Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Nézzük, hogy csinálja Ilona!

Főzés nélküli baracklekvárhoz egy nagyobb műanyag tálba teszem a kimagozott barackot, cukrot és tartósítószert (nátrium benzoát). Pontos mennyiséget nem tudok mondni. Sacc per kb szoktam csinálni. Soha nem mérek semmit. Az arányok kb. két kg barackhoz egy kg cukor, egy mokkás kanál tartósító. A tartósítót azért teszem, nehogy erjedésnek induljon.

Kirakom a teraszra. Letakarom tüll vagy ritkább szövésű anyaggal, hogy levegőzni tudjon. Állandóan kint van a teraszon, minden nap megkeverem. Amikor úgy látom, hogy a lé szépen le apad, üvegekbe teszem és kész. Évek óta így csinálom. Volt olyan, hogy egész nyáron kint volt.

Mindent így teszek el, málnát, földiepret, meggyet. Bár ezekből szörpöt készítek. Öt literes üvegbe megy a gyümölcs, 1 kg cukor, tartósítószer és felöntöm vízzel. Kis tányérral takarom, néha megkeverem, hogy elolvadjon a cukor.

A konyakos meggyhez 1,5 kg meggyet 1,5 kg cukor teszek egy 5 literes üvegbe. Felöntöm szesszel /sima pálinka/,  jól lekötöm nylonnal vagy fóliával (a szesz ereje miatt). Ez is kint nyaral. Végül külön üvegbe teszem a meggyet (befőtt) és levet (meggylikőr). Így csinálom energia takarékos. Az ötlet talán másoknak is segít.”

Nagyon köszönjük Kovács Ilonának az ötletet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Köszönjük az ötleteket, még nem hallottam a lekvár készítésének módjáról! Biztos nagyon finom, de mi sajnos inzulinos cukorbetegek vagyunk, már 25 – 30 éve. Nálunk a cukor sajnos nem használható!

    Szívesen fogadnánk olyan befőzési tanácsokat, ami cukorbetegeknek is használható!
    Előre is nagyon köszönöm!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük