Nagyon finom kakaós kalács – csokis fonott kalács

Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják a kakaóval töltött, szaftos fonott kalácsot. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a kelt tésztás, fonott, csupa csokis kalács sok-sok olvadó kakaóval!

foszlós, csupa csoki kakaós kalács

Folyós kakaós kalács receptje – közepes méretű tepsihez való adag

Kakaós kalács névvel szoktuk emlegetni azt a kalácsot is, aminek kétféle tésztája van: egy fehér és egy kakaós réteg. Nem mondom, az is finom, de szerintem mérföldkövekkel ízletesebb ez a fajta kalács, amiben az elolvadt a kakaó simogatja az ízlelőbimbókat.

A folyós, csupa csoki töltelékű kakaós kalács omlós, szaftos és nagyon finom. Olyan, mintha nem is egyszerű kakaóval, hanem valami csokis krémmel lenne töltve. Attól nem kell félni, hogy ebből maradni fog másnapra. De ha mégis így lenne, akkor sem kell aggódni, hisz másod-, harmadnap is élvezhető, finom kalács.

Elrontani csak úgy lehet, ha a tésztát nem dagasztjuk ki megfeglelően vagy nem tartjuk be a kelesztési időket. A kakaós kalács elkészítési idejét leginkább a kelesztési és a sütési idő növeli meg, sok munka nincs vele.

Csupa csokis kakaós kalács hozzávalói

Tésztához

  • 60 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 3,5 – 4 dl tej,
  • 2 tojássárgája,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 evőkanál étolaj,
  • kis só,
  • 1 tojás a kalács kenéséhez.

Töltelékhez

  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 4 evőkanál kakaó.

Kakaós kalács elkészítése

  • A tészta hozzávalóiból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk,
  • 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt,
  • a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk,
  • ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet,
  • amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat,
  • tovább dagasztjuk,
  • ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük,
  • ez alatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval,
  • a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk,
  • mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk,
  • a kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence,
  • a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk,
  • ezekből készítünk majd 2 fonott szálat,
  • 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.,
  • a két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük,
  • tetejüket megkenjük egy tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp a kakaós kalácshoz

Porcukorral is megszórhatjuk, bár szerintem az már túlzás, ez anélkül pont tökéletes.

A fenti módon készíthetünk fahéjas változatot is. Ilyenkor a négy kanál kakaóport cseréljük le négy kanál fahéjra. Bár ott van a szintén kitűnő tépkedős fahéjas kalács recpetje is.

Igazi ínyencek mazsolát is keverhetnek a tésztába, bár szerintem felesleges, anélkül is fenséges.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

9 hozzászólás

  1. Móni szerint:

    Ja.gázsütőben.

  2. Móni szerint:

    Szia! Én már többször megsütöttem. Volt hogy kakaó helyett fahéjat használtam,vagy kandírozott gyümölcsöt. Nagyon finom lett mindegyik! Köszönöm a receptet. Boldog ÚJ Évet Kívánok Mindenkinek!

  3. Szia. Én a sütés módját szeretném megkérdezni. Alsó-felső sütés vagy légkeverés 180°? Van hogy úgy járok kívül már szépen megsül a süti, de belül még ragad. Köszönöm válaszod! Brigi

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Brigi!

      Minden sütő más, ezt ki kell tapasztalni.
      Szerintem mindent sokkal jobb légkeveréssel sütni, úgy egyenletesebben sül minden.
      Ha belül nem sül meg, de kívül igen, akkor a hőfokkal lehet a gond, érdemes kisebb hőfokon és hossab ideig sütni.
      Sok sikert kívánok: Jucó

  4. Szandra szerint:

    Nekem folyton kifolyik sütés végére az összes csokikrém… már fontam belülre az iillesztéseket,kentem meg a szélét tojásfehérjevel… mindig a tepsibe végzi a csokikrém.hol lehet a hiba??

    • Nagy Jucó szerint:

      Nálunk is kifolyik egy része, de marad benne bőven, hogy jó csokis és szaftos legyen. Nincs ötletem, mit kellene csinálni, hogy több csoki benne maradjon.

  5. Csilla szerint:

    Isteni finom lett! Köszönjük! ❤❤❤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz + 7 =