Birsalmasajt mikróban készítve

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje?

 

birsalmasajt mikróban

 

Sokan úgy tartják, hogy mikrohullám ártalmas az egészségre. Nem tudom, hogy igaz vagy sem, hisz annyi mindenről bebizonyították már az ártalmasságát és az ellenkezőjét is. Mindenesetre én rendszeresen használom és hál istennek még nem észleltem semmi káros hatását. Nagyon megkönnyíti a mai ember életét. Ha valaki ellene van, az a birsalmasajtot is készítheti a hagyományos módon.

Jövőre én ezt a mikrós változatot fogom kipróbálni, ami Farkas Ancsa osztott meg.

“Én azért készítettem mikróba, mert gyorsan elkészül, és addig sem kell mellette állni. Nem ég le, nem fröcsköl össze mindent, és nem égeti el a kezemet. Nekem nincs mikrofóbiám. Sokat könnyít a mindennapjaimban, szívesen használom.

Birsalmasajt mikróban hozzávalói

  • 2 kg birs (kb. 5 jó nagy),
  • 1 kg cukor,
  • 1 dl víz,
  • 2 citrom leve,
  • dió ízlés szerint,
  • fahéj ízlés szerint

Birsalmasajt mikróban hozzávalói

  • a birset alaposan megmosunk körömkefével,
  • nem kell megpucolni, csak 4 felé vágni, és a csutkáját kivágni,
  • 1 deci vízzel és egy citrom levével feltenni főni,
  • ha már forr, takarékra tenni és fedő alatt főzni, figyelve, nehogy leégjen (kb. 20-25 perc alatt puhára fő)
  • botmixerrel elsimítani,
  • átönteni mikrózható edénybe,
  • cukrot hozzákeverni és még 1 citrom levét beletenni, (1 kg főtt birshez 0,80 kg cukor kell, nekem 1,2 kg lett, így 1 kg cukrot tettem bele),
  • négyszer 5 és fél percig kell mikrózni a legnagyobb fokozaton,
  • minden 5 és fél perc letelte után jól átkeverni,
  • ha kész, lehet bele tenni durvára vágott diót, és fahéjat is,
  • kivizezett formába öntjük, mint a pudingot,
  • másnap kiborítani sütőpapírra,
  • eleinte naponta többször, majd naponta forgatni, hogy az alja kerüljön felülre,
  • kb. 8-10 napig szárad, de már másnap is ehető,
  • hűvös, száraz helyen tüllel letakarva sokáig eláll.

 

Tipp: minél apróbb formákba érdemes tenni. Nekem szilikon mini muffin formában, illetve kosárka formában vannak, de nem raktam tele őket. Őzgerinc formába is lehet. 

Jó étvágyat hozzá!”

Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!

  • 106
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 106
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás