Ízletes lekvár japánbirsből

Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Idén kipróbáltam és jelentem: isteni lett a lekvár japánbirsből!

 

lekvár japánbirsből

 

Tavaly aztán ki is próbáltam, kitűnő kompót lett belőle. Az idén rengeteg termés volt rajta, így lekvárt főztem belőle. Nagyon finom lett.

Japánbirs vitamintartalma

A japánbirs csakúgy, mint a „rendes” birsalma és körte, nyersen ehetetlen: kemény, keserű és savanyú. Főzve viszont isteni. Kicsivel több cukrot igényel, mert fanyarabb és savanyúbb rokonainál, de kár kidobni.

A japánbirs aminosavakban és antioxidánsokban gazdag rostos gyümölcs. A citromét meghaladó a C-vitamin tartalma. Pektin tartalma miatt magas tápértékű, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír. Csökkenti a vércukorszintet és zsírégető hatása is jelentős.

Lekvár japánbirsből

  • a birsalmákat alaposan megmossuk (viaszos héja miatt ajánlott dörzsis szivacsot használni),
  • vágódeszkán négybe vágjuk,
  • eltávolítjuk a magházukat,
  • megpucolni nem kell, mert épp a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvár,
  • viszonylag apró, kb. 1 cm-es darabokra vágjuk,
  • egy nagy lábosba tesszük, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi,
  • a forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig főzzük fedő alatt,
  • levesszük a tűzhelyről,
  • levét leszűrjük és félretesszük
  • a megfőtt japánbirset botmixerrel pépesítjük,
  • majd ehhez fokozatosan hozzáadjuk a cukrot (1 kg birshez kb. 1 kg cukor szükséges),
  • érdemes közben kóstolgatni, hogy se túl édes, se túl savanyú ne legyen,
  • a forró pépben a cukor könnyen felolvad, ezért már főzni sem kell,
  • ha túl sűrűnek véljük, a félretett léből önthetünk rá,
  • a kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük,
  • az üvegeket fejre állítjuk 5 percre (hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok),
  • száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.

  • 116
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  • 116
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás