Meggylikőr házilag
A meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid lesz a leírás és hosszú az élvezet!
Mi a likőr?
A likőr olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal ízesítenek. Alkoholtartalma viszonylag alacsony, de legalább 15%. A likőröket általában nem érlelik, ehelyett előállításukkor pihentetik őket, hogy az ízanyagok összeérjenek.
A likőrök és más édes alkoholos italok közt az a fő különbség, hogy az utóbbiak nem égetett szeszből készülnek vagy többé-kevésbé cukrozatlanok, esetleg 15% alatti az alkoholtartalmuk.
A desszertborok is likőrnek tűnhetnek, de azok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy ízesítőket. A likőrborok, például a vermut szintén nem likőrök, mert nagyobbik részben borból állnak.
A meggylikőrt a meggy szedésekor készítjük, aztán karácsony tájékán fogyaszthatjuk. Akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő.
Meggylikőr házilag hozzávalói
- 1 kg meggy,
- 1 kg kristály cukor,
- 1 liter rum, pálinka vagy tiszta szesz,
Elkészítése
- kimagozzuk a meggyet,
- egy nagy üvegbe belerakjuk a meggyet,
- rátesszük a cukrot,
- ráöntjük az alkoholt (rum, pálinka, tiszta szesz),
- kitesszük a napra három hétre,
- időnként rázogatjuk,
- karácsonyra tájékán megkóstoljuk.
Nagyon köszönöm a receptet Pócza Csabáné Irénkének!