Fenséges birsalmasajt

A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. 

 

birsalmasajt

 

 

Az idén nem készítettünk birsalmasajtot, de a birsalmáról készített bejegyzésem után Szalai Kincses Ibolya leírta és megmutatta az általa készített finomság receptjét, amit az alábbi mondattal ajánlott elkészítésre: "Munkaigényes, de annál nagyobb élmény az eredmény! (Ha véletlen nem sikerül, akkor lekvárnak mehet üvegekbe!).

Birsalmasajt hozzávalói

  • 1,5 kg birsalma
  • 1 citrom leve
  • 1 kg cukor
  • szegfűszeg
  • őrölt fahéj

Birsalmasajt elkészítése

  • az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
  • 4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
  • majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
  • fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe, 
  • akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
  • a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
  • lecsepegtetem a gyümölcsöket,
  • botmixerrel alaposan pépesítem,
  • egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
  • újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
  • akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
  • ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
  • és 1 kg kristálycukrot,
  • újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
  • akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, "bőrösödik",
  • ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát, 
  • 24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
  • kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
  • másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
  • sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
  • sütőpapírral letakarva tárolom,
  • nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre. 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. 

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!

+1 Tipp:

A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni. 

 

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 230
  •  
  •  
  • 16
  •  
  •  
  • 230
  •  
  •  
  • 16
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás