Szódás meggy: főzés nélküli „konyakos meggy”
Szódás meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy meggybefőtt. Szódás meggybefőtt alkoholos ízzel úgy, hogy egyetlen csepp alkohol sem kerül belé.
A meggy számomra az egyik legkedvesebb gyümölcs. Saványkás íze nagyon jól illik süteményekbe. Piskótatésztába is dobhatjuk a meggyszemeket, de én jobban szeretem könnyű és fenséges vagy a kefíres poharas változatban. De körtével is finom tölteléket alkot, csak úgy, ahogy illik a csokis süteménybe.
Többféle likőrt is készíthetünk belőle. Jó választás lehet a meggylikőr vagy a karácsonyra beérő és ajándékozáshoz is kitűnő tutti-frutti likőr, aminek szintén meggy az egyik alapanyaga.
De ha ennyi még nem lenne elég, össze is gyűjtöttem egy bejegyzésbe a legjobb meggyes recepteket.
Kordics-Újvári Veronika küldte a receptet a következő szavakkal: „Évek óta így teszem el a meggyet. Anna lányom kedvence a karácsonyi sült pulyka mellé
Szódás meggy elkészítése
- egy 0,7 dl-es üvegbe kb. 1/2 kg meggy fér, ehhez 4 kanál cukrot használok,
- cukrot és meggyet rétegezve teszem az üvegekbe,
- egy mokkáskanálnyi vaníliás cukrot is teszek bele, felöntöm szódával,
- a szifonos szóda és az ásványvíz nem jó, csupán a szikvizes szóda,
- a tetejére teszek egy pici nátrium benzoátot,
- lezárom,
- fejre állítom egy napra,
- majd a telelő helyére teszem
Az íze a konyakos meggyével megegyező, karácsonyra lesz fogyasztható.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Újvári Veronikának!