Stefánia szelet (Stefánia vagdalt) receptje
A stefánia vagdalt, vagy más néven stefánia szelet egy igen kedvelt étel a magyar konyhában. A tepsibe sütött és közepén főtt tojást fasírtféleségről kevesen gondolnák, hogy nevét egy belga királyi hercegnőről kapta. A 20. század elején kitalált Stefánia vagdalt ma is a magyar konyha kedvelt fogása, és nemcsak az íze, egyszerű elkészíthetősége, de a története is hozzájárul népszerűségéhez.

Stefánia vagdalt története
A stefánia vagdalt eredete a 20. század elejére vezethető vissza. Nevét Stefánia belga királyi hercegnőről kapta, Sisi egyetlen fiának, Rudolfnak trónörökösnek volt a felesége. Rudolf halála után pár évvel, 1900-ban rangon alul ment feleségül Lónyay Elemér grófhoz, és Magyarországra költözött. A hercegnő kedvelte a magyar konyhát, és állítólag maga is kísérletezett a receptekkel.
A második világháború végén a Lónyay hercegi párnak menekülnie kellett a Magyarországot megszálló szovjet Vörös Hadsereg katonái elől. A Pannonhalmi Bencés Főapátságban kaptak menedéket. Birtokaikat és műkincseiket az apátságra hagyományozták. Stefánia itt hunyt el, 1945. augusztus 23-án, 81 éves korában. Férje egy évvel később halt meg Budapesten. Mindkettőjüket a főapátsági templom kriptájában helyezték végső nyugalomra.
A legenda szerint Stefánia hercegnő egy vadászat során kóstolt meg először egy tojással töltött fasírtot, ami annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, elkészíti a saját változatát. A hercegnő receptje hamarosan elterjedt az országban, és a 20. század közepére a magyar konyha egyik népszerű fogásává vált.
A Stefánia vagdalt elkészítése nem bonyolult, de némi odafigyelést igényel. A darált húshoz fűszereket, zsemlét és tojást kevernek, majd a masszát két részre osztják. A hús egyik felét tepsibe terítik, majd ráhelyezik a főtt tojásokat, és beborítják a hús másik felével. A vagdaltat sütőben sütik aranybarnára.
Stefánia vagdalt receptje
Hozzávalók
- 500 g darált hús (pl. sertés- és marhahús keveréke),
- 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva),
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve),
- 1 tojás,
- 1/2 zsemle (áztatva tejbe vagy vízbe),
- 1 evőkanál mustár,
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint,
- 1 teáskanál szárított oregánó,
- 1 teáskanál szárított majoránna,
- 3-4 főtt tojás a közepére,
- Olaj, zsír vagy vaj a sütéshez
Stefánia vagdalt elkészítése
- Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, vöröshagymát, fokhagymát, tojást, áztatott zsemlét, mustárt, oregánót, majoránnát, és ízlés szerint további fűszereket, sót és borsot. Alaposan keverd össze, hogy az összes hozzávaló jól elvegyüljön egymással.
- Formázz a húsmasszából hosszúkás vagdaltakat.
- Tedd a masszaa egyik felét a kiolajozott vagy zsírozott serpenyőbe, tedd rá a főtt tojásokat és maradék fasírtmasszával fedd be, formázd henger alakba.
- kb. 180 fokos sütőben süsd aranybarnára.
A Stefánia vagdalt klasszikusan krumplipürével és savanyúsággal tálalják, de köretként kínálhatsz hozzá párolt zöldségeket vagy sült burgonyát is. Hidegen is fogyasztható, így a hidegtálak mutatós alapanyaga lehet. Akár szendvicsként is fogyasztható. A tojás töltelék különleges ízt ad a vagdaltnak, és ünnepi hangulatot kölcsönöz az ételnek.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!