Pikáns lekvárok – olvasó praktikák a különleges ízekhez
Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól.
![pikáns lekvárok](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2020/09/pikans-lekvarok-480x360.jpg)
Pikáns lekvárok az olvasóktól
Már eddig is osztottam meg néhány különleges lekvár receptjét. Ott volt például Irénke szederlekvárja, az őszibaracklekvár sütőtökkel és a szilvalekvár rummal.
De nézzünk további ötleteket:
Neubauer Györgyi: „Napok óta kis adagokban főzöm a lekvárokat. Újabb és újabb ízeket kreálok, hogy ne lehessen megunni. Fahéjas, szegfüszeges, vagy mindkettő. Legutóbb mézessütemény fűszerest készítettem pici sóval. Neten olvastam, hogy van ki SÓT is tesz a lekvárba. Mivel édes sütibe is teszünk kevés sót, ezért gondoltam nem ördögtől való!
Nagyon fínom extra édesség lett.😀💞
Körte és alma lekvár sósan
- 3 kg körte,
- 3 db alma,
- 1 teáskanál citromsav,
- 1 mokkáskanál só,
- 40 dkg cukor
- egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szerecsendió, koriander, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bors, kardamon).
A gyümölcsöket fél órán át főzzük a fűszerekkel, botmixerrel összeturmixoljuk, üvegebe töljük és egy napig száraz dunsztban tartjuk.”
Horváth Adri: „Én citromfüves körtelekvárral bővítettem a kínálatot.”
Dala Gabriella: „Én a szilva lekvárba szoktam étcsokoládét tenni, az is nagyon finom!”
Sinka Erika: „Én minden lekvárhoz teszek mézeskalácsfűszerkeveréket (igy egyszerűbb, mint külön-külön) + rum, vagy vodka + citromlé és citromhéj + citromfű. A szilvához vörösbort, a fehéres gyümölcsökhöz fehérbor illik, de bolondítottam már aszúval is! És ha már sót is tudunk adni, akkor chili paprika is illik egy-két gyümölcshöz! Öröm kísérletezni! Az lesz a jó, ha mindenki ide tudja írni ötleteit, mi pedig szemezgethetünk kedvünkre!”
Kovács Magdolna: „Most főzöm én is a füge dzsemet almával és szilvával… (külön az almás) külön a szilvás) 3/4 füge.. 1/4 alma.. Illetve szilva… Az almásba fahéj és citrom..vanília aroma.. A szilvasba szegfűszeg.. Pici levendula.. /vigyázzni kell a mennyiségre.. Mert túl aromas lesz /de nagyon kellemes ízt kölcsönöz.. A dzsemnek… Ízlés szerint kicsi cukor v. Édesítő… De mivel a füge nagyon édes gyümölcs.. Nem is szükséges… Botmixer..utána meg kicsit kavargatva főzöm nehogy leragadjon. Majd üvegekbe rakom forrón… Jól lezárom.. Fejreállítva 4-5 perc.. Vákuum keletkezik.. Így tartósítószer mentesen és szárazdunsztban eltéve… 2 nap után mehet a spejzba.. Jó étvágyat kívánok 🙂 😍”
Kertész Anita: „Én a ribizli magját először gyümölcs centrifugával kicsapatom,aztán úgy főzöm fel az egészet.Nem szeretjük a magvas dzsemeket.(Szederrel is csináltam már).Sőt, a szederből sütemény öntetet is készítettem ugyan így,csak akkor nem főztem sokáig a szederlevet,hogy ne sűrűsödjön össze. Pl. rizskochra isteni volt.”
Abonyi Nagy Katalin: „Szilva, sárgadinnye, szőlő, ízesítve vaniliával. Kizárólag tepsiben készítek lekvárokat.”
Nagyon köszönöm a kitűnő ötleteket az olvasóknak!