Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.  

cukormentes birsalmalekvár

Mai receptünk ismét Sinka Erikától származik, akik az alábbi ajánlást mondta mellé: “Eléggé munkaigényes, de megéri.  Vágódeszkán, nagy késsel (előtte jól megéleztem) tisztítottam meg, hát ….. kemény feladat volt, hólyagos, bőrkeményedéses is lett a kezem ezután!”

Cukormentes birsalmalekvár hozzávalói

  • tetszés szerinti mennyiségű birsalma,
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint,
  • citrom

Elkészítése

  • a birsalmát felkockázzuk,
  • pici vizet öntünk alá,
  • hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat és levet,
  • kb 20-30 percig főzzük,
  • turmixoljuk,
  • ezután rottyantunk még rajta egy kicsit,
  • befőzőautomatába tesszük (80 fokon 20 perc),
  • akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink: nedves dunsztban tegye el, nagy lábas újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, gyöngyözően forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig, ez a lépés a csírátlanítás.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

+1 Tipp:

Pócza Csabáné Irénke kevés cukorral készíti: “Hagyományosan, de kevés cukorral, 15-2o dkg / kg készítem. A feldarabolt, tisztított birset héjastól vízben megfőzöm. Leöntöm a főzővizet. Kevergetve összefőzöm a cukorral, botmixerrel szétnyomom és forrón üvegekbe rakom. Utána száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Sinka Erikának és Irénkének!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − három =