Japánbirs gondozása, szaporítása, felhasználása

Azt szinte mindenki tudja, hogy a japánbirs az egyik legmutatósabb tavasszal virágzó cserje, de az kevesek előtt ismert, hogy termése fogyasztható, sőt igazi vitaminbomba.

 

japánbirs

 

A japánbirs (Chaenomeles japonica) 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje. Mint neve is mutatja, Japán az őshazája,  1000-2100 magas hegyoldalakon, tó és folyópartokon honos. Ágrendszere széles, sűrű, ezért sövénynövényként is használhatjuk. Az idősebb ágakon tüskék is megjelennek.

Levelei sötétzöldek, fényesek, tojásdadok. Sötét rózsaszín, narancsvörös, illatos virágait április végén, májusban hozza.

Ha virágzás után közvetlenül metsszük, új hajtások képzésére ösztönözhetjük. Ilyenkor érdemes megfiatalítani, az  elöregedett, elburjánzott ágrendszer egyharmadának levágásával. Sok gyökérsarjat hoz, ezeket távolítsuk el, ha kordában akarjuk tartani. Szaporításának ez a legegyszerűbb módja. Fás dugványozással is eredményesen próbálkozhatunk, de jól szaporítható magról is.

Augusztus-szeptemberben érő sárga, sárgászöld, lapított gömbölyded alakú termései akár az első fagyok beköszöntéig szedhetők. A kemény, fanyar gyümölcs nyers fogyasztásra nem alkalmas, de főzve igen kellemes zamatú kompót, befőtt, lekvár vagy birsalmasajt készíthető belőle. Sötét, hűvös helyen hónapokig tárolható. A birsalmához és birskörtéhez hasonlóan dolgozható fel, de több cukrot igényel. Még kellemesebb ízélményt ad, ha almával együtt főzzük be.

 

Ízletes lekvár japánbirsből

Ízletes lekvár japánbirsből

 

  • 73
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  • 73
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás