözhetjük. Ilyenkor érdemes megfiatalítani, az elöregedett, elburjánzott ágrendszer egyharmadának levágásával. Persze ezzel az őszi termés egy részéről is lemondunk. Ebből következik, hogy az alaposabb, formázó metszést érdemesebb inkább őszre, a termések betakarítása utánra időzíteni. Nem kell sajnálni, gyorsan nő és lombosodik.

Díszbirs szaporítása

Sok gyökérsarjat hoz, ezeket távolítsuk el, ha kordában akarjuk tartani. Szaporításának ez a legegyszerűbb módja. Fás dugványozással is eredményesen próbálkozhatunk, de jól szaporítható magról is. Tőosztással és bujtással is próbálkozhatunk.

Japánbirs termésének vitamintartalma, gyógyhatásai

Fanyar, először zöld, majd lassan besárguló gyümölcseit ősszel szüretelhetjük. A lapított gömbölyded alakú termései akár az első fagyok beköszöntéig szedhetők. A kemény, fanyar gyümölcs fűszeres és egzotikus gyümölcsös jegyekkel bír.

A japánbirs termése egyaránt gazdag C, A, B1, B2, E-vitaminban. A hideg téli napokon a B1-vitamin elűzi a borús, rosszabb hangulatot. Figyelemre méltó a C-vitamin tartalma, 100 g nyers gyümölcs kb. 127 mg-ot tartalmazhat. Gazdag rostokban, ásványi anyagokban (vas, réz, cink, mangán, molibdén, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, és egyéb hatóanyagokban (flavonoidok, polifenolok, triterpének, szerves savak). Jelentős antioxidáns, immunstimuláns és általános tonizáló hatással is rendelkezik.

Japánban gyógynövényként is használják. Gyulladáscsökkentő hatása különböző akut és krónikus gyulladásos folyamatok enyhítésére teszi alkalmassá. A belőle készült szirup légúti megbetegedések, köhögés, torokgyulladás kezelésére és a váladékoldás elősegítésére használható. Segíti az emésztést valamint csökkentheti a vérnyomást is.

Japánbirs termés étkezési célú felhasználása

A magas pektintartalmú, kemény és fanyar termés, az aranyalma nyers fogyasztásra nem alkalmas, de főzve igen kellemes zamatú kompót, befőtt, lekvár vagy birsalmasajt készíthető belőle. Sötét, hűvös helyen hónapokig tárolható.

Megszárítva teakeverékekhez is adhatjuk.

A birsalmához és birskörtéhez hasonlóan dolgozható fel, de több cukrot igényel. Még kellemesebb ízélményt ad, ha almával együtt főzzük be.

Ízletes lekvár japánbirsből

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. dr. valaki szerint:

    nem tüskék, hanem tövisek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük