Nagyon finom kakaós kalács – csokis fonott kalács

Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam, amolyan egyszerű, kelt tésztás, hagyományos, nagyi féle kakaós kalács receptet. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják a kakaóval töltött, szaftos, puha fonott kalácsot, ami régi recept alapján készül és garantáltan a legjobb csokis kalács. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék (kakaókrém) körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a kelt tésztás, fonott, csupa csokis kalács sok-sok olvadó kakaóval! Ünnepi, húsvéti és karácsonyi kakaós kalácsnak is kiváló.

foszlós, csupa csoki kakaós kalács

Folyós kakaós kalács receptje – közepes méretű tepsihez való adag

Kakaós kalács névvel szoktuk emlegetni azt a kalácsot is, aminek kétféle tésztája van: egy fehér és egy kakaós réteg. Nem mondom, az is finom, de szerintem mérföldkövekkel ízletesebb ez a fajta kalács, amiben az elolvadt a kakaó simogatja az ízlelőbimbókat.

A folyós kakaós kalács töltelékének legfőbb alapanyaga a kakaó. Nem kell bele nesquik vagy bármimás flancos, drága, cukrozott kakaó. Jó minőségű, magas kakaótartamú és jó sötét kakaóporban rejlik a legfőbb titok. A végeredmény olyan lesz, mintha csokoládéval töltöttük volna, így simán ráillik a csokis kalács megnevezés is.

Tudom, sokan szeretik Borbás Marcsi és Limara pékségének recepetjeit is, nem is csoda, hisz Borbás Marcsi és Limara is nagymamáink jól bevált receptjeit osztja meg. Sőt még nem is street kitchen vagy mindmegette csokis kalács. Ez a recept nem az internetről származik, hogy pontosan honnan, azt nem tudom, de ezt évtizedek óta süti Anyukám.

A folyós, csupa csoki töltelékű kakaós kalács omlós, szaftos és nagyon finom. Olyan, mintha nem is egyszerű kakaóval, hanem valami csokis krémmel lenne töltve. Attól nem kell félni, hogy ebből maradni fog másnapra. De ha mégis így lenne, akkor sem kell aggódni, hisz másod-, harmadnap is élvezhető, finom kalács.

Elrontani csak úgy lehet, ha a tésztát nem dagasztjuk ki megfelelően vagy nem tartjuk be a kelesztési időket. A kakaós kalács elkészítési idejét leginkább a kelesztési és a sütési idő növeli meg, sok munka nincs vele.

A kelt tésztából készülő kakaós kalács elkészítéséhez szárított élesztőt is használhatunk. A szárított élesztő vagy más néven porélesztő olyan kelesztő és lazító anyag, melyet nem kell felfuttatni. Egyszerűen tárolható, használatával garantált a siker a tészták laza szerkezetének eléréséhez.

Csupa csokis kakaós kalács hozzávalói

Tésztához

  • 60 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő, vagy szárított élesztő
  • 3,5 – 4 dl tej,
  • 2 tojássárgája,
  • 10 dkg cukor,
  • 4 evőkanál étolaj,
  • kis só,
  • 1 tojás a kalács kenéséhez.

Töltelékhez

  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 4 evőkanál kakaó.

Kakaós kalács elkészítése

  • A tészta hozzávalóiból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk,
  • 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt,
  • ha szárított élesztőt használunk, azt nem kell felfuttatni,
  • a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk,
  • ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet,
  • amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat,
  • tovább dagasztjuk,
  • ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük,
  • ez alatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval,
  • a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk,
  • mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk,
  • a kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence,
  • a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk,
  • ezekből készítünk majd 2 fonott szálat,
  • 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.,
  • a két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük,

Foszlós kakaós kalács sütése

  • a kakaóval megtöltött rudak tetejét megkenjük egy tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük,
  • sütési ideje kb. 40-45 perc.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp a kakaós kalácshoz

Porcukorral is megszórhatjuk, bár szerintem az már túlzás, ez anélkül pont tökéletes.

A fenti módon készíthetünk fahéjas változatot is. Ilyenkor a négy kanál kakaóport cseréljük le négy kanál fahéjra. Bár ott van a szintén kitűnő tépkedős fahéjas kalács receptje is.

Igazi ínyencek mazsolát is keverhetnek a tésztába, bár szerintem felesleges, anélkül is fenséges.

Jó étvágyat!

További foszlós kalács receptek

A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.

Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.

A tépkedős fahéjas kalács jó választás ha valami finommal kényeztetnénk a családot és unják már a csupa csokis kalácsot vagy épp a fahéjas csigát. Gyorsan elkészül és legalább olyan gyorsan el is fogy. Olvasónk mutatja, hogy készül az illatos és megunhatatlan kalács.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

13 hozzászólás

  1. Móni szerint:

    Ja.gázsütőben.

  2. Móni szerint:

    Szia! Én már többször megsütöttem. Volt hogy kakaó helyett fahéjat használtam,vagy kandírozott gyümölcsöt. Nagyon finom lett mindegyik! Köszönöm a receptet. Boldog ÚJ Évet Kívánok Mindenkinek!

  3. Szia. Én a sütés módját szeretném megkérdezni. Alsó-felső sütés vagy légkeverés 180°? Van hogy úgy járok kívül már szépen megsül a süti, de belül még ragad. Köszönöm válaszod! Brigi

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Brigi!

      Minden sütő más, ezt ki kell tapasztalni.
      Szerintem mindent sokkal jobb légkeveréssel sütni, úgy egyenletesebben sül minden.
      Ha belül nem sül meg, de kívül igen, akkor a hőfokkal lehet a gond, érdemes kisebb hőfokon és hossab ideig sütni.
      Sok sikert kívánok: Jucó

  4. Szandra szerint:

    Nekem folyton kifolyik sütés végére az összes csokikrém… már fontam belülre az iillesztéseket,kentem meg a szélét tojásfehérjevel… mindig a tepsibe végzi a csokikrém.hol lehet a hiba??

  5. Csilla szerint:

    Isteni finom lett! Köszönjük! ❤❤❤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük