Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonykor különösen fontos, hogy minden sütemény a legjobban sikerüljön. A karácsonyi fahéjas-túrós torta egyszerűen elkészíthető. A tél ízeit nagyon jól visszaadja, talán épp ezért lesz rögtön az egész család kedvence. Nálunk legalább is az lett. Jó pár éve minden karácsonykor ez az egyik sütemény, amit elkészítünk.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonyi fahéjas-túrós torta receptje

Hozzávalók

Kevert tésztához (24 cm-es tortaformához)

  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg),
  • 3 egész tojás,
  • 15 dkg  liszt,
  • 5 dkg étkezési keményítő,
  • 2 teáskanál sütőpor

Krémhez

  • a kis üveg (340 g) baracklekvár,
  • 3 dl hideg tejszín,
  • a tasak zselatin fix,
  • 50 dkg túró,
  • 1 citrom reszelt héja.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta elkészítése

  • a lágy vajat vagy margarint robotgéppel simára keverjük,
  • hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalácsfűszert és sima masszává keverjük,
  • a tojásokat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá,
  • a lisztben elkeverjük a sütőport és a keményítőt és apránként a masszába keverjük,
  • A tésztát sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük,
  • 160-180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük,
  • a megsült tortalapot sütőrácson hagyjuk kihűlni,
  • a torta lapot 3 részre vágjuk úgy, hogy a legalsó lap legyen a legvékonyabb,
  • az alsó lapot megkenjük a lekvár egy harmadával,
  • ráfektetjük a következő lapot,
  • köré csatoljuk a tortaforma oldalát,
  • a felső lapból tetszés szerinti formákat szúrunk ki és a motívumokat félretesszük,
  • a krémhez felverjük a tejszínhabot, hozzáadjuk a kikevert túróhoz, hozzáadjuk a citrom reszelt héjat és beletesszük az előírás szerint elkészített zselatint,
  • a krém 1/3-át a a tortalapra kenjük,
  • a kiszúrt motívumokat a tortaforma széle mentén körberakjuk és kicsit a krémbe nyomkodjuk,
  • a baracklekvár 2/3 részét a krémen eloszlatjuk úgy, egy kicsi lekvárt félre teszünk majd a tetejéhez, ha a baracklekvárt nem kenjük el teljesen, hanem a tortatartó szélétől 2 cm-es sávot kihagyunk, akkor arra a részre túró kerül majd és nagyon mutatós lesz a torta oldala is a kiszúrt részekkel és a fehér túróval az oldalán,
  • rászedjük a maradék krémet és elegyengetjük,
  • a felső tortalapot úgy fektetjük a krémre, hogy a vágási felülete felül legyen,
  • a kiszúrt lyukukba belecsurgatjuk a maradék lekvárt,
  • a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük,
  • tálalás előtt megszórjuk porcukorral,.

+1 Tipp: A baracklekvár helyett használhatunk szeder, áfonya vagy narancslekvárt is.

Már előző nap is elkészíthetjük, jót tesz neki a hűtőszekrényben tárolás.

A Karácsonyi fahéjas-túrós tortát le is fagyaszthatjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További karácsonyi receptek

A gyerekkori karácsonyaim nagyon mások voltak, mint a maiak. Nemcsak azért, mert gyermek szemmel a karácsonynak is más a varázsa. Egyszerűen a lehetőségek, az adottságok voltak teljesen mások. Egyáltalán nem jobbak. Sőt! Változó világunkban talán csak a régi karácsonyi sütemények maradtak a régiek. Ugyanaz az íz, ugyanaz a kulináris élmény… Most egy nosztalgikus személyes írással gondolok vissza ezekre az időkre és persze megmutatom a gyerekkori karácsonyok süteményeinek a receptjeit is.

Az ünnepek alkalmával nemcsak az ételekre koncentrálunk, az italokra is nagyobb hangsúlyt helyezünk. Felmerül, hogy mivel kínáljuk az átfázott vendégeket vagy egyszerűen csak mivel kényzetessük magunkat. Néhány egyszerű receptet hoztam, amivel igazán különleges lesz a karácsonyi koccintás. Kínálatomban olyan szuper kényeztető ünnepi itókák receptje szerepel, mint a csupacsokis csokoládé likőr, a forró vajas rum, a lengyelek kedvence a forralt sör, és az ír kávé.

A napjainkban fogyasztott karácsonyi vacsora menüje ugyan tartalmaz hagyományos, mágikusnak hitt alapanyagokat, fogásokat, de sokat változott az elmúlt évszázadokban. A bőséges lakoma a következő év jómódját, gazdagságot volt hivatott elősegíteni. A folytatásban többek közt arra keresem a választ, hogy mi és miért kerül karácsonykor az asztalra. Mi köze a bejglinek a gazdagsághoz, az almának az összetartozáshoz?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük