Durumbúzás kenyér sütése otthon

A frissen sült fehér kenyérnek nincs párja. Egyre többen vannak azonban azok, akiknek a szervezete nem tolerálja a fehér lisztből készített ételeket. A durumbúzás kenyér nagyon jó alternatíva számukra és ráadásul még finom is.

durumbúzás kenyér recept

A durumbúza, más néven kemény búza ma már széles körben termesztett nemesített búzafaj. Ez egy mesterségesen kifejlesztett faj, melynek ősét a Közel-Keleten és Közép-Európában termesztették i. e. 7000 körül. Kalásza olyan mint a tönkebúzáé. A Durum latin eredetű szó, jelentése kemény.

Az olasz száraz tészták alapanyaga szinte kizárólag a durumbúza. Az észak-afrikai és Közel-Keleti területeken fontos konyhai alapanyag. Hántolt őröletlen, vagy durvára őrölten használják búzadara formában kuszkusznak, készítenek belőle bulgurt, piláfot és sok egyéb ételt.

Porga Júlia csak most ismerkedett meg a durumbúzával és

“Nem termelek búzát , viszont van egy nagyon jó kis termelői piacunk Hajdúszoboszlón, ahol vásárolni szoktunk, így támogatva a magyar gazdákat és nem utolsó sorban így adalékmentes, egészséges(ebb) alapanyagokat tudunk itthon használni.

Ezt a kenyeret durumlisztből készítettem, míg szakadt az eső kint. 

Néhány hónapja ismertem meg ezt a lisztet “testközelből” 🙂. Annyira szeretem az ízét, az állagát, azt ahogy lehet dolgozni vele, hogy mára már teljesen kiváltotta nálunk a sima fehérlisztet.

Nem beszélve arról, hogy cukorbetegként a lassú felszívódása és egyéb jó tulajdonsága rendkívül előnyössé teszi számomra. ”

Durumbúzás kenyér hozzávalói

  • 60 dkg liszt,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 3 dl tej vagy víz,
  • fél kocka élesztő,
  • 1 evőkanál zsír,
  • 1 teáskanál ecet,
  • 1 tojás sárga.

Durumbúzás kenyér elkészítése

  • az élesztőt a langyos tejbe futtatjuk,
  • és a többi hozzávalóval bedagasztjuk,
  • duplájára kelesztjük (én géppel szoktam dagasztani és keleszteni is, bedobálom a hozzávalókat és 1,5 óráig nincs tennivaló vele),
  • ha megkelt átdagasztjuk kicsit és formára igazítjuk,
  • sütőpapírral kibélelt lábasba/ jénaiba/tepsibe tesszük,
  • és míg bemelegszik a sütő 200 fokra, újra kelesztjük,
  • meglocsoljuk hideg vízzel, a tetőt is,
  • lefedjük és mehet a sütőbe,
  • kb. 10 – 15 percig 200 fokon sütöm,
  • utána 180 -ra visszaveszem és még kb. 30 perc kell neki, hogy készre süljön,
  • a tetőt akkor veszem le, amikor eléri a kenyér, ez olyan 20 perc körül történik.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Porga Júliának.

  • 227
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 227
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás