Ízletes lekvár japánbirsből

Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Aztán rábukkantam egy szuper receptre, azóta minden évben kötelezően készül jó pár üveg lekvár japánbirsből!

lekvár japánbirsből

Tavaly aztán ki is próbáltam, kitűnő kompót lett belőle. Az idén rengeteg termés volt rajta, így lekvárt főztem belőle. Nagyon finom lett.

Japánbirs vitamintartalma

A japánbirs csakúgy, mint a „rendes” birsalma és körte, nyersen ehetetlen: kemény, keserű és savanyú. Főzve viszont isteni. Kicsivel több cukrot igényel, mert fanyarabb és savanyúbb rokonainál, de kár kidobni.

A japánbirs aminosavakban és antioxidánsokban gazdag rostos gyümölcs. A citromét meghaladó a C-vitamin tartalma. Pektin tartalma miatt magas tápértékű, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír. Csökkenti a vércukorszintet és zsírégető hatása is jelentős.

Lekvár japánbirsből

  • a birsalmákat alaposan megmossuk (viaszos héja miatt ajánlott dörzsis szivacsot használni),
  • vágódeszkán négybe vágjuk,
  • eltávolítjuk a magházukat,
  • megpucolni nem kell, mert épp a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvár,
  • viszonylag apró, kb. 1 cm-es darabokra vágjuk,
  • egy nagy lábosba tesszük, és annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi,
  • a forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig főzzük fedő alatt,
  • levesszük a tűzhelyről,
  • levét leszűrjük és félretesszük
  • a megfőtt japánbirset botmixerrel pépesítjük,
  • majd ehhez fokozatosan hozzáadjuk a cukrot (1 kg birshez kb. 1 kg cukor szükséges),
  • érdemes közben kóstolgatni, hogy se túl édes, se túl savanyú ne legyen,
  • a forró pépben a cukor könnyen felolvad, ezért már főzni sem kell,
  • ha túl sűrűnek véljük, a félretett léből önthetünk rá,
  • a kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük,
  • az üvegeket fejre állítjuk 5 percre (hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok),
  • száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük