Erdélyi csorbaleves – ízletes, laktató leves hússal Erdélyből

Az erdélyi konyha egyik kedvelt és hagyományos levese az ízletes és laktató csorbaleves. Sokféle változatban készítik, olvasónk most egy húsos leves receptjét osztja meg velünk.

egy tányér erdélyi csorbaleves

Erdélyi csorbaleves – ízletes, laktató leves hússal Erdélyből

A savanyú csorbaleves a román konyhából terjedt el Erdély-szerte. Sokféle változata ismert, mindenféle húsból és zöldségből főzik. Az eredeti recept szerint készítve sajátos ízét a korpacibere, vagyis borş, a világos színű, savanykás lé és a friss lestyán adja.

A húsmentes változatot friss idényzöldségekből készítik. A felhasznált alapanyagokat fajtától függően, illetve tetszés szerint apróra kockázzák, szálasra vágják vagy durvára reszelik. A húsmentes változatot rizzsel gazdagítják, savanyítása úgy történik, mint a húsosé. A zöldbabos csorbát a lestyán mellett tárkonnyal is ízesítik.

Hozzávalók – 6 főre

  • 2 szál nagyobb sárgarépa,
  • 2 szál gyökér,
  • 1 db kisebb zellergumó,
  • ízlés szerint olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 50 dkg csirke vagy pulykamell,
  • 3 db burgonya,
  • 4 dl víz,
  • ízlés szerint só,
  • 3 dl tejföl,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 mokkáskanál szerecsendió,
  • 1 db citrom leve,
  • ízlés szerint chili paprika.

Elkészítése

  • A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kevés olajon megdinszteljük.
  • Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
  • Majd hozzáadjuk a felkockázott húst és fehéredésig pirítjuk.
  • A megdinsztelt zöldséget felengedjük a vízzel és a húsra öntjük.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.
  • Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
  • A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, hozzáadunk pár kanállal a levesből, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez és összeforraljuk.
  • Ízlés szerint ízesítjük citromlével és chilivel.
  • A kész levest tálaljuk.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

  1. Erika Ortl szerint:

    Kedves Juco!

    Ahogy irja tobbfele valtozata van. En Erdelyben tanultam rokontol es az husgomboccal keszult. Daralt diszno hus, vagy fele diszno, fele borju, vagy marha husbol keszul benne keves rizzsel es fuszerrel, so, bors. Es a levesbe lestyannal. Citromle, tejfol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük