Japánbirs gondozása, szaporítása, felhasználása

Azt szinte mindenki tudja, hogy a japánbirs az egyik legmutatósabb tavasszal virágzó cserje, de az kevesek előtt ismert, hogy termése a birsalmához hasonlóan fogyasztható, sőt igazi vitaminbomba. A japánbirs gondozása nagyon egyszerű, időnkénti metszésen túl szinte semmi teendőnk vele. 

japánbirs

Japánbirs gondozása

A japánbirs (Chaenomeles japonica) 1,2–1,5 méter magasra megnövő cserje. Mint neve is mutatja, Japán az őshazája, 1000-2100 magas hegyoldalakon, tó és folyópartokon honos. Ágrendszere széles, sűrű, ezért sövénynövényként is használhatjuk. Az idősebb ágakon tüskék is megjelennek.

Levelei sötétzöldek, fényesek, tojásdadok. Sötét rózsaszín, narancsvörös, illatos virágait április végén, májusban hozza.

Ha virágzás után közvetlenül metsszük, új hajtások képzésére ösztönözhetjük. Ilyenkor érdemes megfiatalítani, az elöregedett, elburjánzott ágrendszer egyharmadának levágásával. Persze ezzel az őszi termés egy részéről is lemondunk.

Sok gyökérsarjat hoz, ezeket távolítsuk el, ha kordában akarjuk tartani. Szaporításának ez a legegyszerűbb módja. Fás dugványozással is eredményesen próbálkozhatunk, de jól szaporítható magról is.

Augusztus-szeptemberben érő sárga, sárgászöld, lapított gömbölyded alakú termései akár az első fagyok beköszöntéig szedhetők. A kemény, fanyar gyümölcs nyers fogyasztásra nem alkalmas, de főzve igen kellemes zamatú kompót, befőtt, lekvár vagy birsalmasajt készíthető belőle. Sötét, hűvös helyen hónapokig tárolható. A birsalmához és birskörtéhez hasonlóan dolgozható fel, de több cukrot igényel. Még kellemesebb ízélményt ad, ha almával együtt főzzük be.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. dr. valaki szerint:

    nem tüskék, hanem tövisek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − tizenegy =