Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonykor különösen fontos, hogy minden sütemény a legjobban sikerüljön. A karácsonyi fahéjas-túrós torta egyszerűen elkészíthető. A tél ízeit nagyon jól visszaadja, talán épp ezért lesz rögtön az egész család kedvence. Nálunk legalább is az lett.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonyi fahéjas-túrós torta hozzávalói

Kevert tésztához (24 cm-es tortaformához)

  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg),
  • 3 egész tojás,
  • 15 dkg  liszt,
  • 5 dkg étkezési keményítő,
  • 2 teáskanál sütőpor

Krémhez

  • a kis üveg (340 g) baracklekvár,
  • 3 dl hideg tejszín,
  • a tasak zselatin fix,
  • 50 dkg túró,
  • 1 citrom reszelt héja.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta elkészítése

  • a lágy vajat vagy margarint robotgéppel simára keverjük,
  • hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalácsfűszert és sima masszává keverjük,
  • a tojásokat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá,
  • a lisztben elkeverjük a sütőport és a keményítőt és apránként a masszába keverjük,
  • A tésztát sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük,
  • 160-180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük,
  • a megsült tortalapot sütőrácson hagyjuk kihűlni,
  • a torta lapot 3 részre vágjuk úgy, hogy a legalsó lap legyen a legvékonyabb,
  • az alsó lapot megkenjük lekvárral,
  • ráfektetjük a következő lapot,
  • köré csatoljuk a tortaforma oldalát,
  • a felső lapból tetszés szerinti formákat szúrunk ki és a motívumokat félretesszük,
  • a hozzávalókból elkészítjük a krémet, beletesszük az előírás szerint elkészített zselatint,
  • a krém 1/3-át a a tortalapra tesszük,
  • a kiszúrt motívumokat a tortaforma széle mentén körberakjuk és kicsit a krémbe nyomkodjuk,
  • a baracklekvár 2/3 részét a krémen eloszlatjuk úgy, hogy a 2 cm peremet szabadon hagyunk,
  • rászedjük a maradék krémet és elegyengetjük,
  • a felső tortalapot úgy fektetjük a krémre, hogy a vágási felülete felül legyen,
  • a kiszúrt lyukukba belecsurgatjuk a maradék lekvárt,
  • a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük,
  • tálalás előtt megszórjuk porcukorral,.

+1 Tipp: A baracklekvár helyett használhatunk szeder, áfonya vagy narancslekvárt is.

Már előző nap is elkészíthetjük, jót tesz neki a hűtőszekrényben tárolás.

A Karácsonyi fahéjas-túrós tortát le is fagyaszthatjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük