Finom sertéssült – egyben sült sertéscomb

A finom sertéssült az egyik nagy kedvencem. A bepácolt, kérgesre pirított, majd sütőben egészben megsütött sertéscomb nagyon ízletes. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, így előre is elkészíthető, vendénváráshoz vagy hidegtálakhoz is kitűnő. Bármilyen körettel tálalható.

 

finom sertéssült

Finom sertéssült receptje

Hozzávalók

  • 70-80 dkg sertéscomb,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 mokkáskanál törött fekete bors,
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1,5 dl víz.

Elkészítése

  • A fokhagymagerezdeket vékonyka, hosszúkás hasábokra vágjuk,
  • a füstölt szalonnát csíkokra metéljük,
  • az összes fűszert összekeverjük egy evőkanál olajjal,
  • ezzel a sűrű fűszermártással bekenjük az egy darabban lévő húst,
  • éles késsel kis lyukakat fúrunk bele és megtűzdeljük a fokhagyma és szalonna darabokkal, 
  • 2-3 órán keresztül állni hagyjuk,
  • majd a maradék olajat egy edényben felforrósítjuk, 
  • a húst rádobva erős lángon, állandóan forgatva, minden oldalát lepirítjuk, minél sötétebbre pirítjuk, annál ízesebb lesz,
  • ezután aláöntünk 1,5 dl vizet, és lefedve, forró sütőben puhára pároljuk,
  • szükség esetén közben megfordítjuk, hogy minden oldala egyenletesen sülhessen,
  • az edény fedelét csak akkor vesszük le, ha a hús mindenütt megpuhult,
  • legalább 10 percet hagyjuk pihenni.

Csak közvetlenül a tálalás előtt szeleteljük fel, ízes mártását rácsöpögtetjük.

Zöldsalátával, sült burgonyával, rizzsel egyaránt tálalhatjuk. Hidegen is finom, így hideg tálakhoz, vendégváráshoz is kitűnő. Jól illik hozzá a majonézes krumpli vagy a bécsi burgonyasaláta is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − öt =