Pikáns szederlekvár Irénke módra

Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.

Pikáns szederlekvár

Házi lekvár készítés

A nyár és az ősz rengeteg finom gyümölccsel ajándékoz meg bennünket. Gyakran előfordul, hogy olyan sok gyümólcs terem, amennyit nem tud egyszerre elfogyasztani a család. Ilyenkor jöhet a gyümölcs befőzés, a házi lekvár készítés. Mert milyen jó is lesz majd télen elővenni a finom lekvárt a reggelihez vagy épp egy sütemény készítéséhez.

Persze, ha nincs kertünk, vagy csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű gyümölcs terem benne, akkor sem kell lemondani a lekvárkészítésről. Ha tudjuk, melyik gyümölcsöt mikor érdemes befőzni, akkor a piacon biztosan találunk megfelelő áron gyümölcsöt.

Házi lekvárt akár cukor nélkül is készíthetünk, vagy például a szilvalekvár sütőben is készülhet.

Pikáns szederlekvár Irénke módra elkészítése

A szeder a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka.

Pócsa Csabáné Irénke szederlekvárt készített a megmaradt szederből, el is mesélte, hogy ízesítette.

„Kertemből mostanában egy tál szedret hozok haza. Csipegettünk belőle, mélyhűtőbe is tettem 2 dobozzal.

Most ebből lekvárt főztem, csak úgy magam receptje szerint. Tettem hozzá 2 szelet dinnyét, egy citromot héjastól, belestől. Vaníliás cukrot, 2 db szegfűszeget, és kb. 20 dkg cukrot, valamint 3:1-hez zselésítőt egy keveset. Csak ez a 3 üveg lett, de majd jön hozzá a többi is …Szerencsére egy kevés kimaradt kóstolónak. Nekem ízlett.”

Nagyon köszönjük a receptet Pócza Csabáné Irénkének!

Jó étvágyat!

Próbáld ki Irénke dinnyelekvárját is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük