Birsalma dzsem, az aranysárga finomság

Birsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga finomságot az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából.

birsalma dzsem

Birsalma dzsem

„A birsalma szeretete gyermekkoromra tehető, nagymama a kertjéből hozott nekünk birsalmát. Mivel nyersen nagyon kemény a sütőben megsütötte nekünk. Sülés során aranybarnára és puhára sült, szerintem a hő hatására karamellizálódott a benne lévő cukor. Finom, különleges csemegének számított.

Sajnos nem olyan elterjedt a fogyasztása, mint ahogy indokolná a beltartalmi értéke. A vitaminok és ásványi anyagok mellett jelentős az antioxidáns tartalma, így nagy szerepe van a rák megelőzésben.

Az ókori leírásokban aranyalmaként említik.

A birsalma vagy birskörte a mi éghajlatunkon könnyen tartható, késői virágzása miatt nem veszélyezteti a fagykár.

A feldolgozás során nem kell a héját eltávolítani, közvetlen alatta van a pektin tartalma, ami javítja az emésztést, és ez biztosítja ,hogy zselé nélkül is készíthető belőle keményebb állagú lekvár, dzsem, vagy birsalmasajt.

Nyersen kemény, fanyar ízű, és feldolgozni sem könnyű.

Érése október végére tehető, a szüret után a bolyhos bevonatát nem kell eltávolítani, pincében, kamrában sárgább, érettebb lesz felhasználásig.

Erős illata van, régen szekrény tetejére téve szoba „illatosítónak” használták.

A bolyhos réteget még mosás előtt, száraz ruhával ledörzsölöm, így könnyebben lejön. Átöblítés után, deszkán négy felé vágom, magházát, sérüléseit kivágom. Lehet citromos vízbe tenni, hogy ne barnuljon meg.

Nagy lábasban apróbbra darabolva, vizet aláöntve, puhulásig főzöm, lassú tűzön. Csak ekkor adok hozzá cukrot, két kiló gyümölcshöz fél kilót számítva. Jó, ha a cukor nem veszi el az eredeti karakteres birs ízt. A főzés során kicsit aranybarnára színeződik, de az üvegekben nem sötétedik tovább a tárolás során.

Forrón üvegekbe merem, pici nátrium benzoátot szórok a tetejére, folpackot helyezek rá, és rácsvarom a fémtetőt. Száraz dunsztban hagyom, kihűlés után rakom a végleges helyére.

Akinek terem, vagy ajándékba kap feltétlenül mentsen el télire ebből az ízletes almából.”

Nagyon köszönöm a kitűnő recept ötletet Visky Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük