Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással

Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással. Már ahogy leírtam a nevét, összeszaladt a nyál a számban. Sürgősen el kell készítenem a kitűnő olvasói receptet.

Burgonyaköntösben sült csirke, gombamártással

Az egyik legaktívabb recept megosztó olvasónk, Illésné Nagy Mária ismét egy kitűnő recepttel rukkolt elő. A tálalás és a fotó minősége is kiváló, nem csoda, hogy rögtön “rákattantam”.

“Családi kedvenc 😉 szaftos marad a hús és a ropogós bunda teszi ízletessé, a körítés, “hab a tortán”! Jó szívvel ajánlom!
Megunhatatlan…ki sem merem mondani, hogy milyen régóta készítem 😊
Készülhet pulykamellből vagy sertéskarajból is.
Most csirkemell volt az alap.

Burgonyaköntösben sült csirke hozzávalói (4 személyre)

  • 4 x fél csirkemell (lapjában ketté vágva = 8 szelet),
  • 6 db nagyobb burgonya, reszelve, nagyobb lyukú reszelőn, levét kicsit nyomkodjuk ki,
  • 3 db tojás,
  • liszt a panírozáshoz,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.

Burgonyaköntösben sült csirke elkészítése

  • a félbevágott melleket sózzuk, borsozzuk.
  • majd lisztbe, felvert tojásba, végül a reszelt burgonyába panírozzuk,
  • jó alaposan nyomkodjuk rá mindkét oldalára a burgonyát, legegyszerűbb, ha a tenyerünkbe fektetjük és másik kezünkkel ráigazítjuk, megnyomogatjuk kicsit, hogy betakarja a burgonya mindenhol a hússzeletet,
  • közepesen forró olajban kezdjük sütni, amíg mindkét oldalán piros, ropogós lesz,
  • papírkéztörlőre szedjük ki,
  • melegen kínáljuk.

A burgonyabunda olyan, mintha köretet ennénk, de ha valaki szeretne, készíthet mellé pl. rizst is, vagy uram, bocsá’, akár krokettet, stb…

Gombamártással és salátával (madársaláta, koktélparadicsom, narancs felkockázva, só, bors, kevés olívaolajjal meglocsolva) körítve kínáltam.

Gombamártás hozzávalói

  • 20-25 dkg csiperke gomba (lehet barna csiperke is),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj (vaj, vagy zsiradék),
  • 3 dl tejszín,
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő,
  • só,
  • bors,
  • kakukkfű.

Gombamártás elkészítése

  • kevés zsiradékon megpirítottam a kockára vágott hagymát,
  • a gombát vékonyra felszeleteltem,
  • együtt pároltam.
  • Sót, borsot, kakukkfüvet adtam hozzá,
  • amikor megpuhult a gomba, a tejszínben elkevertem a keményítőt,
  • hozzáadtam a gombához, besűrítettem,
  • lehet hígítani vagy sűríteni a mártást, ahogy szeretnénk fogyasztani.

Laktató fogás, igazi ízkavalkád. Készítsétek el, nagyon finom!  Jó étvágyat! 😋

Tapasztalat, tipp: javaslom az “öreg” burgonya használatát, mert az új nagyon “vizes”, nedves ehhez a recepthez. A megadott burgonya mennyiség csak körülbelüli, nem lehet pontosan megadni, én is általában készítés közben szoktam még reszelni 🙂🙃

Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának!

  • 176
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 176
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás