Meggylikőr házilag receptje

A meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid lesz a leírás és hosszú az élvezet!

meggylikőr házilag

Mi a likőr?

A likőr olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal ízesítenek. Alkoholtartalma viszonylag alacsony, de legalább 15%.  A likőröket általában nem érlelik, ehelyett előállításukkor pihentetik őket, hogy az ízanyagok összeérjenek.

A likőrök és más édes alkoholos italok közt az a fő különbség, hogy az utóbbiak nem égetett szeszből készülnek vagy többé-kevésbé cukrozatlanok, esetleg 15% alatti az alkoholtartalmuk.

A desszertborok is likőrnek tűnhetnek, de azok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy ízesítőket. A likőrborok, például a vermut szintén nem likőrök, mert nagyobbik részben borból állnak.

A meggylikőrt a meggy szedésekor készítjük, aztán karácsony tájékán fogyaszthatjuk. Akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő.

Meggylikőr házilag receptje

Hozzávalók

  • 1 kg meggy,
  • 1 kg kristály cukor,
  • 1 liter rum, pálinka vagy tiszta szesz,

Meggylikőr elkészítése

  • kimagozzuk a meggyet,
  • egy nagy üvegbe belerakjuk a meggyet,
  • rátesszük a cukrot,
  • ráöntjük az alkoholt (rum, pálinka, tiszta szesz),
  • kitesszük a napra három hétre,
  • időnként rázogatjuk,
  • karácsonyra tájékán megkóstoljuk.

Nagyon köszönöm a receptet Pócza Csabáné Irénkének!

További hasonló receptek

A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.

A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam „k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.

A diólikőr júniusban, zölddióból készül és igazi karácsonyi csemege lesz belőle. Körülbelül fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük