Isteni szilvalekvár sütőben készítve

Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.

szilvalekvár

A recept olvasómtól, Vadady Máriótól származik. Nem próbáltam még, de ami késik…

Szilvalekvár sütőben elkészítése

A kimagozott (nálam csak a besztercei jöhet szóba) szilvát turmixszárral nagyjából összevágom úgy, hogy egész szemek is maradjanak benne. Az édes szilvához egy szem cukor sem kell.

Az ecettel gondosan körbekent mély tepsibe simítom, előmelegített sütőbe tolom, 150 fokra állítva. Amikor elkezd jönni az illata és mozog kicsit a szélén, lehajtom 100 fokra. Nem pöfög, nem koszolja a sütőt.

A szilva mennyiségétől függ a sütési idő. Minimum 4-5 óra után, amikor már jelentősen leapadt a magassága a masszának alaposan átkeverem, majd többször ránézve még addig sütöm és keverem át, amíg a nekem tetsző sűrűségű nem lesz.

Közben abba is lehet hagyni a sütést és újrakezdeni, ha az ember nincs folyamatosan otthon, vagy éjjel leáll a sütő, csak ilyenkor újraindul a magasabb hőfokon a sütő felmelegítése, stb.

Az így készült szilvalekvár kicsit karamellesebb ízű, szerintem sokkal finomabb mint a profi üstös, persze jó érett szilva is kell hozzá. A sütőt nem pöfékeli össze, a tepsiből miután kinyaltuk az isteni karamelles odaragadást, meleg vizes áztatás után szinte dörzsölés nélkül ki lehet mosni.

A lekváros üvegeket hűtőtáskába téve, párnákkal, paplanokkal körbevéve dunsztolom, néhány nap múlva még langyosan veszem ki belőle.

A legféltettebben őrzött lekvár a háztartásban, csak kiváltságosok ehetnek belőle. (1 kiló érett, nem túl leveses szilvából egy fél literes üvegnyi lesz kb.) 

Nagyon köszönöm Vadady Máriának a receptet!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Házi rétes nyújtás nélkül

Dinnyelekvár egyszerűen

Ingyen letölthető receptkönyv

Nagyi féle zserbó sok töltelékkel

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Ultrafinom málnás muffin

Birsalma lekvár cukor nélkül, egyszerűen

Gyors és könnyű túrófánk egyszerűen

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük