Mutatós virágsüti kelt tésztából
A kelt tészta nagyon jó alapanyag, rengeteg féle süteményt készíthetünk belőle, amit aztán olajban vagy sütőben megsütünk. Olvasónknál mutatós virágsüti készült almalekvárral töltve. Fázis fotókkal mutatjuk, hogy lesz ilyen szép formás sütemény az egyszerű kelt tésztából.
Kelt tészta, az örök klasszikus
Kelttésztából készül például az olajban sült fánk vagy a sütőben sült, finom házi lekvárral megtöltött bukta. Persze létezik édes változat is, mint például a bogyiszlói tejfölös kalács vagy a kapros kalács. De ha ha már a forma sütiknél tartunk, mint amilyen a virágsüti is, akkor nem hagyhatom említés nélkül a nagy kedvencemet, amit minden húsvétra elkészítünk, a napraforgókalácsot. Ezutóbbi is igen mutatós és csak leírva tűnik bonyolultnak az elkészítése, de a fotók segítenek az egyes fázisok pontos elvégzésében.
Most aztán már ideje rátéreni a mai sütemény receptünkre. A virágsütihez alap kelttésztát készítünk. Ennek mikéntjét nem írom le újra, azt a linkre kattintva megtalálod.
Könnyű dolgunk van, ha birtokunkban van egy jó kelt tészta alaprecept. Nagyon sok ételünk alapja a kelt tészta, egyszerű kalácson túl bukta, napraforgókalács vagy akár aranygaluska is készülhet belőle.
Virágsüti elkészítése, összeállítása
Az elkészült és megkelt tésztát jól meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd például pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle. A korongok közepére tetszés szerinti lekvárt helyezünk.
A korongokat félbe hajtjuk, majd kifli vagy inkább u betű alakúra formázzuk, úgy, hogy a szárak összeérjenek. Ezeket a kis tésztaformákat szép sorban elrendezzük egy kivajazott kerek sütőformában. Kb. 20 percig újra kelesztjük. Majd megkenjük tojássárgájával és közepes fokozatra állított sütőben megsütjük.
Nagyon köszönjük Mihályi Klárának az ötletet és a fotókat!
További szuper kalács receptek
Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.
Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam, amolyan egyszerű, kelt tésztás, hagyományos, nagyi féle kakaós kalács receptet. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják a kakaóval töltött, szaftos, puha fonott kalácsot, ami régi recept alapján készül és garantáltan a legjobb csokis kalács. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék (kakaókrém) körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a kelt tésztás, fonott, csupa csokis kalács sok-sok olvadó kakaóval! Ünnepi, húsvéti és karácsonyi kakaós kalácsnak is kiváló.
A bogyiszlói tejfölös kalács eddig valahogy kimaradt az életemből. Nem is hallottam róla eddig. De azt hiszem ezt ki kell próbálni a finom sós kalács változatot.