Fenséges birsalmasajt

A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. 

birsalmasajt

Az idén nem készítettünk birsalmasajtot, de a birsalmáról készített bejegyzésem után Szalai Kincses Ibolya leírta és megmutatta az általa készített finomság receptjét, amit az alábbi mondattal ajánlott elkészítésre: “Munkaigényes, de annál nagyobb élmény az eredmény! (Ha véletlen nem sikerül, akkor lekvárnak mehet üvegekbe!).

Birsalmasajt hozzávalói

  • 1,5 kg birsalma
  • 1 citrom leve
  • 1 kg cukor
  • szegfűszeg
  • őrölt fahéj

Birsalmasajt elkészítése

  • az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
  • 4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
  • majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
  • fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
  • akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
  • a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
  • lecsepegtetem a gyümölcsöket,
  • botmixerrel alaposan pépesítem,
  • egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
  • újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
  • akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
  • ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
  • és 1 kg kristálycukrot,
  • újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
  • akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, “bőrösödik”,
  • ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
  • 24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
  • kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
  • másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
  • sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
  • sütőpapírral letakarva tárolom,
  • nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!

+1 Tipp:

A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 8 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás