Limoncello, az olasz citromlikőr receptje

Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.

limoncello

Sóspataki Magdolna ajánlása: “A márciusi szüret után végre elkészült a limoncello. Finom lett, de csínjával a kóstolgatással, igen magas az alkoholtartalma. Én a saját citromból készítem, mert az garantáltan vegyszermentes.

Limoncello, az olasz citromlikőr hozzávalói

  • 14 db citrom sárga héja,
  • 1 liter alkohol,
  • 50 dkg – 1 kg cukor,
  • kb. 2-2,5 liter víz,
  • csipetnyi őrült kardamon.

Elkészítése

  • 10 citromot meghámoztam, nagyon vékonyan, hogy csak a sárga részét szedjem le a fehéret ne, mert attól keserű lesz,
  • a citrom héjat három hétre egy befőttes üvegbe 1 l alkoholba tettem (én 90 % alkoholt használtam),
  • közben többször megkevertem,
  • három hét után cukorszirupot főztem,
  • annyit készítettem, hogy hígítás után 35-38 % alkoholtartalma legyen (kb. 2-2,5 liter vízzel), cukrot ízlés szerint (én nem szeretem nagyon édesen),
  • mikor kihűlt a szirup, akkor 4 citrom levét, és egy csipetnyi őrölt kardamont tettem bele,
  • azután mind az alkoholt, mind a szirupot finom filteren átszűrtem,
  • összekevertem,
  • majd újabb két hétig pihetettem,
  • hogy az ízek jól összeérjenek,
  • két hét után újra leszűrtem, és üvegekbe tettem.

“Aki szereti a citrusok kicsit kesernyés ízét, annak biztosan ízleni fog. Hidegen, esetleg mojitoba keverve nagyon finom. Ki kell próbálni!”

Nagyon köszönjük a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt + 15 =