Mutatós virágsüti kelt tésztából
A kelt tészta nagyon jó alapanyag rengeteg féle süteményt készíthetünk belőle, amit aztán olajban vagy sütőben megsütünk. Olvasónknál mutatós virágsüti készült almalekvárral töltve. Fázis fotókkal mutatjuk, hogy lesz ilyen szép formás sütemény az egyszerű kelt tésztából.
Kelttésztából készül például az olajban sült fánk vagy a sütőben sült, finom házi lekvárral megtöltött bukta. Persze létezik édes változat is, mint például a bogyiszlói tejfölös kalács vagy a kapros kalács. De ha ha már a forma sütiknél tartunk, mint amilyen a virágsüti is, akkor nem hagyhatom említés nélkül a nagy kedvencemet, amit minden húsvétra elkészítünk, a napraforgókalácsot. Ezutóbbi is igen mutatós és csak leírva tűnik bonyolultnak az elkészítése, de a fotók segítenek az egyes fázisok pontos elvégzésében.
Most aztán már ideje rátéreni a mai sütemény receptünkre.A virágsütihez alap kelttésztát készítünk. Ennek mikéntjét nem írom le újra, azt a linkre kattintva megtalálod.
Virágsüti elkészítése
Az elkészült és megkelt tésztát jól meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd például pogácsa szaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle. A korongok közepére tetszés szerinti lekvárt helyezünk.
A korongokat félbe hajtjuk, majd kifli vagy inkább u betű alakúra formázzuk, úgy, hogy a szárak összeérjenek. Ezeket a kis tésztaformákat szép sorban elrendezzük egy kivajazott kerek sütőformában. Kb. 20 percig újra kelesztjük. Majd megkenjük tojássárgájával és közepes fokozatra állított sütőben megsütjük.
Nagyon köszönjük Mihályi Klárának az ötletet és a fotókat!