Lekvárfőzés cukormentesen

Lekvárfőzés cukormentesen évről évre egyre nagyobb sláger téma. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni. 

lekvárfőzés cukormentesen

Lekvárfőzés cukormentesen

Zimonyi Molnár Szilvia ajánló sorai az elkészítéshez:

„A teleken lévő barackfa ajándéka ez a nyáron készült teljesen cukormentes sárgabarack lekvár. Már csak 1 üveggel maradt télre. Nagyi kertjének gyümölcse az Othello szőlőből készült dzsem is cukormentes! Tömény mennyei gyümölcs, nem is értem minek kell cukor a lekvárokba, aki egyszer kipróbálja, sosem tesz bele többé!

Egyszerűen megfőzöm és mikor már megpuhul, a botmixerrel szétturmixolom. Dzsemfixet teszek bele és kiforrázott üvegekbe teszem, amit 5-10 percre a tetejére állítok, csak így tartósítom. Pár hónap alatt el szokott fogyni, mikor kinyitom, már a hűtőben tartjuk. Sosem romlott meg!

A szőlőt ugyanígy készítem, de azt átszűröm a magok miatt egyszerűen tésztaszűrővel. A tésztaszűrőt és a fakanalat is kiforralom. Ebbe fahéj vagy szegfűszeg is mehet, vagy ízlés szerint bármi. Vegyíteni is lehet a gyümölcsöket szerintem, de azt még nem próbáltam. A sárgabarack kicsit savanykás, de nekem nagyon bejön, a szőlő meg méz édes alapból is.

lekvárfőzés cukormentesen

Nagyon köszönjük az újabb cukormentes ötletet Zimonyi Molnár Szilviának!

További receptek a gyümölcsök befőzéséhez

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük