Túrós sós sütemény receptje

Túrós sós sütemény receptet hoztam, mert bizony néha vágyunk egy kis sós ízre is. Ráadásul ebben az a zseniális, hogy saját kedvünk szerint formázhatjuk és ízesíthetjük a tetejére kerülő sajt vagy magok által kiválasztásával.

turós sós sütemény

túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, tehát az alapanyaga a tej. Készíthetünk belőle például körözöttet vagy rengeteg féle édes süteményt az egyszerű túrófánktól a kapros túrós lepényen át az epres túrótortáig.

Túrós sós sütemény receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg tehéntúró,
  • 20 dkg finomliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 db tojás.

A tetejére:

  • 10 dkg trappista vagy füstölt sajt reszelve,
  • 1 teáskanál egész kömény,
  • tetszés szerinti magok, pl. napraforgó mag, szezám mag, tökmag, mák, stb

Elkészítése

  • a tojást villával, enyhén felverjük,
  • a tészta többi hozzávalóit a felvert tojás felével összegyúrjuk,
  • folpackba csomagolva fél órát hideg helyen pihentetjük,
  • a megmaradt tojáshoz egy pici tejet teszünk,
  • a pihenő idő letelte után a tésztát lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk,
  • a tetejét lekenjük a tojásos tej keverékével,
  • megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal, vagy az általunk választott magokkal, pl. napraforgó mag, szezám mag, tökmag, mák, stb
  • tetszőleges formákkal kiszúrjuk,
  • sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 + tizennégy =