Vetőszalag (magszalag) készítése házilag

A vetőszalag, magszalag vagy másnéven vetőcsík jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a vetőmagok földbe helyezését. A vetőmagszőnyeg (bizony találóan így is hívják) további előnye, hogy egyenletesebb lesz a növények vetése, egymás közti távolságuk. Készen is kaphatunk vetőcsíkokat, de vetőszalag készítése saját kezűleg sem bonyolult. Igazi jó móka, amit gyerekekkel együtt is végezhetünk. Március elején a vetéshez még túl hideg a föld, a magszalagok viszont már készülhetnek.

vetőszalag készítése

Mi a vetőszalag, magszalag, vetőcsík?

A vetőszalag egy előre elkészített papírcsík, amelyre növények magjait ragasztottak. A szalagon a magokat épp megfelelő távolságra helyezik el, így elég csak lefektetni a szalagot a kívánt helyen kialakított mélyedésbe. Ezután csak be kell locsolni és lazán betakarni és már kész is vetés. Azontúl, hogy meggyorsítja az apró magok elszórását, további előnye, egyenletességet biztosít. Nem fordul elő, hogy egy helyre túl sok mag kerül vagy épp elviszi a szél kezünkből a csöppnyi magokat. A magokból a növények egyenletesen távolságra nőnek ki, nem túl sűrűen, így nem kell egyelni.

Főleg virágmagokból álló vetőcsíkokat árulnak. Házilag készítve sokkal költséghatékonyabb és ráadásul olyan magokat rakhatunk rá, amilyeneket szeretnénk.

Vetőszalag készítése sajátkezűleg

A vetőszalaghoz csupán papírra, vízben oldódó ragasztóra és a vetőmagokra van szükség. A papír lehet újságpapír is, de ha hosszabb  csíkokat szeretnénk, akkor WC papírt vagy konyhai papírtörlőt használjunk.

A papírból vágjunk kb. 2 cm széles csíkokat.

Vízben oldódó ragasztóként használhatunk házilag készített csirízt. Ehhez öntsünk a lábasba kb. 2 dl hideg vizet, adjunk  hozzá 3  teáskanálnyi finomlisztet, alaposan keverjük el. Közepes hőfokon főzzük pár percig, míg híg puding állagú masszát kapunk. Öntsük egy kisebb hőálló üveg vagy fém tálkába. Amint kihűlt, már használható is. Lefedve, hűtőben akár egy hétig is eláll. Bármilyen papír ragasztására használhatjuk.

A papírszalagra csöpögtessünk csiríz pöttyöket a vetőmaghoz ajánlott ültetési távolságra és ezekbe nyomkodjuk bele a magokat. A papírra akár rá is írhatjuk, hova milyen magot tettünk vagy akár színes festék pöttyökkel jelezhetjük azt.

Ha a csík megszáradt azonnal ültethetjük is, de akár hónapokat is várhatunk, az ideális ültetési időig. A vetőszalagokat a megfelelő időben egyszerűen egy kis mélyedést csinálunk a földben, lefektetjük a szalagot, meglocsoljuk, földet húzunk rá és időnkénti locsolással várjuk a magok előbújását.

Akár ajándéknak is jó ötlet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük