Kefires szilvás süti bögrésen
A bögrével mért sütemények a leggyorsabbak. Még a konyhai mérleget sem elővenni, hogy összeállíthassuk a tésztát. A kefires szilvás süti bögrésen egy kitűnő sütemény. Gyorsan készül. Gyorsan elfogy.
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor vitaminokban, ásványokban gazdag. Hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere a benne lévő rost, szorbit és a szaténnek köszönhetően. Kiváló C-vitaminforrás és hatékony antioxidáns.
A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a gyors szilvás süteményig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.
„Szilva szezon van. Bögrés kefires sütit sütöttem hét végére -és szilvát raktam a tetejére.”
Kefires szilvás süti bögrésen hozzávalói
Kicsi a kefir, és én kb. 2 decis poharat használok a továbbiakban.
- 3 tojás,
- 1 pohár étolaj,
- 2 pohár cukor,
- 1 joghurt vagy kefir,
- 3 pohár liszt,
- fél sütőpor vagy szódabikarbóna,
- szilva vagy bármilyen más gyümölcs.
Elkészítése
- a tészta hozzávalóit alaposan összekeverem,
- a masszát kikent vagy sütőpapíros tepsibe öntöm,
- a szilvát megmosom és negyedbe vágom,
- fahéjas cukorba forgatom,
- a tészta tetejére rakom a szilvákat,
- közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm.
Bármilyen gyümölccsel jó, mikor minek van szezonja. Kerülhet a tetejére cseresznye, meggy, sárga vagy őszibarack is.
Nagyon köszönjük a receptet Pócza Csabáné Irénkének!
Jó étvágyat hozzá!