Pikáns lekvárok – olvasó praktikák a különleges ízekhez

Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól.

pikáns lekvárok

Pikáns lekvárok az olvasóktól

Már eddig is osztottam meg néhány különleges lekvár receptjét. Ott volt például Irénke szederlekvárja, az őszibaracklekvár sütőtökkel és a szilvalekvár rummal.

De nézzünk további ötleteket:

Neubauer Györgyi: „Napok óta kis adagokban főzöm a lekvárokat. Újabb és újabb ízeket kreálok, hogy ne lehessen megunni. Fahéjas, szegfüszeges, vagy mindkettő. Legutóbb mézessütemény fűszerest készítettem pici sóval. Neten olvastam, hogy van ki SÓT is tesz a lekvárba. Mivel édes sütibe is teszünk kevés sót, ezért gondoltam nem ördögtől való!
Nagyon fínom extra édesség lett.😀💞

Körte és alma lekvár sósan

  • 3 kg körte,
  • 3 db alma,
  • 1 teáskanál citromsav,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 40 dkg cukor
  • egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, koriander, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bors, kardamon).

A gyümölcsöket fél órán át főzzük a fűszerekkel, botmixerrel összeturmixoljuk, üvegebe töljük és egy napig száraz dunsztban tartjuk.”


Horváth Adri: „Én citromfüves körtelekvárral bővítettem a kínálatot.”


Dala Gabriella: „Én a szilva lekvárba szoktam étcsokoládét tenni, az is nagyon finom!”


Sinka Erika: „Én minden lekvárhoz teszek mézeskalácsfűszerkeveréket (igy egyszerűbb, mint külön-külön) + rum, vagy vodka + citromlé és citromhéj + citromfű. A szilvához vörösbort, a fehéres gyümölcsökhöz fehérbor illik, de bolondítottam már aszúval is! És ha már sót is tudunk adni, akkor chili paprika is illik egy-két gyümölcshöz! Öröm kísérletezni! Az lesz a jó, ha mindenki ide tudja írni ötleteit, mi pedig szemezgethetünk kedvünkre!”


Kovács Magdolna: „Most főzöm én is a füge dzsemet almával és szilvával… (külön az almás) külön a szilvás) 3/4 füge.. 1/4 alma.. Illetve szilva… Az almásba fahéj és citrom..vanília aroma.. A szilvasba szegfűszeg.. Pici levendula.. /vigyázzni kell a mennyiségre.. Mert túl aromas lesz /de nagyon kellemes ízt kölcsönöz.. A dzsemnek… Ízlés szerint kicsi cukor v. Édesítő… De mivel a füge nagyon édes gyümölcs.. Nem is szükséges… Botmixer..utána meg kicsit kavargatva főzöm nehogy leragadjon. Majd üvegekbe rakom forrón… Jól lezárom.. Fejreállítva 4-5 perc.. Vákuum keletkezik.. Így tartósítószer mentesen és szárazdunsztban eltéve… 2 nap után mehet a spejzba.. Jó étvágyat kívánok 🙂 😍”


Kertész Anita: „Én a ribizli magját először gyümölcs centrifugával kicsapatom,aztán úgy főzöm fel az egészet.Nem szeretjük a magvas dzsemeket.(Szederrel is csináltam már).Sőt, a szederből sütemény öntetet is készítettem ugyan így,csak akkor nem főztem sokáig a szederlevet,hogy ne sűrűsödjön össze. Pl. rizskochra isteni volt.”


Abonyi Nagy Katalin: „Szilva, sárgadinnye, szőlő, ízesítve vaniliával. Kizárólag tepsiben készítek lekvárokat.”

Nagyon köszönöm a kitűnő ötleteket az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük