Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással

Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással. Már ahogy leírtam a nevét, összeszaladt a nyál a számban. Sürgősen el kell készítenem a kitűnő olvasói receptet.

Burgonyaköntösben sült csirke, gombamártással

Az egyik legaktívabb recept megosztó olvasónk, Illésné Nagy Mária ismét egy kitűnő recepttel rukkolt elő. A tálalás és a fotó minősége is kiváló, nem csoda, hogy rögtön “rákattantam”.

“Családi kedvenc 😉 szaftos marad a hús és a ropogós bunda teszi ízletessé, a körítés, “hab a tortán”! Jó szívvel ajánlom!
Megunhatatlan…ki sem merem mondani, hogy milyen régóta készítem 😊
Készülhet pulykamellből vagy sertéskarajból is.
Most csirkemell volt az alap.

Burgonyaköntösben sült csirke hozzávalói (4 személyre)

  • 4 x fél csirkemell (lapjában ketté vágva = 8 szelet),
  • 6 db nagyobb burgonya, reszelve, nagyobb lyukú reszelőn, levét kicsit nyomkodjuk ki,
  • 3 db tojás,
  • liszt a panírozáshoz,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése

  • a félbevágott melleket sózzuk, borsozzuk.
  • majd lisztbe, felvert tojásba, végül a reszelt burgonyába panírozzuk,
  • jó alaposan nyomkodjuk rá mindkét oldalára a burgonyát, legegyszerűbb, ha a tenyerünkbe fektetjük és másik kezünkkel ráigazítjuk, megnyomogatjuk kicsit, hogy betakarja a burgonya mindenhol a hússzeletet,
  • közepesen forró olajban kezdjük sütni, amíg mindkét oldalán piros, ropogós lesz,
  • papírkéztörlőre szedjük ki,
  • melegen kínáljuk.

A burgonyabunda olyan, mintha köretet ennénk, de ha valaki szeretne, készíthet mellé pl. rizst is, vagy uram, bocsá’, akár krokettet, stb…

Gombamártással és salátával (madársaláta, koktélparadicsom, narancs felkockázva, só, bors, kevés olívaolajjal meglocsolva) körítve kínáltam.

Gombamártás hozzávalói

  • 20-25 dkg csiperke gomba (lehet barna csiperke is),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj (vaj, vagy zsiradék),
  • 3 dl tejszín,
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő,
  • só,
  • bors,
  • kakukkfű.

Gombamártás elkészítése

  • kevés zsiradékon megpirítottam a kockára vágott hagymát,
  • a gombát vékonyra felszeleteltem,
  • együtt pároltam.
  • Sót, borsot, kakukkfüvet adtam hozzá,
  • amikor megpuhult a gomba, a tejszínben elkevertem a keményítőt,
  • hozzáadtam a gombához, besűrítettem,
  • lehet hígítani vagy sűríteni a mártást, ahogy szeretnénk fogyasztani.

Laktató fogás, igazi ízkavalkád. Készítsétek el, nagyon finom!  Jó étvágyat! 😋

Tapasztalat, tipp: javaslom az “öreg” burgonya használatát, mert az új nagyon “vizes”, nedves ehhez a recepthez. A megadott burgonya mennyiség csak körülbelüli, nem lehet pontosan megadni, én is általában készítés közben szoktam még reszelni 🙂🙃

Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + hét =