Nagyon finom kakaós kalács – csokis fonott kalács

Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a csupa csokis fonott kalács sok-sok olvadó kakaóval!

foszlós, csupa csoki kakaós kalács

Folyós kakaós kalács hozzávalói – közepes méretű tepsihez való adag

Tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3,5 – 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál étolaj
  • kis só
  • 1 tojás a kalács kenéséhez

Töltelékhez

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaó

Elkészítése

  • A hozzávalókból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk,
  • 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt,
  • a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk,
  • ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet,
  • amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat,
  • tovább dagasztjuk,
  • ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük,
  • ez alatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval,
  • a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk,
  • mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk,
  • a kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence,
  • a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk,
  • ezekből készítünk majd 2 fonott szálat,
  • 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.,
  • a két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük,
  • tetejüket megkenjük egy tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Porcukorral is megszórhatjuk, bár szerintem az már túlzás, ez anélkül pont tökéletes.

Jó étvágyat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 6.6K
  • 421
  •  
  •  
  • 6.6K
  •  
  • 421
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

1 Response

  1. Csilla szerint:

    Isteni finom lett! Köszönjük! ❤❤❤

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás