Birsalma, az ősz kivételes ajándéka

Nagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Van olyan fa is, amelyik egyik évben alma, a másikban körte formájú termést hoz.

birsalma

A rózsafélék családjába tartozó növény Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiában is olvashatunk róla. A görögök úgy tartották, ez az a gyümölcs, amit a boldogság kertjében a nimfák termesztenek. Ez volt az az aranyalma is, amelyet Parisz a legszebb földi nő szerelméért Aphroditének adott. Régi görög szokás szerint az esküvői szertartás előtt birset fogyasztott a menyasszony, hogy illatos legyen a csókja.

Hamar elterjedt Európában is, nálunk a legismertebb fajta a Bereczki-birs, amelyet Bereczki Máté nemesített a 19. században.

A birs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor száraz helyen akár hónapokig is eláll. A termés súlya akár a 30-35 dekagrammot is elérheti. Gyakran zöld állapotba szüretelik, de felhasználni akkor tanácsos, amikor a viaszos héja sárga színűre változik és összetéveszthetetlen illatot áraszt.

Birsalma jótékony hatásai

A kellemesen édeskés, savanykás birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, de tartalmaz még niacint, folsavat, magnéziumot, valamint alma- és csersavat is.

Sok bajra gyógyír. Többek között antioxidáns hatású, baktériumölő. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet.

Igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra.

A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, megmozgatja az emésztőrendszert, a székrekedés hatékony ellenszere. Megszünteti a puffadást és enyhíti a gyomorpanaszokat.

Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert.

Birsalma felhasználása

Gyógyhatásai mellett élvezet értéke is igen magas. Húsételek kiváló kísérője. Készülhet belőle gyümölcszselé, befőtt, kompót. A birsalmasajt dióval megspékelve egészen különleges csemege.

A belőle készült gyümölcslé igazi finomság, de almabor vagy pálinka is készülhet belőle.

A cukormentes birsalma lekvár igazi egészségbomba, de a birsalma lekvár cukorral sem kutya.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × öt =