Ízletes lekvár japánbirsből
Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Idén kipróbáltam és jelentem: isteni lett a lekvár japánbirsből!
Tavaly aztán ki is próbáltam, kitűnő kompót lett belőle. Az idén rengeteg termés volt rajta, így lekvárt főztem belőle. Nagyon finom lett.
Japánbirs vitamintartalma
A japánbirs csakúgy, mint a „rendes” birsalma és körte, nyersen ehetetlen: kemény, keserű és savanyú. Főzve viszont isteni. Kicsivel több cukrot igényel, mert fanyarabb és savanyúbb rokonainál, de kár kidobni.
A japánbirs aminosavakban és antioxidánsokban gazdag rostos gyümölcs. A citromét meghaladó a C-vitamin tartalma. Pektin tartalma miatt magas tápértékű, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír. Csökkenti a vércukorszintet és zsírégető hatása is jelentős.
Lekvár japánbirsből
- a birsalmákat alaposan megmossuk (viaszos héja miatt ajánlott dörzsis szivacsot használni),
- vágódeszkán négybe vágjuk,
- eltávolítjuk a magházukat,
- megpucolni nem kell, mert épp a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvár,
- viszonylag apró, kb. 1 cm-es darabokra vágjuk,
- egy nagy lábosba tesszük, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi,
- a forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig főzzük fedő alatt,
- levesszük a tűzhelyről,
- levét leszűrjük és félretesszük
- a megfőtt japánbirset botmixerrel pépesítjük,
- majd ehhez fokozatosan hozzáadjuk a cukrot (1 kg birshez kb. 1 kg cukor szükséges),
- érdemes közben kóstolgatni, hogy se túl édes, se túl savanyú ne legyen,
- a forró pépben a cukor könnyen felolvad, ezért már főzni sem kell,
- ha túl sűrűnek véljük, a félretett léből önthetünk rá,
- a kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük,
- az üvegeket fejre állítjuk 5 percre (hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok),
- száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.