Birsalma receptek: a legjobb dolog, ami a birsalmával történhet

Nagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Nyersen szinte ehetetlen. Válogass a legjobb birsalma receptek közül!

legjobb birsalma receptek

Birsalma receptek

A birsalma nem épp a legnépszerűbb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Bár aki egyszer ráérez az ízére az imádja. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan nagyon magas a C-vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalmasajtnak és lekvárnak is kitűnő.

Birsalma befőtt

A többi befőtthöz hasonlóan készítjük. Tetszés szerinti fűszerekkel ízesíthetjük, jól illik hozzá a szegfűszeg, a fahéj, a  kardamom és a csillagánizs is. A megtisztított gyümölcsöket félig kell megfőzni, ez általában 15-20 percig tart.

Fenséges birsalmasajt

A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. De csak is a hagyományos módon, nem mesterséges zselésítő anyagokkal, mert a birsalmának magas pektintartalma miatt erre egyáltalán nincs szüksége.

Birsalmasajt mikroban készítve

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte a birsalmát, hogy elveszítse a nedvességet és megfelelő állagú legyen. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény.

Birsalmasajt otellószőlővel

Birsalmasajt otellószőlővel recept és fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás és szőlős finomság.

Cukormentes birsalmalekvár

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.

Birsalma lekvár cukorral

A cukormentes birsalma lekvár receptjét már leírtam, most viszont azt mutatom meg, hogy készül a birsalma lekvár cukorral. Nincs benne semmi trükk. Egyszerű, de nagyon ízletes lekvár lesz belőle.

Sütőtökös birslekvár

A sütőtökös birslekvár egy újabb csupa vitamin lekvár, ami az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából készülhet. A mézzel és sütőtökkel készülő finom lekvár receptje elkészítésért kiált.

Birsalma dzsem

Birsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga finomságot az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából.

Jó főzőcskézést és jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük