Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.  

cukormentes birsalmalekvár

Cukormentes birsalmalekvár receptje

Mai receptünk ismét Sinka Erikától származik, akik az alábbi ajánlást mondta mellé: “Eléggé munkaigényes, de megéri. Vágódeszkán, nagy késsel (előtte jól megéleztem) tisztítottam meg, hát ….. kemény feladat volt, hólyagos, bőrkeményedéses is lett a kezem ezután!”

Hozzávalók

  • tetszés szerinti mennyiségű birsalma,
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint,
  • citrom

Cukormentes birsalmalekvár elkészítése

  • a birsalmát felkockázzuk,
  • pici vizet öntünk alá,
  • hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat és levet,
  • kb 20 – 30 percig főzzük,
  • turmixoljuk,
  • ezután rottyantunk még rajta egy kicsit,
  • befőzőautomatába tesszük (80 fokon 20 perc),
  • akinek nincs ilyen gépe, az egyszerűen csak úgy csinálja, ahogy nagymamáink: nedves dunsztban tegye el, nagy lábas újságpapírral kibélelve, üvegek bele, 3/4-ig lepje el a víz, gyöngyözően forrjon a víz alatta kb. 20-30 percig, ez a lépés a csírátlanítás.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

+1 Tipp:

Pócza Csabáné Irénke kevés cukorral készíti: „Hagyományosan, de kevés cukorral, 15-2o dkg / kg készítem. A feldarabolt, tisztított birset héjastól vízben megfőzöm. Leöntöm a főzővizet. Kevergetve összefőzöm a cukorral, botmixerrel szétnyomom és forrón üvegekbe rakom. Utána száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Sinka Erikának és Irénkének!

Jó étvágyat!

További receptek birsalmával

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte a birsalmát, hogy elveszítse a nedvességet és megfelelő állagú legyen. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény.

Birsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga finomságot az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából.

Nagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Nyersen szinte ehetetlen. Válogass a legjobb birsalma receptek közül!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük