Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen
A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.
Mai receptünk ismét Sinka Erikától származik, akik az alábbi ajánlást mondta mellé: “Eléggé munkaigényes, de megéri. Vágódeszkán, nagy késsel (előtte jól megéleztem) tisztítottam meg, hát ….. kemény feladat volt, hólyagos, bőrkeményedéses is lett a kezem ezután!”
Cukormentes birsalmalekvár hozzávalói
- tetszés szerinti mennyiségű birsalma,
- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint,
- citrom
Elkészítése
- a birsalmát felkockázzuk,
- pici vizet öntünk alá,
- hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat és levet,
- kb 20 – 30 percig főzzük,
- turmixoljuk,
- ezután rottyantunk még rajta egy kicsit,
- befőzőautomatába tesszük (80 fokon 20 perc),
- akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink: nedves dunsztban tegye el, nagy lábas újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, gyöngyözően forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig, ez a lépés a csírátlanítás.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
+1 Tipp:
Pócza Csabáné Irénke kevés cukorral készíti: „Hagyományosan, de kevés cukorral, 15-2o dkg / kg készítem. A feldarabolt, tisztított birset héjastól vízben megfőzöm. Leöntöm a főzővizet. Kevergetve összefőzöm a cukorral, botmixerrel szétnyomom és forrón üvegekbe rakom. Utána száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Sinka Erikának és Irénkének!
Jó étvágyat!