Nagyon finom kakaós kalács – csokis fonott kalács

Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a csupa csokis fonott kalács sok-sok olvadó kakaóval!

foszlós, csupa csoki kakaós kalács

Folyós kakaós kalács hozzávalói – közepes méretű tepsihez való adag

Tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3,5 – 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál étolaj
  • kis só
  • 1 tojás a kalács kenéséhez

Töltelékhez

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaó

Elkészítése

  • A hozzávalókból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk,
  • 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt,
  • a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk,
  • ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet,
  • amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat,
  • tovább dagasztjuk,
  • ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük,
  • ez alatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval,
  • a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk,
  • mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk,
  • a kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence,
  • a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk,
  • ezekből készítünk majd 2 fonott szálat,
  • 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.,
  • a két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük,
  • tetejüket megkenjük egy tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Porcukorral is megszórhatjuk, bár szerintem az már túlzás, ez anélkül pont tökéletes.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − hét =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás