Nagyon finom kakaós kalács

Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz!

 

foszlós, csupa csoki kakaós kalács

 

Folyós kakaós kalács tésztájának hozzávalói - közepes méretű tepsihez való adag

  • 60 dkg liszt

  • 5 dkg élesztő

  • 3,5 – 4 dl tej

  • 2 tojássárgája

  • 10 dkg cukor

  • 4 evőkanál étolaj

  • kis só

  • 1 tojás a kalács kenéséhez

Folyós kakaós kalács töltelék hozzávalói

  • 25 dkg margarin

  • 20 dkg cukor

  • 4 evőkanál kakaó

Folyós kakaós kalács elkészítése

  • A hozzávalókból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk,

  • 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt,

  • a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk,

  • ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet,

  • amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat,

  • tovább dagasztjuk,

  • ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük,

  • ez alatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval,

  • a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk,

  • mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk,

  • a kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence,

  • a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk, 

  • ezekből készítünk majd 2 fonott szálat,

  • 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.,

  • a két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük,

  • tetejüket megkenjük egy tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Porcukorral is megszórhatjuk, bár szerintem ez pont így tökéletes. 

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 278
  •  
  •  
  • 97
  •  
  •  
  • 278
  •  
  •  
  • 97
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhárom − tizenegy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás