Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással receptje

Burgonyaköntösben sült csirke gombamártással. Már ahogy leírtam a nevét, farkas éhes lettem. Sürgősen el kell készítenem a kitűnő olvasói receptet. A burgonya bunda bármilyen húshoz használható, és a körete bármi lehet. Marika gombamártással tálalta és természetesen ennek a receptjét is elárulta.

Burgonyaköntösben sült csirke, gombamártással

Burgonyaköntösben sült csirke receptje 4 személyre

Az egyik legaktívabb recept megosztó olvasónk, Illésné Nagy Mária ismét egy kitűnő recepttel rukkolt elő. A tálalás és a fotó minősége is kiváló, nem csoda, hogy rögtön „rákattantam”.

„Családi kedvenc, szaftos marad a hús és a ropogós bunda teszi ízletessé, a körítés, „hab a tortán”! Jó szívvel ajánlom!
Megunhatatlan…ki sem merem mondani, hogy milyen régóta készítem. Készülhet pulykamellből vagy sertéskarajból is.
Most csirkemell volt az alap.

Hozzávalók

  • 4 x fél csirkemell (lapjában ketté vágva = 8 szelet),
  • 6 db nagyobb burgonya, reszelve, nagyobb lyukú reszelőn, levét kicsit nyomkodjuk ki,
  • 3 db tojás,
  • liszt a panírozáshoz,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.

Burgonyaköntösben sült csirke elkészítése

  • a félbevágott melleket sózzuk, borsozzuk.
  • majd lisztbe, felvert tojásba, végül a reszelt burgonyába panírozzuk,
  • jó alaposan nyomkodjuk rá mindkét oldalára a burgonyát, legegyszerűbb, ha a tenyerünkbe fektetjük és másik kezünkkel ráigazítjuk, megnyomogatjuk kicsit, hogy betakarja a burgonya mindenhol a hússzeletet,
  • közepesen forró olajban kezdjük sütni, amíg mindkét oldalán piros, ropogós lesz,
  • papírkéztörlőre szedjük ki,
  • melegen kínáljuk.

A burgonyabunda olyan, mintha köretet ennénk, de ha valaki szeretne, készíthet mellé pl. rizst is, vagy uram, bocsá’, akár krokettet, stb…

Gombamártással és salátával (madársaláta, koktélparadicsom, narancs felkockázva, só, bors, kevés olívaolajjal meglocsolva) körítve kínáltam.

Gombamártás hozzávalói

  • 20-25 dkg csiperke gomba (lehet barna csiperke is),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj (vaj, vagy zsiradék),
  • 3 dl tejszín,
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő,
  • só,
  • bors,
  • kakukkfű.

Gombamártás elkészítése

  • kevés zsiradékon megpirítottam a kockára vágott hagymát,
  • a gombát vékonyra felszeleteltem,
  • együtt pároltam.
  • Sót, borsot, kakukkfüvet adtam hozzá,
  • amikor megpuhult a gomba, a tejszínben elkevertem a keményítőt,
  • hozzáadtam a gombához, besűrítettem,
  • lehet hígítani vagy sűríteni a mártást, ahogy szeretnénk fogyasztani.

Laktató fogás, igazi ízkavalkád. Készítsétek el, nagyon finom! Jó étvágyat!

Tapasztalat, tipp: javaslom az „öreg” burgonya használatát, mert az új nagyon „vizes”, nedves ehhez a recepthez. A megadott burgonya mennyiség csak körülbelüli, nem lehet pontosan megadni, én is általában készítés közben szoktam még reszelni 

Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának!

További receptek hús és gomba párosítására

Ahogy egy kis rutint szerez az ember a konyhában, rögtön elkezd kísérletezni. Nem ragaszkodik szigorúan az előírásokhoz, hanem bátran újragondolja a recepteket és család ízlésére igazítja. Illésné Nagy Mária az újságban olvasott gombás-tejszínes csirkeleves recepjét reformálta meg egy kicsit.

Francia csirke, nemes egyszerűséggel csak így hívjuk az egyik legnagyobb családi kedvenc húsételt. Hogy miért francia? Fogalmam sincs. Talán a fűszerezéséről, a belekerülő kakukkfűről és fehérborról kapta a francia jelzőt. Ezt nem tudom, de azt igen, hogy többször készítettem már vendégeknek is és mindig nagy tetszést aratott. A francia csirke receptje egyszerű, elkészítése gyors, az elkészült étel pedig fenséges.

Gombamártásban sült szűzérmék receptjét kaptuk Illésné Nagy Máriától. Szó mi szó, rögtön megéheztem és beterveztem az elkészítését a közeljövőben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük