Karácsonyi fahéjas-túrós torta
Karácsonykor különösen fontos, hogy minden sütemény a legjobban sikerüljön. A karácsonyi fahéjas-túrós torta egyszerűen elkészíthető. A tél ízeit nagyon jól visszaadja, talán épp ezért lesz rögtön az egész család kedvence. Nálunk legalább is az lett.
Karácsonyi fahéjas-túrós torta hozzávalói
Kevert tésztához (24 cm-es tortaformához)
- 10 dkg lágy vaj vagy margarin,
- 15 dkg cukor,
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg),
- 3 egész tojás,
- 15 dkg liszt,
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 teáskanál sütőpor
Krémhez
- a kis üveg (340 g) baracklekvár,
- 3 dl hideg tejszín,
- a tasak zselatin fix,
- 50 dkg túró,
- 1 citrom reszelt héja.
Karácsonyi fahéjas-túrós torta elkészítése
- a lágy vajat vagy margarint robotgéppel simára keverjük,
- hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalácsfűszert és sima masszává keverjük,
- a tojásokat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá,
- a lisztben elkeverjük a sütőport és a keményítőt és apránként a masszába keverjük,
- A tésztát sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük,
- 160-180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük,
- a megsült tortalapot sütőrácson hagyjuk kihűlni,
- a torta lapot 3 részre vágjuk úgy, hogy a legalsó lap legyen a legvékonyabb,
- az alsó lapot megkenjük lekvárral,
- ráfektetjük a következő lapot,
- köré csatoljuk a tortaforma oldalát,
- a felső lapból tetszés szerinti formákat szúrunk ki és a motívumokat félretesszük,
- a hozzávalókból elkészítjük a krémet, beletesszük az előírás szerint elkészített zselatint,
- a krém 1/3-át a a tortalapra tesszük,
- a kiszúrt motívumokat a tortaforma széle mentén körberakjuk és kicsit a krémbe nyomkodjuk,
- a baracklekvár 2/3 részét a krémen eloszlatjuk úgy, hogy a 2 cm peremet szabadon hagyunk,
- rászedjük a maradék krémet és elegyengetjük,
- a felső tortalapot úgy fektetjük a krémre, hogy a vágási felülete felül legyen,
- a kiszúrt lyukukba belecsurgatjuk a maradék lekvárt,
- a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük,
- tálalás előtt megszórjuk porcukorral,.
+1 Tipp: A baracklekvár helyett használhatunk szeder, áfonya vagy narancslekvárt is.
Már előző nap is elkészíthetjük, jót tesz neki a hűtőszekrényben tárolás.
A Karácsonyi fahéjas-túrós tortát le is fagyaszthatjuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!