Mi a különbség az ételallergia és az ételérzékenység között?

Az ételérzékenység és az ételallergia két különböző állapot, bár mindkettőre jellemző, hogy az adott étel valamilyen formában negatív reakciót vált ki a szervezetben az elfogyasztását követően. Azonban az okok, a tünetek és a kezelés módja tekintetében különbségek vannak közöttük. Íme néhány fő különbség az ételérzékenység és az ételallergia között.

gyüölcsös desszert tányéron

Az ételallergia az immunrendszer kóros reakciója egy adott élelmiszerre, míg az ételérzékenység az emésztőrendszer problémája, enzimhiány, vagy a tápanyagok felszívódási zavara okozza. A tünetek, a reakcióidő és a kezelés is eltér a két esetben. A diagnózis felállítása orvosi vizsgálatot igényel.

Az ételérzékenység egy felszívódási zavar, ezért ha nem fogyasztjuk a kellemetlen tüneteket okozó ételeket, a bélrendszer egy idő után regenerálódik. Az is lehet, hogy lassan vissza tudunk vezetni valamilyen ételt az étrendünkbe, és később minimálisan képesek leszünk tolerálni. Ez az allergia esetén sajnos nem opció.

Ételérzékenység tünetei, kezelése

 • Az ételérzékenység olyan állapot, amely nem az immunrendszer hibás reakciója, hanem inkább az emésztőrendszer vagy más szervrendszer problémája miatt alakul ki.
 • Az ételérzékenység általában enyhébb tüneteket okoz, mint például puffadás, hasi fájdalom, bőrproblémák vagy emésztési problémák.
 • Az ételérzékenység tünetei általában lassabban, akár órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után jelentkezhetnek.
 • Többségében puffadással, hasmenéssel jár, olyan látható bőrproblémákkal, mint a pattanások, ekcémás foltok,továbbé orrdugulás, orrfolyás kísérheti. De gyakran észlelhető fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalmak és alvászavar.
 • Az ételérzékenység diagnózisát általában diétás kivizsgálások vagy eliminációs diéta segítségével állítják fel.
 • Az ételérzékenység kezelése az érintett élelmiszer elhagyásán alapul. A tünetek enyhítésére gyógyszerek is alkalmazhatók.

Ételallergia tünetei, kezelése

 • Az ételallergia a szervezet immunrendszerének hibás reakciója az adott ételre.
 • Az ételallergia súlyosabb lehet, és akár életveszélyes is lehet, mivel az immunrendszer túlreagál, és allergiás reakciót vált ki.
 • Az allergiás reakciók gyakran azonnal vagy rövid időn belül megjelennek az étel elfogyasztása után, és súlyos tüneteket okozhatnak, mint például kiütések, légzési nehézségek, duzzanat vagy anafilaxiás sokk.
 • Úgy tudjuk megkülönböztetni az érzékenységtől, hogy bár itt is jelentkezhetnek légúti és emésztőszervi tünetek és akár ekcémás foltok is, de ennél az esetnél sokkal inkább a csalálkiütés a jellemző, és azok a szájüregben bukkannak fel. A viszketés, és az ajak- és nyelvduzzanat is tipikus tünet. Az ételallergia életvezsélyes is lehet, ha valaki anafilaxiális sokkot kap – vérnyomás csökkenés, ájulás, szédülés – ezért azonnali ellétásra van szükség.
 • Az ételallergia diagnózisát általában bőrtesztek vagy vérvizsgálatok segítségével állítják fel.
 • Kezelése az allergén teljes elkerülésén alapul. Súlyos allergia esetén szükség lehet epinefrin injektor (adrenalin) hordozására is.

Összefoglalva

Összességében az ételallergia az immunrendszer hibás reakciója, míg az ételérzékenység más szervrendszerek reakciója az adott étel elfogyasztására. Az ételallergia súlyosabb lehet és azonnali orvosi ellátást igényel, míg az ételérzékenység általában enyhébb tünetekkel jár. Mindkét esetben fontos az érintett étel elkerülése és az orvosi tanácsadás, hogy megfelelően kezeljék az állapotot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük