Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.

 

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

 

Nézzük, hogy csinálja Ilona!

Főzés nélküli baracklekvárhoz egy nagyobb műanyag tálba teszem a kimagozott barackot. cukort és tartósítószert. Pontos mennyiséget nem tudok mondni. Sacc per kb szoktam csinálni. Soha nem mérek semmit. Az arányok kb. két kg barackhoz egy kg cukor, egy mokkás kanál tartósító. A tartósítót azért teszem, nehogy erjedésnek induljon.

Kirakom a teraszra. Letakarom tüll vagy ritkább szövésű anyaggal, hogy levegőzni tudjon. Állandóan kint van a teraszon, minden nap megkeverem. Amikor úgy látom, hogy a lé szépen le apad, üvegekbe teszem és kész. Évek óta így csinálom. Volt olyan, hogy egész nyáron kint volt.

Mindent így teszek el, málnát, földiepret, meggyet. Bár ezekből szörpöt készítek. Öt literes üvegbe megy a gyümölcs, 1 kg cukor, tartósítószer és felöntöm vízzel. Kis tányérral takarom, néha megkeverem, hogy elolvadjon a cukor.

A konyakos meggyhez 1,5 kg meggyet 1,5 kg cukor teszek egy 5 literes üvegbe. Felöntöm szesszel /sima pálinka/,  jól lekötöm nylonnal vagy fóliával (a szesz ereje miatt). Ez is kint nyaral. Végül külön üvegbe teszem a meggyet (befőtt) és levet (meggylikőr). Így csinálom energia takarékos. Az ötlet talán másoknak is segít.”

 

Nagyon köszönjük Kovács Ilonának az ötletet!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Meggylikőr házilag

🌷 Kovászos uborka krumplival érlelve 

🌷 Ingyen letölthető receptkönyv

🌷 Limoncello, olasz citromszörp recept

🌷 Sárgabarack lekvár cukor nélkül

🌷 Bodzaszörp jégkockába zárva

🌷 Hűsítő italok balkonnövényekből

  • 72
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
  • 72
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás