Hamis hájas kifli házi lekvárral

A hamis hájas kifli egy egyszerű és nagyon finom retró sütemény újragondolt változata. Sertésháj helyett sertészsír és margarin kerül a tésztájába, finom házi lekvárral, dióval vagy mákkal egyaránt tölthetjük.

hamis hájas kiflik tányéron

Hamis hájas kifli receptje

Falun felnőve természetes volt, hogy a disznóvágás egyik évben sem maradhat el. A sok finomság között volt a sertésháj is, amiből aztán finom lekváros kiflit készítettünk. Most, hogy már nem olyan egyszerű sertéshájhoz hozzájutni, kicsit módosítottunk a recepten és margarinnal készítjük. Így készül a hamis hájas kifli.

Hozzávalók

  • 125 g margarin és 125 g zsír (ha van, akkor 250 g háj)
  • 1/2 kg liszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • kis tej,
  • kis cukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 pohár tejföl,
  • 1 csipet só,
  • kemény lekvár a töltéshez,
  • vaníliás cukor,
  • porcukor.

Hamis hájas kifli elkészítése

  • az élesztőt meleg cukrozott tejben felfuttatjuk,
  • a lisztet a margarinnal (hájjal) elmorzsoljuk,
  • belerakjuk az élesztőt, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt,
  • jól összedolgozzuk,
  • a tésztát 8 részre osztjuk és apró cipókat formálunk belőlük,
  • a cipókat egy órán át pihentetjük,
  • a cipókat egyenként kinyújtjuk és 8 részre vágjuk,

Hamis hájas kifli

  • a háromszögeket megtöltjük kemény házi lekvárral,
  • kifliket formálva feltekerjük,
  • közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt készre sütjük,
  • még melegen vanília cukros porcukorban megforgatjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Ha ismerős a süti, az nem a véletlen műve, az utóbbi években mindig ezt viszem a Balkonada találkozóra. Mindig többféle házi lekvárral töltöm, az egyik mindig a kertben termett japánbirsből készített lekvár.

Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Aztán rábukkantam egy szuper receptre, azóta minden évben kötelezően készül jó pár üveg lekvár japánbirsből!

Ízletes lekvár japánbirsből

+1 Tipp:

Ha van rá lehetőséged, margarin helyett hájjal készítsd. Lekvár helyett kerülhet bele dió vagy mák is.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Ibolya szerint:

    Jo napot kivanok. Koszonom a recepted. Kivancsi vagyok, ez friss vagy szaraz elesztovel van keszitve. Nallunk nem lehet friss elesztot talalni.

    Koszonom Valaszat.

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Ibolya!
      Ez friss élesztővel készült, de jobb híján készítheted száraz élesztővel is.
      Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük