Japánbirs gondozása, szaporítása, felhasználása

Azt szinte mindenki tudja, hogy a japánbirs az egyik legmutatósabb tavasszal virágzó cserje, de az kevesek előtt ismert, hogy termése fogyasztható, sőt igazi vitaminbomba.

 

japánbirs

 

A japánbirs (Chaenomeles japonica) 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje. Mint neve is mutatja, Japán az őshazája,  1000-2100 magas hegyoldalakon, tó és folyópartokon honos. Ágrendszere széles, sűrű, ezért sövénynövényként is használhatjuk. Az idősebb ágakon tüskék is megjelennek.

Levelei sötétzöldek, fényesek, tojásdadok. Sötét rózsaszín, narancsvörös, illatos virágait április végén, májusban hozza.

Ha virágzás után közvetlenül metsszük, új hajtások képzésére ösztönözhetjük. Ilyenkor érdemes megfiatalítani, az  elöregedett, elburjánzott ágrendszer egyharmadának levágásával. Sok gyökérsarjat hoz, ezeket távolítsuk el, ha kordában akarjuk tartani. Szaporításának ez a legegyszerűbb módja. Fás dugványozással is eredményesen próbálkozhatunk, de jól szaporítható magról is.

Augusztus-szeptemberben érő sárga, sárgászöld, lapított gömbölyded alakú termései akár az első fagyok beköszöntéig szedhetők. A kemény, fanyar gyümölcs nyers fogyasztásra nem alkalmas, de főzve igen kellemes zamatú kompót, befőtt, lekvár vagy birsalmasajt készíthető belőle. Sötét, hűvös helyen hónapokig tárolható. A birsalmához és birskörtéhez hasonlóan dolgozható fel, de több cukrot igényel. Még kellemesebb ízélményt ad, ha almával együtt főzzük be.

 

Ízletes lekvár japánbirsből

Ízletes lekvár japánbirsből

 

  • 135
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 135
  •  
  • 3
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − négy =