Gölödin leves – egyszerű és gyors

A gölödin leves nevének hallatán biztos nem mondtam volna, hogy egy magyar ételről van szó. Szégyen, nem szégyen soha nem hallottam még ezt a nevet. Bár olvasónk receptjét elolvasva rájöttem, hogy nem is annyira ismeret ez az étel számomra, csak mi gyerekkoromban nem gölödinnek, hanem gombóclevesnek hívtuk. Akár bácskai mákos, akár sárgabarackos gombóc készült, mindig ez volt a leves előtte.

gölödin leves

Gölödin leves receptje

Hozzávalók

  • 3 db sárgarépa,
  • 1 fej közepes vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 2 evőkanál étolaj,
  • 1 db marhahúsleves kocka,
  • 1 teáskanál ételízesítő,
  • ízlés szerint petrezselyemzöld

A gombóchoz:

  • 10 db közepes főtt, áttört burgonya,
  • szükség szerint finomliszt, amennyit a burgonya felvesz.

Elkészítése

  • A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, gerezdekre vágjuk és enyhén sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.
  • Leszűrjük a levét és félretesszük.
  • Lisztezett gyúrótáblára krumplinyomón áttörjük a burgonyát.
  • Annyi lisztet adunk hozzá, hogy gombócokat tudjunk formálni belőle. A tészta nagyobb részéből szilvás gombócot készítettem.
  • Az olajra két evőkanál lisztet teszünk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, világos rántást készítünk.
  • Levesszük a tűzről pirospaprikával megszórjuk, 2-3 dl hideg vízzel felöntjük.
  • Beletesszük a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát, a vöröshagymát a húsleveskockát az ételízesítőt és a sót.
  • A leszűrt krumpli levét hozzáöntjük, amikor megpuhult a sárgarépa és hagyma, a gombócokat belefőzzük.
  • Közben hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, kb. 2-3 perc múlva készen van.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük