Kávébomba – Lajos Mari receptje alapján

A kávébomba igazi villantós sütemény a javából. A Lajos Mari receptje alapján készült sütemény nemcsak a fanatikus kávéimádók kedvence, bárkit levehetünk vele a lábáról. Már mutatom is a kicsit macerás, de nagyszerű receptet.

kávébomba

Kávébomba receptje- Lajos Mari receptje alapján

Ünnepi sütemény ajánló…
Az alkalom előtt legalább 1-2 nappal érdemes elkészíteni és az 1 éjszakán át történő hűtés szükséges, így lesz tökéletes.
Hosszú a leírás…nem tagadom, hogy időigényes az elkészítése, de mégis érdemes energiát, időt áldozni rá. „Villantós” sütemény a javából! – írta Illésné Nagy Mária a recept elé.

Hozzávalók: – 16 szelethez

a csokoládés piskótához:

  • 8 dkg liszt,
  • 2 dkg étkezési keményítő,
  • 10 dkg étcsokoládé,
  • 4 tojásfehérje,
  • 1 csipet só,
  • 5 + 5 dkg kristálycukor,
  • 8 tojássárgája,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 2 evőkanál sűrű lekvár meggy/málna/ribizli.

A vaníliakrémhez:

  • 2 + 0,5 dl tej,
  • 5 + 5 dkg cukor,
  • 1 vaníliarúd,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 dkg vaníliás puding,
  • 15 dkg lágy vaj/margarin

Kávékrémhez:

  • 9 lap zselatin/15 gr por,
  • 2,5 + 2,5 dl tej,
  • 6 +6 dkg cukor,
  • 2 púpozott evőkanál instant kávé,
  • 4 tojássárgája,
  • 1 tasak vaníliás pudingpor,
  • 0,5 dl rum/kávélikőr,
  • 10 dkg csokoládé,
  • 5 dkg ropogós keksz,
  • 5 dl tejszín.

Díszítéshez:

  • 1,5 dl tejszín,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 1 tasak habfixáló.

Kávébomba elkészítése

  • Egy 30×40 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  • A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  • A piskótához a lisztet és a keményítőt összekeverjük.
  • A csokoládét víz fürdőben felolvasztjuk, félretesszük.
  • A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkeményre verjük, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot és keményre verjük.
  • A tojássárgákat az 5 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a felvert habot és a lisztet felváltva belekeverjük.
  • A tepsibe simítjuk, középső részen 10-12 perc alatt megsütjük.
  • Porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy nedves konyharuhával letakarjuk, teljesen kihűtjük.
  • A vaníliakrémhez 2 dl tejet felforralunk 5 dkg cukorral, hozzáadjuk a felhasított vaníliarudat, 10 percig lefedve pihentetjük.
  • A hideg tejben a tojássárgákat elkeverjük az 5 dkg cukorral, pudingporral, hozzászűrjük a vaníliás tejet.
  • Gőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük.
  • Kihűtjük, összekeverjük a vajjal, félretesszük.
  • A piskótalapot megkenjük lekvárral, rákenjük a krémet, elsimítjuk, a hosszanti oldalán kezdve szorosan feltekerjük mint a bejglit.
  • Folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, legalább 4 órán át hűtjük.
  • A kávékrémhez a zselatint hideg vízbe beáztatjuk.
  • 2,5 dl tejet felforralunk 6 dkg cukorral és a kávéporral.
  • A tojássárgákat, 6 dkg cukrot, a pudingport, elkeverjük a hideg tejjel, hozzáadjuk a kávéporos tejet, gőz fölött kevergetve besűrítjük.
  • Belekeverjük a rumot/kávélikőrt és a megpuhult zselatinlapokat, kihűtjük.
    Folpackkal kibélelünk egy habüstöt.
  • A krémes piskótaroládot kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk (kb. 20-24 szelet).
  • A fele adagot a habüstbe rakosgatjuk szorosan egymás mellé – kibéleljük az üstöt.
  • A csokoládét és a kekszet feldaraboljuk, gorombára vágjuk.
  • A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben a kávés krémbe keverjük.
  • Felét a habüstben várakozó tekercsekre simítjuk, rászórjuk a felaprított csokis keksz darabokat.
  • Rákenjük a maradék krémet, elsimítjuk a tetejét.
  • A megmaradt piskótaszeleteket a krém tetejére rakosgatjuk (ez lesz az alja a bombának).
  • Folpackkal betakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára (legalább 10 órára van szükség, hogy tökéletesen megszilárduljon a zselatin).
  • Másnap egy tálalóra borítjuk a tetején a folpacktól megszabadított bombát, az üstöt leemeljük, folpackot lebontjuk róla.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük és körben feldíszítjük a bomba alját.
  • Tetejére 1 rózsát nyomunk, kávészemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Jó munkát, jó étvágyat kívánok! 🙂
Forrás: Lajos Mari: 66 Torta /Kávébomba c. receptje

Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának a kitűnő receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük