Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonykor különösen fontos, hogy minden sütemény a legjobban sikerüljön. A karácsonyi fahéjas-túrós torta egyszerűen elkészíthető. A tél ízeit nagyon jól visszaadja, talán épp ezért lesz rögtön az egész család kedvence. Nálunk legalább is az lett.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta

Karácsonyi fahéjas-túrós torta hozzávalói

Kevert tésztához (24 cm-es tortaformához)

  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer keverék (vagy fahéj és szegfűszeg),
  • 3 egész tojás,
  • 15 dkg  liszt,
  • 5 dkg étkezési keményítő,
  • 2 teáskanál sütőpor

Krémhez

  • a kis üveg (340 g) baracklekvár,
  • 3 dl hideg tejszín,
  • a tasak zselatin fix,
  • 50 dkg túró,
  • 1 citrom reszelt héja.

Karácsonyi fahéjas-túrós torta elkészítése

  • a lágy vajat vagy margarint robotgéppel simára keverjük,
  • hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalácsfűszert és sima masszává keverjük,
  • a tojásokat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá, 
  • a lisztben elkeverjük a sütőport és a keményítőt és apránként a masszába keverjük,
  • A tésztát sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük,
  • 160-180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük,
  • a megsült tortalapot sütőrácson hagyjuk kihűlni,
  • a torta lapot 3 részre vágjuk úgy, hogy a legalsó lap legyen a legvékonyabb,
  • az alsó lapot megkenjük lekvárral, 
  • ráfektetjük a következő lapot,
  • köré csatoljuk a tortaforma oldalát,
  • a felső lapból tetszés szerinti formákat szúrunk ki és a motívumokat félretesszük,
  • a hozzávalókból elkészítjük a krémet, beletesszük az előírás szerint elkészített zselatint,  
  • a krém 1/3-át a a tortalapra tesszük, 
  • a kiszúrt motívumokat a tortaforma széle mentén körberakjuk és kicsit a krémbe nyomkodjuk, 
  • a baracklekvár 2/3 részét a krémen eloszlatjuk úgy, hogy a 2 cm peremet szabadon hagyunk, 
  • rászedjük a maradék krémet és elegyengetjük, 
  • a felső tortalapot úgy fektetjük a krémre, hogy a vágási felülete felül legyen,
  • a kiszúrt lyukukba belecsurgatjuk a maradék lekvárt,
  • a tortát legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük,
  • tálalás előtt megszórjuk porcukorral,.

+1 Tipp: A baracklekvár helyett használhatunk szeder, áfonya vagy narancslekvárt is.

Már előző nap is elkészíthetjük, jót tesz neki a hűtőszekrényben tárolás.

A Karácsonyi fahéjas-túrós tortát le is fagyaszthatjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 32
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 32
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három + tizenöt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás