Durumbúzás kenyér sütése otthon

A frissen sült fehér kenyérnek nincs párja. Egyre többen vannak azonban azok, akiknek a szervezete nem tolerálja a fehér lisztből készített ételeket. A durumbúzás kenyér nagyon jó alternatíva számukra és ráadásul még finom is.

durumbúzás kenyér recept

A durumbúza, más néven kemény búza ma már széles körben termesztett nemesített búzafaj. Ez egy mesterségesen kifejlesztett faj, melynek ősét a Közel-Keleten és Közép-Európában termesztették i. e. 7000 körül. Kalásza olyan mint a tönkebúzáé. A Durum latin eredetű szó, jelentése kemény.

Az olasz száraz tészták alapanyaga szinte kizárólag a durumbúza. Az észak-afrikai és Közel-Keleti területeken fontos konyhai alapanyag. Hántolt őröletlen, vagy durvára őrölten használják búzadara formában kuszkusznak, készítenek belőle bulgurt, piláfot és sok egyéb ételt.

Porga Júlia csak most ismerkedett meg a durumbúzával és

„Nem termelek búzát , viszont van egy nagyon jó kis termelői piacunk Hajdúszoboszlón, ahol vásárolni szoktunk, így támogatva a magyar gazdákat és nem utolsó sorban így adalékmentes, egészséges(ebb) alapanyagokat tudunk itthon használni.

Ezt a kenyeret durumlisztből készítettem, míg szakadt az eső kint. 

Néhány hónapja ismertem meg ezt a lisztet „testközelből” 🙂. Annyira szeretem az ízét, az állagát, azt ahogy lehet dolgozni vele, hogy mára már teljesen kiváltotta nálunk a sima fehérlisztet.

Nem beszélve arról, hogy cukorbetegként a lassú felszívódása és egyéb jó tulajdonsága rendkívül előnyössé teszi számomra. ”

Durumbúzás kenyér hozzávalói

  • 60 dkg liszt,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • 3 dl tej vagy víz,
  • fél kocka élesztő,
  • 1 evőkanál zsír,
  • 1 teáskanál ecet,
  • 1 tojás sárga.

Durumbúzás kenyér elkészítése

  • az élesztőt a langyos tejbe futtatjuk,
  • és a többi hozzávalóval bedagasztjuk,
  • duplájára kelesztjük (én géppel szoktam dagasztani és keleszteni is, bedobálom a hozzávalókat és 1,5 óráig nincs tennivaló vele),
  • ha megkelt átdagasztjuk kicsit és formára igazítjuk,
  • sütőpapírral kibélelt lábasba/ jénaiba/tepsibe tesszük,
  • és míg bemelegszik a sütő 200 fokra, újra kelesztjük,
  • meglocsoljuk hideg vízzel, a tetőt is,
  • lefedjük és mehet a sütőbe,
  • kb. 10 – 15 percig 200 fokon sütöm,
  • utána 180 -ra visszaveszem és még kb. 30 perc kell neki, hogy készre süljön,
  • a tetőt akkor veszem le, amikor eléri a kenyér, ez olyan 20 perc körül történik.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Porga Júliának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

  1. Szegedi Antal szerint:

    Elég dögdrága a durumliszt, hogy mehessen a kukába!Évek óta sütök kenyeret fele „sima” fele teljeskiőrlésű búzalisztből.
    Gyakorlatilag szinte mindig tökéletesre sikerül. (http://szegedi.eu/Receptek/kep/kenyer.jpg)
    Szerettem volna durum liszttel még egészségesebbet sütni.
    Hát nem sikerült!
    A Naturmind feliratú liszttel próbálkoztam.
    Valószínűleg valami adalékanyag (méreg?) van bennem mert megöli az élesztőt!
    Nem kell meg!
    Eléggé dögdrága a durumliszt, hogy mehessen a kukába!

  2. Kiss Gáborné szerint:

    Köszönóm, nagyon hasznos Ili0

  3. Paksi Erika szerint:

    Toronymagasan a legjobb kenyér lett, amit valaha sütöttem! Kihagytam a tojást, tettem bele 1 ek sikért is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük