Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.  

cukormentes birsalmalekvár

Mai receptünk ismét Sinka Erikától származik, akik az alábbi ajánlást mondta mellé: “Eléggé munkaigényes, de megéri.  Vágódeszkán, nagy késsel (előtte jól megéleztem) tisztítottam meg, hát ….. kemény feladat volt, hólyagos, bőrkeményedéses is lett a kezem ezután!"

Cukormentes birsalmalekvár hozzávalói

  • tetszés szerinti mennyiségű birsalma,
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint,
  • citrom

Cukormentes birsalmalekvár elkészítése

  • a birsalmát felkockázzuk,
  • pici vizet öntünk alá,
  • hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat és levet,
  • kb 20-30 percig főzzük,
  • turmixoljuk,
  • ezután rottyantunk még rajta egy kicsit,
  • befőzőautomatába tesszük (80 fokon 20 perc),
  • akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink: nedves dunsztban tegye el, nagy lábas újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, gyöngyözően forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig, ez a lépés a csírátlanítás.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

+1 Tipp:

Pócza Csabáné Irénke kevés cukorral készíti: "Hagyományosan, de kevés cukorral, 15-2o dkg / kg készítem. A feldarabolt, tisztított birset héjastól vízben megfőzöm. Leöntöm a főzővizet. Kevergetve összefőzöm a cukorral, botmixerrel szétnyomom és forrón üvegekbe rakom. Utána száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Sinka Erikának és Irénkének!

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 62
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 62
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

6 + 1 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás