Könnyű és fenséges meggyes süti egyszerűen
Ha gyümölcsszezon, akkor természetesen a sütemények terén is zamatos gyümölcsökből készített finomságok kerülnek előtérbe. Szinte minden gyümölcshöz van egy kedvenc receptünk, amit a minden évben elkészítünk. Az isteni epres, túrós, csokis tortát már megosztottam, most egy fincsi meggyes süti a soros.
Az általam kedvelt gyümölcsös sütemények jellemzője, hogy gyorsak, egyszerűek és nem lehet elrontani őket. Ja és persze fenségesen finomak. A meggyes sütit sokan piskóta tésztával készítik. Be kell valljam, én nem igazán vagyok piskóta rajongó. A most bemutatott meggyes süti tésztája szerintem sokkal finomabb, mint a piskóta tészta és ráadásul a sütésre kell annyira figyelni. A savanykás meggy és a könnyű tészta összhangja igazi nyári hűsítő finomságot eredményez.
Könnyű és fenséges meggyes süti hozzávalói – közepes méretű tepsihez
- 5 tojás sárgája
- 35 dkg cukor
- 20 dkg ráma
- 1 csomag sütőpor
- 35 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 5 tojás fehérje habbá verve
- 2 dl tejföl
- 1 kg meggy kimagozva
- esetleg cukrozott fahéj, cukor és mandula forgács a tetejének a megszórásához.
Könnyű és fenséges meggyes süti elkészítése
- Az 5 tojás sárgáját,
- a 35 dkg cukrot,
- és a 20 dkg rámát jól kikeverjük,
- a lisztben elkeverjük a sütőport és belerakjuk a rámás masszát,
- ezután kerül bele a tejföl és a citrom reszelt héja,
- végül óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját is,
- közepes méretű tepsibe öntjük és a tetejére rárakjuk a kimagozott meggyet,
- nekem még sose sikerült túl sok meggyet tenni a tetejére, mindig úgy érzem, hogy még mehetett volna rá,
- közepesen meleg, kb. 180 fokos sütőben a piskótához hasonlóan sütjük,
- azaz az első 10 percben nem szabad kinyitni az ajtót,
- kb. 30-40 perc kell sütéshez,
- próbatűvel megszúrjuk a közepét, akkor van a kész, ha már a tűre nem ragad rá a tészta, az teljesen száraz marad.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, akkor sütés előtt megszórhatod a tetejét egy kis fahéjas cukorral vagy kristály cukorral és mandula forgáccsal.
Jó étvágyat!